Начало / Жената днес / Бременност и раждане / Резус фактор и несъвместима бременност
На всяка бременна жена при първото посещение при гинеколог се изследва кръвната група
На всяка бременна жена при първото посещение при гинеколог се изследва кръвната група

Резус фактор и несъвместима бременност


По принцип, природно обусловено по време на бременност тялото на жената работи като добре балансирана и организирана машина за бебета. Понякога обаче, в случай на резус фактор несъвместимост, то може да се превърне във враг на развиващото се в утробата на жената дете. Трябва да знаем защо е така:

Рискът от Rh имунизация при Rh отрицателна жена с доносена първа бременност е 16%, ако Rh-положителният плод е АВО съвместим с неговата майка, 2% ако плода е АВО несъвместим и 2-5% при аборт. АВО несъвместимите еритроцити веднага се унищожават в майчиното кръвообращение, намалявайки възможността имунната система да реагира.

Rh антигените се представляват от три групи двойки  Dd, Cc и Ее. Наличието на D-антиген определя индивида като Rh положителен, а липсата му като Rh отрицателен.

Rh несъвместима бременност е възможно да се наблюдава при резус отрицателна жена, бременна от Rh положителен мъж. В тези случаи, ако плодът е положителен, се предизвиква т.нар. имунизация на майката с образуване на антитела и последващо увреждане на плода. Вероятността при Rh отрицателна майка и Rh положителен баща да се развие резус положителен плод е от 50 до 100 процента в зависимост от унаследяването на бащата /средно около 70%/. Ако не знаем Rh на бащата, шансът да се роди Rh положително бебе е около 60%.

Средно 10% от всички бременности са Rh несъвместими, като само в 20% от тях настъпва образуване на антитела в майката срещу D-антигена, или т.нар. сенсибилизация. Това е рисковият фактор за увреждане на Rh положителен плод по време на бременност.

Риск от Rh имунизация съществува и при аборт по желание, като той е около 2-5%.

При процеса на сензибилизация преминават червени кръвни телца от плода към майката и предизвикват образуването на съответните антитела. Те обратно могат да преминат към плода по време на бременност, увреждат червените кръвни телца на плода и предизвикват развитието на различна степен анемия на плода.

На всяка бременна жена при първото посещение при гинеколог се изследва кръвната група, Rh фактор /резус фактор/ и наличие на антитела в кръвта й. Ако бащата е Rh отрицателен, не съществува риск от развитието на Rh несъвместима бременност. При Rh отрицателна бременна жена и Rh положителен баща, жената се изследва за антитела още в ранна бременност, а след петия месец веднъж месечно, защото антителата се появяват обикновено след 20 -ата гестационна седмица при първата бременност.

Веднага след раждането отново се изследва майчината кръв за антитела, когато бебето е Rh положително. Ако то е Rh отрицателно, няма риск от образуване на антитела.

Резус фактор и профилактика

Профилактиката се извършва с единична доза анти-D- гамаглобулин на резус неимунизирани бременни след раждането на резус положително бебе. Същата доза се прилага и при всички случаи на бременност, завършили с аборт, както при различни акушерски манипулации по време на бременността /например амниоцинтеза/.

При установяване на Rh несъвместима бременност и наличие на антитела в майчината кръв се проследяват количеството и нарастването на антителата. В някои случаи се налага стриктно наблюдение в болнични условия и раждането на бебето се решава съобразно неговото състояние и срока на бременността.

Прочетете също

Бременната жена има нужда от 0,4 мг. дневно от витамина, за да може детето да се развива правилно

Недостига на фолиева киселина е опасен за младите жени

Един от най-важните и най-неустойчиви витамини за бременната жена и плода е фолиевата киселина - Витамин В9. Този витамин не се произвежда от нашия организъм и освен това той няма способността да го складира, както прави с другите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics