Начало / Моят дом / Двор и градина / Райската ябълка – едно оригинално решение за двора
Райската ябълка е дърво с височина 8-10 метра и не е трудна за отглеждане
Райската ябълка е дърво с височина 8-10 метра и не е трудна за отглеждане

Райската ябълка – едно оригинално решение за двора

Защо в България този плод е доста пренебрегван? Според гръцката митология това е плода на боговете и е изключително полезен, богат на захари, витамини, йод, минерални соли, калций, фосфор, каротин, пектин и др. Освен че е много вкусна, райската ябълка е и ценно лечебно средство. Тя се препоръчва при заболявания на храносмилателния тракт, лекува скорбут и малокръвие, а съдържанието и на фруктоза я прави много подходяща за диабетици. Цвета и дръжката на този плод имат приложение като противокашлячно средство и за облекчаване на дишането. Семките й, опечени и смляни могат успешно да заместят кафе.

Характерно за този плод е това, че веднага след брането вкусът му е малко стипчив и е необходимо да доузрее след беритбата преди да се консумира. Обикновено са нужни около две седмици за да стане плода добър за консумация. Може би това е една от причините този плод да не е много популярен у нас. От райската ябълка стават много хубави конфитюри, компоти и сладка. Приготвя се и много хубаво саке от плодове, които не са напълно узрели.

Родината на този плод е Китай. До 1950г. райската ябълка не е отглеждана в овощни градини, а съществувала като единични дървета в някои частни дворове и то по Черноморското крайбрежие. През последните години все повече интерес към тази култура проявяват овощари – любители.

Характерно за дървото на този плод е, че е много устойчиво на ниски температури

В България плодовете на райската ябълка узряват през октомври и ноември. Това са месеци, през които свежите плодове вече не са много и би могло тя да бъде предпочитан плод. Освен това нейната дървесината е много ценна, защото е доста твърда и се използва за изработване на музикални инструменти, мебели. От нея е възможно да бъдат изработени много красиви предмети. Тя е тъмна, на ивици с много различни разцветки, а е лесна за обработка.

Как може да отгледаме дървото на райската ябълка в двора си?

Райската ябълка е дърво с височина 8-10 метра и не е трудна за отглеждане, а е много ценен плод. Единственото важно условие при отглеждането й е, че трябва да има в двора задължително сортове опрашители.

Предлагат се овошки, които обикновено са около 2 метра. Най-устойчив е сортът Костата. Цъфти края на май-началото на юни и цветовете не се увреждат. Райската ябълка е овощна култура, която изисква напояване ако валежите са по-малко от 600-700 мм особено когато плодовете вече са налице и започнат да стават по-големи. Не е претенциозна към вида на почвата, но обича да има влага. Животът на този плод достига от 100-200 до 500 години.

Резитбата на райската ябълка, обаче е важна. Ежегодната резитба за просветляване, прореждане и намаляване на плодните клонки е задължителна за да се постигне подмладяване на плододаващата дървесина и съответно на по-едри плодове. Най-добре е клончетата да бъдат с дължина 10-20 см. Клончетата, които вече са дали плод се премахват. Ако се тори редовно райската ябълка дава много и вкусни плодове с голяма сладост. Те са устойчиви на сланите и могат да се берат и по-късно след като листата отпадат, защото оставени да узреят напълно на клоните, те са най-вкусни. Обраните напълно узрели плодове могат да се съхраняват във фризер и да се консумират през цялата зима. Доказано е, че при консумация на 3-4 райски ябълки дневно, хипертоници могат напълно да регулират кръвното си налягане без нужда от прием на лекарства.

Прочетете също

Минзухари в сняг

Минзухари през пролетта

Как да имаме красиви и свежи минзухари в градината или на балкона всяка пролет - лесни и прости правила за отглеждане на минзухари.

2 коментари

  1. „Единственото важно условие при отглеждането й е, че трябва да има в двора задължително сортове опрашители.“
    Господа, когато преписвате от някъде статия, нека го прави компетентен човек.
    Точно това с опрашителите не е необходимо за райската ябълка: процесът се нарича се
    партеногенеза и като следствие се получават безсеменни плодове. Но са необходими
    доста други работи и затова отглеждането на този плод не е проста работа. Напр.
    никак не обича прекомерното поливане, че и торенето напролет, като резултатът
    е опадане на завръзите и т. н.

  2. Подариха ни дръвче райска ябълка . Грижим се за него като за дете . Четвърта година е това лято . Щ е цъфти ли това лято ? Има ли този вид двуполови сортове ? Не било необходимо друго дръвче наблизо за опрашване – така ли е ?
    Нека да отговори агроном , зада не сбъркаме нещо .

    Благодаря ! Дядо Минчо Варна 15.1. 2018г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics