Начало / Моят дом / Направи си сам / Ремонтите у дома
Ремонт у дома
Ако сте решили и можете сами да направите повече от нещата, ще излезе доста по-евтино

Ремонтите у дома

Лятото е сезонът, през който правим обикновено ремонтите у дома. По принцип ремонтът сам по себе си винаги е свързан с доста неприятни емоции като разхвърляне, разместване и доста мръсотия, но е нещо без което просто не може. Още при пролетното почистване всяка домакиня веднага разбира, че е му е дошло времето и започва да го планира както финансово, така и като техническо изпълнение. В повечето случаи жената е тази, която е инициатор на ремонта у дома. Въпросът е кой ще бъде изпълнителят и какъв бюджет трябва да се отдели за така желания ремонт.

Още в началото е нужно да се направи много добре преценката дали това, което искате да промените е в момента по джоба Ви и ако скоро не сте се интересували от цените на строителните материали, добре да ги проучите. Като цяло е нужно едно добро планиране на ремонта у дома както по време, така и по изпълнение и финансови средства. В това може да помогне много добре някой, който е специалист и ще даде добри съвети като ще помогне и в сметките.Така ще се избегнат непредвидени разходи, които може да провалят достигането на крайният резултат, за който мечтаете. Определянето на необходимият бюджет за ремонта, осигуряването му и точното спазване на неговите рамки е важно, но и много трудно за постигане и затова е важно да сте наясно и кой точно ще извърши ремонта.

Ако сте решили и можете сами да направите повече от нещата, ще излезе доста по-евтино, но за тази цел е нужно и отделяне на свободно време, което също трябва да влезе в самия план на ремонта. Като цяло дори да изберете друг изпълнител също е желателно да сте доста около него, защото риска да попаднете на някой, който направо да съсипе дома Ви не е малък. Когато избирате майстор за ремонта е най-добре той да бъде препоръчан от човек, на който вярвате и вече да сте видели как работи. Освен това не е желателно да наемате много и различни майстори за различните ремонтни дейности, защото така се губи синхрона в работата им и се размива отговорността за крайния резултат. При неефективност в работата има възможност всеки от тях да хвърля вината на другия, а Вие ще се окажете в ролята на непрекъснат посредник и в крайна сметка може и Вие сами да не разберете къде е причината за провала, ако има такъв.

Ако не умеете и не разбирате от ремонти, е най-добре да наемете една фирма, с която де се договорите предварително за цена и срокове и така много по-спокойно просто ще контролирате нейната дейности ще контактувате постоянно само с отговорника за ремонта.

Не бива да се забравя, че за един качествен ремонт са необходими някои строителни инструменти и машини, които всяка фирма с такава дейност разполага. Това до голяма степен скъсява времето на ремонта и свързаните с него неудобства. Ако пък по финансови или други причини сте решили, че можете и искате да спрете на варианта „направи си сам“, това също не е кой знае какъв проблем, защото може да наемете строителните инструменти и машини за известен период от фирма за строителни машини под наем. Такава услуга се предлага вече от много фирми като тези машини може да наемете дори с оператор, който да извърши това, от което имате нужда – изкъртване, шлайфане или др.

Важно е предварително да сте набелязали точно какво искате и да сте преценили, че това е най-доброто за жилището, в което живеете. Не бива да започвате козметичен ремонт и в процеса на работа да решите да го разширите до основен, защото така може да похарчите много средства, за които не сте готови. Добре трябва да премислите какво точно искате да промените и да планирате средствата за това преди да започнете.

Много важен момент при започването на ремонт е подготовката на помещенията така, че да се съхранят мебелите, на които държите и няма да бъдат подменяни. Този етап също трябва добре да се премисли и планира. Нужно е да осигурите достатъчно покривни материали като това може дори да са стари одеала или чаршафи. Освобождаването на всяко помещение, в което ще се прави ремонт е много важно за да се работи добре и качествено. В същото време ако подовите покрития няма да се подменят, трябва добре да се погрижите за съхранението им и качествено покритие, за да не се получи, че се ремонтира едно, а се унищожава друго.

И накрая не забравяйте, че ако не извършвате сами ремонта е много важно да осъществявате непрекъснат контрол на това, което се прави в дома Ви и спазването на обещаните срокове. За съжаление само така работниците ще гледат сериозно и отговорно на ремонта Ви. Непрекъснатото отсъствие от Ваша страна и прекаленото доверие може да доведат до забавяне във времето, което ще Ви изнерви впоследствие и ще наруши други Ваши житейски планове.

Прочетете също

Строеж на къща

Когато няма канализация, там където искаме да строим дом

Когато сме избрали да строим дом, а няма възможност за включване към централна канализация винаги е проблем. Обикновено търсим традиционно решение, но старите септични ями вече не са удачни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics