Начало / Жената днес / Бременност и раждане / Стволови клетки – могат да спасят живота в бъдеще
Решението за взимане на стволови клетки от пъпната връв или плацентата е изцяло от страна на родителите
Решението за взимане на стволови клетки от пъпната връв или плацентата е изцяло от страна на родителите

Стволови клетки – могат да спасят живота в бъдеще

Развитието на медицината като наука дава невероятни възможности, една от които е да се презастраховаме от тежки заболявания като съхраним за десетилетия стволови клетки от пъпната връв, които в последствие може да спасят живота.  В пъпната връв кръвта съдържа кръвотворни стволови клетки и т. нар. тотипотентни клетки, които имат способността да се преобразуват в други видове клетки – мускулни, костни, нервни, чернодробни и др.

Взимането на стволови клетки от пъпната връв може да стане по време на раждането по желание на родителите, след което те се съхраняват под течен азот и се запазват за неограничено време. Науката подчертава, че съхранението на им е сигурно и те остават жизнени и готови за употреба във всеки един момент когато ще ни бъдат нужни.

В миналото до този метод са прибягвали главно родители, които са загубили дете от тежко заболяване, но в днешни дни все повече родители, които са информирани по този въпрос са склонни да подсигурят здравето и живота на детето си чрез превантивно съхранение на стволови клетки от пъпната връв.

През 1988 година е извършено първото им успешно използване от кръвта на пъпната връв. От този момент, те се използват за лечение на  много наследствени болести на кръвта, а също левкемия и детски рак.

Какви клетки са стволовите?

Те са първични клетки, които могат при подходящи условия да се преобразуват в почти всички други видове клетки. Стволовите клетки са в състояние да се размножават и в клетъчни посявки.

В костния мозък и в нервната система на възрастният човек също има стволови клетки, но те са ограничен брой и нямат такава стойност както тези от пъпната връв на новородено. Тези клетки, взети от пъпната връв на новородено са по-млади и имат по-голяма тъканна съвместимост от тези на костен мозък на възрастен човек. Освен това взимането на костен мозък е доста болезнена и рискова процедура, докато от пъпната връв е безболезнено и лесно.

Над 70 различни вида болести могат да се лекуват с помощта на съхранени стволови клетки. Чрез тях се постига регенерация на кръвта при много автоимунни заболявания. Приложението им  нараства с всеки изминал ден при възстановяване на органи след нараняване. Чрез тях се създават сърдечни клапи, пикочен мехур и други органи. В последните години се правят експерименти за използването им и при лечение на болести като диабет, Алцхаймер и Паркинсонова болест.

Успеваемостта на лечение при трансплантация от кръвта на пъпната връв е много по-голяма, отколкото при използване на такива, взети от костния мозък.

Как и колко могат да се съхраняват стволови клетки?

В непроменени условия на течен азот /криосъхранение/ при минус 196 градуса, те могат да запазят биологичните си функции и да преживеят неограничено време. До този момент науката няма данни съхранявани при тези условия клетки да са загубили жизненост или биологична активност. Изследвания показват, че след 15 години криосъхранение, тези клетки запазват всичките си биологични функции.

Решението за взимане на стволови клетки от пъпната връв или плацентата е изцяло от страна на родителите и те могат да се използват от тях само при условие, че има потвърдена тъканна съвместимост.

Прочетете също

Облачни технологии

Облачни технологии съхраняват данни и информация

Информацията, която се налага да съхраняваме става все повече и повече. Какво представляват облачните технологии? Каква е ролята им и каква се очаква да бъде за бизнеса в бъдеще ?

Един коментар

  1. Според мен най-добре е да се направят обществени банки, където да се съхранява този материал от новородени, защото не всеки може да си позволи частно съхранение. Въпреки, че цените не са чак толкова високи, а има и разсрочено плащане, все още са малко родителите, които замразяват клетки от пъпната връв на рожбата си, а са още по-малко тези, които даряват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics