Начало / Моят дом / Двор и градина / Теменужки – отглеждане и грижа за тях
Красиви теменужки
Теменужките стават красиви, когато се гледат с любов

Теменужки – отглеждане и грижа за тях

Теменужките са едни от най-красивите и същевременно най-лесни за отглеждане цветя.  Истината е, че бихме могли при желание и достатъчно грижи да им се радваме през цялата година. Много красиви и с богата цветова гама, теменужките са цветя, допринасящи за уюта в дома и красотата на всеки двор.

Въпреки че не са капризни за отглеждане, все пак има някои правила, които е добре да спазваме ако искаме да се радваме на едри и красиви цветове:

  1. Почвата трябва да бъде богата на хумус  и е добре ако ги засаждаме в сандъчета да съобразяваме с това. Обогатяването на почвата с изгнили листа е особено важно преди засаждането им, а не след това. Дълбочината на сандъчетата трябва да най-малко 35-40 см.
  2. Когато ги засаждаме трябва да се има предвид, че теменужките са устойчиви много на атмосферни условия, но преките слънчеви лъчи, особено в обедните часове могат да прегорят цветовете им. Затова е добре да се засаждат на по-сенчести места, огрявани от слънцето  повече в сутрешните и следобедните часове.
  3. Засяването на семената е най-добре да стане в ранната есен. Когато поникнат и укрепнат, разсада може да се разреди като се оставят по-силните растения. След първият цъфтеж изрежете растенията до 6-7 см.Така се стимулира образуването на нови пъпки и образуването на нова листна маса.
  4. Поливането трябва да бъде на често и по малко. Почистването от изсъхнали цветове и листа е много важно за по-продължителното цъфтене на теменужките. Много често теменужките биват нападани от листни въшки и трябва ако се забележи отрано да бъдат напръскани с подходящия препарат.

Съществуват голямо разнообразие от сортове теменужки, които са различни по големина и цвят. Семената може да си купите от цветарските магазини, но ако имате някой от по-редките видове и искате да го размножите, може и сами да съберете семената им. Това става като наблюдавате семенните кутийки, особено в летните месеци, когато те вече са готови за разпръскване на семената. Важно е да уцелите момента, в който да съберете семената, защото веднъж разпръснати, вече не могат да се съберат. Преди да разпръсне семената си, семенната кутийка постепенно се отваря и когато е съвсем леко отворена, може да направите това. Събраните семена трябва да съхраните в хартиен плик до ранната есен, когато да засадите.

Ако искате да се радвате на теменужки през цялата година:

За цъфнали теменужки през лятото до есента – засейте семената през март под стъкло или у дома, а разсадете през през май.

Теменужки през лятото
Градинските теменужки са най-лесни за отглеждане

За цъфнали теменужки през зимата до пролетта – засейте семената в началото на юли  на сенчесто място , а разсадете  през есента.

Жълти теменужки
На теменужки може да се радваме през цялата година

Прочетете също

Монтаж на климатик

Как може сами да си монтираме климатик

Да си монтирате климатика сами не е толкова трудно, стига да имате основни технически познания. Лесно е и може да ви спести известни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics