Начало / Любопитно / Докторе защо? / Силният шум трайно и безвъзвратно уврежда слуха
Шумът в ежедневието ни
Шумът е навсякъде и ни вреди непрекъснато и прогресивно

Силният шум трайно и безвъзвратно уврежда слуха

Тишината вече е лукс, който почти не можем  да си подсигурим. Толкова сме свикнали с шума на заобикалящата ни действителност и техно-играчките от ежедневието ни, че вече не ни прави впечатление. Даже в желанието да се абстрахираме от шума и вибрациите на заобикалящата ни стресова градска среда, слагаме слушалки и подлагаме ушите си на още по-голям тормоз с mp4плейърите, слушайки високо музика.

Как увреждаме ушите си трайно и безвъзвратно?

Звуковите вълни представляват механични трептения на телата – твърди, течни и газообразни. Човешкото ухо възприема като звук само онези вълни, които имат честота от 16 до 20 хил. херца, т.е. от 16 до 20 хил. двойни трептения в секунда. Вълните с честота под 16 херца се наричат инфразвук, а вълните с честота над 20 хил. херца – ултразвук. Има животни, които възприемат звукови вълни с голяма честота – кучетата- 30 хил. херца, котките- 40 хил. херца, прилепите – до 110 хил. херца.

Слуховият анализатор различава звука по сила, честота и тембър. С увеличаване на честотата, т.е. броя на трептенията в секунда, се увеличава и височината на звука. Силата или интензитета на звука се измерва в децибели. Максималната сила, която възприема човешкото ухо, е 130 децибела, след което се усеща болка в ухото.

До 70 децибела шумът не уврежда човешкото ухо. Ако обаче интензитетът на шума достигне до 95 децибела и това продължи по-дълго време, може да настъпи трайно увреждане и нарушение на слуха. Шумът може да бъде постоянен или импулсивен характер, който е още по-опасен.

Ако шумът е над 130 децибела, което е при границата на болката, може да настъпи т.нар. остра звукова травма  – при експлозия, изстрел близо до ухото и др.

Силният шум, който надвишава определени граници – обикновено над  85 децибела, предизвиква бавно, но прогресивно намаление на слуха.  Най-рано се засягат високите тонове -4000-6000 херца, но постепенно се обхващат и ниските тонове. Започват оплаквания от шум в ушите и намален слух с трудна разбираемост на говора. Макар и рядко, но може да се стигне до пълна глухота. А когато заедно с шума действат и вибрации, слухът се уврежда рано и за ниските тонове.

Замисляме ли се колко време стоим със слушалките и слушаме музика и то прекалено силно. Статистика показва, че повече от децата в тинейджърска възраст слушат  музика със сила  доста над 85 децибела, което е много опасно и равносилно на звън на будилник в ухото. Звукът в слушалките с тази сила уврежда трайно слуха им и това вероятно ще се прояви в по-късна възраст, но ще бъде доста късно вече.

За увреждането на слуха играят роля както силата, така и продължителността на слушане на силна музика.Един час средно слушане на музика на ден с над допустимата сила, може да доведе до частична глухота. Особено вредни са малките слушалки, които се поставят в ухото.

Световната здравна организация дори настоява производителите на mp4плейъри да поставят предупредителни надписи на продуктите си и да се ползват слушалки с филтри, които намаляват нивото на звука.

Прочетете също

Събуждане с главоболие

Главоболието често е свързано със съня ни

Удобното легло, режимът, който може сами да създадем като си лягаме и ставаме по едно и също време, са най-доброто лечение на главоболието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics