Начало / Любопитно / Усещането за щастие се предава по наследство
Eмоционалните ни изживявания са свързани с количеството на т. нар. хормон на щастието - серотонин
Eмоционалните ни изживявания са свързани с количеството на т. нар. хормон на щастието - серотонин

Усещането за щастие се предава по наследство


Думата „щастие” се съдържа в най-съкровените ни мечти и във всички най-мили пожелания към близките ни хора. Искаме да сме щастливи и го пожелаваме горещо на всички любими хора около нас. Какво обаче стои зад тази дума и защо при еднакви обстоятелства и причини различните хора са различно щастливи.

Учени и психолози отдавна търсят отговори на този въпрос, който ще даде обяснение на много други, свързани с него. Според изследвания емоционалните изживявания на човека, които го съпровождат през целият му съзнателен живот,  са свързани с количеството на т. нар. хормон на щастието – серотонин. Този хормон въздейства на мозъка и прави хората повече или по-малко щастливи. Като повечето други индивидуалности на човешкия организъм и този хормон се произвежда в различно количество при различните хора, а  това количество зависи от наследствена предразположеност, която също е индивидуална. Оттам е  и разликата в усещането за щастие. Усещането за щастие се предава по наследство и това да си щастлив зависи до голяма степен от този хормон и количеството, което организма произвежда.

Въпросът е доколко може да се повлияе  на това производство на хормона на щастието. Експерименти са показали, че за изработването на серотонин отговаря генът 5-НТТ. Този ген съществува в два различни вида алели, които са с  различна дължина и доказано се предават по наследство.
Аминокиселината л-триптофан е източник на хормона и се произвежада  в различни тъкани на тялото, включително и в мозъка.  Хормонът фактически  пренася нервните импулси от клетка на клетка. Когато една нервна клетка е във възбудено състояние, тя в своите нервни окончания произвежда серотонин. Серотонинът се отделя от тази нервна клетка и преминава в съседната. Попаднал в нея той се поема от рецептори, разположени по мембраната на клетката, които го вкарват в нея  и там той  образува електричен потенциал. Колкото повече рецептори по клетъчната мембрана се активират, толкова по-силен е  нервния импулс. Хората, които имат недостиг на серотонин по-трудно се чувстват удовлетворени от всичко, което правят, трудно се радват на света около тях и често са склонни към депресия.

Учените все още спорят за начините и дали трябва по изкуствен начин да се опитваме да влияем на ситуацията . Създадени са препарати, които изкуствено стимулират производството на хормона в организма, но мненията са спорни. Има много храни, които също стимулират производството на този хормон, но като цяло разликата си остава и способността да се почувстваш щастлив е различна при различните хора.

Някои хора могат да бъдат щастливи и да се чувстват спокойни от много дребни неща и да се радват на живота в пълната му сила, а други и при най-големи постижения и положителни емоции, се чувстват неудовлетворени и неспокойни.

И все пак колкото и сложно да ни се вижда да постигнем желаното щастие, до голяма степен и от нас зависи как ще го направим. Та нали всеки от нас заслужава да го изпита и трябва да го търси. Нека помислим какво всъщност искаме, да направим всичко възможно да го постигнем и като успеем да спрем и да се насладим на успеха си . Да се научим да го изживеем.

Можем да се замислим малко по-дълбоко и върху дребните неща в нашия живот и да се научим сами да ги ценим, колкото и малки и нищожни да са те. Тогава всеки миг изживян по положителен начин, ще ни се види ценен и щастието бързо ще се впише в него. Той веднага ще се трансформира в щастлив миг.

Ако успеем сами да постигнем това, то неизменно и ще стимулираме по този начин самото производство на серотонин в мозъка си . Така кръга ще се затвори и ще бъдем щастливи.

Прочетете също

Умни очила ще заменят смартфоните

Нова екстра ще ни предложи Гугъл, която ще улесни много шофьорите и любителите на новите технологии. Това ще бъдат супер очила с вградена на тях камера които ще заместят смартфоните като целта е...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics