Начало / Любопитно / Докторе защо? / Суровоядството – най-древният хранителен режим на човечеството
специалистите от Световната здравна организация (СЗО) причислили суровоядството и вегетарианството към списъка с болести, чието лечение изисква намесата на психиатър.
Суровоядството не е за всеки, а диетологията е сложна наука.

Суровоядството – най-древният хранителен режим на човечеството


Напоследък нова тенденция в храненето все повече набира популярност. Става дума за консумиране на изключително само храни в суров вид или т.нар. суровоядство. Разбира се става дума предимно за растителна храна като единствената позволена термична обработка е сушенето на продуктите при температура до около 45-50 градуса за да се запазят витамините и микроелементите в тях.

Суровоядците са убедени, че консумирайки храната в суров вид, освен че се хранят здравословно, могат да излекуват нелечими до сега болести.

Така ли е наистина и доколко е полезно наистина това суровоядство?

Суровоядството наистина е най-древният хранителен режим на човечеството, но да не забравяме, че човешкият индивид е преминал през вековна еволюция от онова време, когато се е хранил предимно със сурова храна. Този факт би трябвало да ни накара да се замислим дали днешният човек, градският човек, е в състояние така изведнъж да се върне към древния начин на хранене без сътресения в организма си.

При рязко преминаване към суровоядство организма на човек, който не е свикнал с повишеното количество фибри в храната, може да изпита стомашно-чревни разстройства – подуване, дискомфорт, диария. Няма нормален човек, при който храносмилателната му система да може да смели една груба бобова храна например, та дори да е предварително дълго време накисната и  обработена с разни подправки. Нали  преди да сложим да сварим боба /което трае около 1-2 часа/ , ние предварително го накисваме.

Хората, които имат проблеми с храносмилането, тези които страдат от  колит или гастрит  не са в състояние да приемат целулозни храни, които са трудно смилаеми  като боба, зелето,грах и др.

Някои  храни в сурово състояние може да навредят на черният дроб и жлъчката. Черната ряпа , например, може да предизвика спазъм, защото има жлъчегонно действие, а при хора с жлъчно-каменна болест това е опасно. Суровоядството не е за всеки, а диетологията е сложна наука. Човек, ако реши  да опита да мине към този начин на хранене, трябва задължително да се подложи първо на преглед при гастроентеролог за да е сигурен, че е напълно здрав и този вид хранене няма да отключи заболяване.Храносмилателната му система трябва да  е в отлична форма форма, за да поеме подобно натоварване. Всяко рязко преминаване към нов, в случая  драстичен хранителен режим, е съпроводено с известни рискове. Според лекари специалисти е нужно поне една трета от храната, която приемаме, да бъде кулинарно обработена, тъй като много храни са неподходящи за суровоядство. Трудно съвременния човек, свикнал на градският начин на живот може да премине напълно към суровоядство.
Не може да се яде сурово месо, да се пие сурово мляко или да се консумират сурови яйца. В новият цивилизован, пълен със модерни супермаркети и полуфабрикати  свят,  няма лесен достъп до тези храни. Всички храни в него достигат до човека в голяма  степен преработени. Затова  освен начина си на хранене, за да премине към приемане на сурови храни, човек трябва изцяло да промени и  живота си. Малко са хората, които са готови на това.

Задължително трябва да се има предвид, че не всеки човек може да практикува суровоядство. Много зависи от самия генотип на конкретния човек и генетичната програма, която му е заложена. Има хора, които лесно понасят липсата животински продукти в менюто си, но други не могат без месо. Подходящи за практикуване на суровоядство са хората склонни към вегетарианство. Обикновено това е първата стъпка на този тип хора – да станат вегетарианци, а по-късно преминават към суровоядство. За тези хора обаче е  необходима добре изградена разнообразна диета, която  да бъде пълноценна по съдържание, а това не е лесно да се осъществи. За да бъде здрав човек са му необходими някои много важни витамини и минерали, които се съдържат само в животинските  продукти. Такива са  желязото, витамин В12 и сярата. Неминуемо ще бъде развит дефицит на тези елементи ако човек дълго време се подложи на подобен тип диета, а това няма начин да не се отрази на здравето му. Тези  елементи са ключови за здравословното хранене.

Суровоядство – това е режим, който трябва да се прилага умерено, с мярка и там, където е възможно. Всяко нещо е добро в определени граници.

Варенето на пара, например е много елегантен начин с минимална термична обработка да запазим максимално хранителната стойност на продуктите. Готвенето на пара е гарант, който хвърля мост между модерния начин на хранене и суровоядството. Горещо се препоръчва от всички диетолози.

Малко е късничко да се връщаме толкова назад към древността!

Развитие на човека

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics