Начало / Любопитно / Бизнес / Ролята на Facebook в живота ни

Ролята на Facebook в живота ни

Бързото почти главоломно развитие на технологиите промени много живота ни и ни направи зависими от тях. Сякаш до вчера се гледаше като на странници на тези, които стоят пред компютрите с часове и животът им се превърнал във виртуален. Днес си даваме сметка, че отдавна вече и ние сме станали като тях, но това вече не ни се вижда странно. Приемаме го като нещо нормално, а Интернет се превърна в неразделна част от всекидневието и живота ни. Появата на социалните мрежи, които дават възможност за общуване с много хора по невероятно лесен начин, превърна нашият социален живот във виртуален. Facebook е мястото, на което повечето от хората посвещават малкото свободно време, което имат. Всяка свободна минутка, която могат да отделят, те прекарват във Facebook, а често липсата на такава дори ги изнервя.

Статистиките показват, че почти 2,5 милиона българи вече имат активни профили във Facebook, а това е 1/3 от населението.

Какво правим във Facebook и дали ролята на социалната мрежа в живота за всички е еднаква? Кой какво търси и какво намира в нея?

Според психолози- наблюдатели, потребителите на социалната мрежа са няколко типа и съответно техните потребности, активност и мотивация за престоят във Facebook са различни. Всички те обаче не могат да заспят вечер ако не влезнат поне веднъж дневно в мрежата.

I тип потребители на Facebook – това са най-активните потребители на социалната мрежа. Техният профил обикновено е отворен за всички и непрекъснато трупат нови приятели, въпреки, че не ги познават реално. Те максимално използват всички приложения на мрежата като непрекъснато разглеждат профили, канят нови приятели, с които играят на игри, чатят, коментират на стените им. Това са хора с доста свободно време и целта им е да се забавляват, да създават контакти  и  да привличат внимание като си осигуряват статус в социалната мрежа. Този тип прекарва и то доста активно  повече от 3 часа дневно в мрежата.

II тип потребители на Facebook – популярни личности, потребители на Facebook. Те също са много активни потребители и контактите им понякога достигат над 10 хиляди. Те често използват мрежата за да популяризират събития и изпращат покани за тях. Профилът им е отворен за всички и те влизат в контакт с всеки като чатят и така създават своите неангажиращи, но до голяма степен комерсиални социални контакти с цел Facebook реклама. Престоят им в мрежата е средно около 2 часа дневно.

III тип потребители на Facebook – това са потребители, които поддържат контакти само с хора, които познават реално. Профилът им винаги е заключен за непознати. В повечето случаи това са хора, които са по-активни в реалните социални контакти и в мрежата просто поддържат връзка с приятелите си поради недостиг на време или, защото те са отдалече. Този тип потребители използват Facebook около 30 минути дневно.

IV тип потребители на Facebook – това са т. нар. пасивни потребители, които наблюдават чуждата активност. Те прекарват в социалната мрежа средно около един час в преглеждане профили. Правят го с цел своеобразно собственото си себе утвърждаване и рядко влизат в социални контакти.

V тип потребители на Facebook – тип професионалисти. Това са маркетинг и рекламни агенти, които използват мрежата за свои клиенти с цел Facebook реклама. Те поддържат фирмени страници, организират рекламни кампании в мрежата.

Като цяло, Facebook започва да действа все по – агресивно за разширяване на рекламния си бизнес. С все по – нови възможности, включвайки вече и реклами на мобилни устройства, социалната мрежа цели да привлече все повече маркетолози, доказвайки им, че бизнесът има нужда от Facebook реклама.

VI тип потребители на Facebook – това са така наречените фалшиви потребители, поддържайки фалшиви профили с цел манипулация. Това са доста неприятни, но същевременно активни потребители на мрежата. Обикновено преглеждат профили, канят приятели, поддържат социални контакти, но целите им са негативни, свързани често с тормоз или отмъщение на други лица.

Разделяйки потребителите на социалната мрежа Facebook на различни типове, психолозите създават своеобразен тест за всеки от нас – какъв е и къде се намира в мрежата, а до някъде и в живота. Социалната мрежа се превърна в част от нов начин на живот, в който виртуално и без ангажираност създаваме социални контакти просто за забавление. Защо става така? Какво кара хората да търсят повече този тип контакти и да пренебрегват нормалните реални отношения помежду си? Вероятно до голяма степен доста натоварения и изпълнен със стрес живот е една от основните причини.

По-съществената причина обаче е: Възможността, която социалната мрежа по лесен и виртуален начин да осигури нуждата на всеки от нас от признание и висок статус в очите на другите. Това именно трудно се постига в реалния живот, а е изключително необходимо за самочувствието и усещането за значимост на всеки.

 

Прочетете също

Всеки, който подаде своята декларация по електронен път и плати съответния данък до 30 април, може да получи 5% отстъпка.

Годишна данъчна декларация

Всеки, който подаде своята декларация по електронен път и плати съответния данък до 30 април 2017 година ще получи 5% отстъпка. Необходим Ви е ПИК / Персонален Индефикационен Код/, който може да получите лично във всеки от офисите на НАП напълно безплатно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics