Начало / Жената днес / Женско здраве / Хипохондрия – заболяване на прекалената информираност
Болен човек
Страхът от болести може да съсипе живота ни

Хипохондрия – заболяване на прекалената информираност

Има много хора, които въпреки, че са напълно здрави имат непрекъснато натрапчиво чувство, че са болни от някаква болест. В много случаи те търсят информация от всякъде и припознават различни симптоми на болести в своя организъм като са убедени в достоверността им. Медицината нарича това явление хипохондрия.

Според нея хипохондрията си е заболяване и то на психична основа. Страдащите от хипохондрия твърдо вярват, че са болни, въпреки всички изследвания и прегледи от лекари, които свидетелстват за противното.

При хипохондрията болният изпитва параноичен страх за собственото си здраве.  В повечето случаи става въпрос за млади, интелигентни хора, които правят всичко възможно за да живеят здравословно, следят своите жизнени показатели, сами си назначават изследвания и даже тълкуват резултатите, търсейки информация в Интернет. Всяко леко отклонение, което дори може да е на психическа основа, ги кара да изпадат в луда паника и да търсят лекарска помощ. Често четейки в Интернет симптомите на заболявания и чувайки коментари на други хора за техните заболявания, те веднага ги припознават и като свои. Тези хора са в един омагьосан кръг, защото колкото повече четат как да бъдат здрави и да се пазят от болести, толкова повече си внушават, че притежават симптомите на различни болести. Това са  хора, които живеят в един непрекъснат страх от всички болести, за които са чували или прочели някъде.

Информация- интернет
Не може да вярваме сляпо на всичко, което пише в Интернет, а да не вярваме на лекарите

Те стават жертва на т. нар. Интернет –лечение, което е нов феномен на нашето съвремие. Пускате  който и да е симптом на търсачката в Интернет и тя веднага вади най-различни ужасяващи болести. Просто няма как да не се замислиш дали наистина не си болен от някоя от тях. Въпросът е, че хората склонни към хипохондрия са обсебени от мисълта да търсят у себе си непрекъснато някакви симптоми и след това да ги свързват с тежки заболявания. В някои случаи колкото и да е уплашен човека, стигайки до лекарският кабинет и след като прегледа е показал, че е здрав, всичко преминава поне за известно време. В други случаи хипохондриците са настроени срещу лекарите и им нямат никакво доверие. Колкото и да ги убеждава лекаря, че са здрави, те непрекъснато търсят друго мнение, сякаш наистина искат някой да им потвърди, че са болни.Това води до едно непрекъснато висене пред кабинети и болници и фактически направо съсипва живота им.

Всеки, който по една или друга причина е станал жертва на подобно чувство, трябва да спре и да се замисли….. Няма болест, която да се проявява само с един симптом. Не бива да търсим информация за всяко дребно нещо в организма си в Интернет. Там информацията е в повечето случаи доста преувеличена, а по форумите е възможно да попаднем на по-голям хипохондрик от нас самите или на човек с много ниска медицинска култура, който да ни подведе.

Недоверието към лекарите е друга грешка. Нормално е ако се съмнявате, че нещо със здравето Ви не е наред, да си направите пълни изследвания. Нормално е и да потърсите второ мнение. Но щом двама лекари са казали, че нямате заболяване – СПРЕТЕ.

Замислете се ,че може да страдате от точно това заболяване – Хипохондрията. А за него може да Ви помогне само психиатър  или в началото самите Вие.

Важно е всеки човек да е запознат с това заболяване, защото в съвременният свят на стрес, но и на много информация, все повече хора стават несъзнателно жертва на него.

Много страшно е ако хипохондрията се прехвърли към децата и тяхното здраве. Съществуват  майки, които буквално са обсебени от детето и това какво пипа, какво приема, кога, защо и постоянно си мислят, как детето им е болно или ще се разболее от нещо. Те живеят в непрекъснат стрес и страх, че детето им ще се разболее от нещо. Всяка болест за която чуят, те вече я припознават в детето си. Водят го при лекари, пускат непрекъснато всякакви лабораторни изследвания. Ако чуят как някоя майка разказва, че са открили дадено заболяване на нейното дете, те вече са убедени, че и тяхното страда от същото. В такива случаи жертва на хипохондрията стават не само майките, но и децата, защото те прекарват изключително много време по лекарските кабинети, а всичките изследвания са направо тормоз за тях.

Освен натрапчивото внушение, че сме болни, хипохондрията може да има и още една форма. Това е страхът да отидем на лекар, защото той може да ни открие някакво заболяване. В този вариант се избягват лекари, изследвания, бяга се направо от действителността.Ужасът от евентуално заболяване или диагноза, която лекарят може да открие и постави, кара тези хора да изпитват панически страх от прегледи и изследвания. В този вариант те даже пренебрегват наистина сериозни симптоми и ги омаловажават в своята психика.

Причините за хипохондрията според специалистите са най-различни. До някъде зависи и от типична емоционалност или тип нервна система. Хипохондрията си е психическо заболяване от типа на параноите. Отключващ фактор може да бъде тежка болест на близък човек или колега, на която хипохондрикът е станал свидетел. Понякога причина може да бъде и чувството на малоценност и това да е начина да привлекат вниманието на околните.  Друга причина може да е и амбициозността на някои хора, стремежа им към абсолютна перфектност, включително и  в грижата за здравето.

Хипохондрията е болест на съзнанието и е лечима. Ако ние или наш близък прояви подобни наклонности – най-добре е да потърсим помощ от психиатър.

Всеки човек трябва да се грижи и се страхува в някои моменти за здравето си. Този страх обаче не бива да допускаме да се превърне в параноя или фобия. Трябва да осъзнаем, че няма как да предвидим и да се предпазим от всички възможни болести. В същото време стресът, който сами си навличаме всички негативни мисли могат да ни навредят много повече. Не трябва да допускаме  да минаваме нито в едната, нито в другата крайност. Да се опитаме разумно да преценяваме нещата и да изхвърляме от главата си натрапчиви мисли за болести и симптоми. Да отвличаме винаги вниманието си с нещо странично, което обичаме, щом започнат да ни тормозят съмнения и неприятни мисли за болести. Да се научим да не се самонавиваме в такива моменти.

В борбата с хипохондрията помагат и антистрес техниките – йога и медитация. Спортът също много помага. При него се отделят т.нар. “хормони на радостта”- допамин и серотонин, които неутрализират страха от болести.

Гледайте позитивно на всичко около вас, радвайте се на дребните неща и се опитайте да мислите позитивно, за да се чувствате щастливи. Така постепенно ще се освободите от това съвременно заболяване – хипохондрията.

Прочетете също

Необходимо е да се изследват две последователни серумни проби за антитела в интервал от най-малко 14 дни

Бременност и рубеола

Рубеолата е вирусно заболяване, което е много опасно в първите месеци на бременността и ако бременната жена е била в контакт с дете или болен от рубеола е необходимо да се направят изследвания, които да докажат, че няма увреждане на плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics