Начало / Вкусно / Ръженият хляб – здравословен избор на хляб
Филийки хляб
Ръженият хляб се препоръчва на хората с висок холестерол

Ръженият хляб – здравословен избор на хляб

Ръженият хляб е много подходящ да бъде включен във всяка диета. Енергийната стойност на видовете ръжен хляб е много по-ниска от тази на съответните видове хляб, приготвени от пшеничено брашно, а освен това е много полезен за храносмилателната ни система. Защо е така?

Ръжените зърна са по-богати на разтворими влакна, отколкото пшеничните. В същото време съдържат и много неразтворими влакнини /целулоза и др/ също като пшеницата. Растителните влакнини стимулират функцията на червата и регулират дефекацията. Освен това те увеличават вискозитета на приетата храна и така забавят изпразването на тънките черва и стомаха. Това дава за по-дълго време усещането за ситост и така може да намалим количеството приета храна с цел ограничаване на теглото.

Увеличаването вискозитета на приетата храна забавя разграждането на съдържащото се в ръженото брашно нишесте. Това води до значително намаляване нивото на глюкозата в кръвта след консумацията на ръжен хляб, сравнено с това при консумация на пълнозърнест хляб от пшеничено брашно. Това означава, че ръженият хляб има по-нисък гликемичен индекс.

Ако гликемичният индекс на един пълнозърнест хляб от пшеничено брашно е 99, то този на един пълнозърнест хляб от ръжено брашно е 68.

Ниският гликемичен индекс стабилизира нивото на кръвната глюкоза и затова хляба от ръжено брашно е много подходящ за хора с диабет тип 2, както и за профилактика на диабета. Освен това ръженото брашно е богато на бета-глюкан, който има свойството да намалява нивата на общия холестерол, „лошия холестерол” и триглицеридите в кръвта, особено ако са над нормата.

Съдържанието на нишесте в ръжта е доста по-малко отколкото при пшеницата. За сметка на това тя съдържа повече свободни захари и най-вече фрукто-олигозахариди. Те проявяват пробиотично действие и имат благотворно действие върху стомашно-чревния тракт. Ефекта на пробиотиците върху чревния баланс и функциите на храносмилателната система е доказан и изключително благоприятен.

Ръжените зърна съдържат полифеноли, които имат антиоксидантно действие, а в тяхната обвивка има много витамини, минерали и др. елементи. Ръженият хляб е изключително подходящ за включване във всякакви диети и е много полезен.

Трябва да се консумира по-често ръжен хляб, особено пълнозърнест – това е здравословният избор.

Прочетете също

Коледни курабийки

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Красиви рецепти за Коледа и Нова година, които не изискват много средства, а само желание и малко отделено време. Всеки може да зарадва близките си с тях на празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics