Начало / Жената днес / Женска кариера / Успешна кариера и щастливо семейство – трудното съчетание
Никой няма да отрече, че е особено трудно да се гради кариера, когато имаме деца.
Никой няма да отрече, че е особено трудно да се гради кариера, когато имаме деца.

Успешна кариера и щастливо семейство – трудното съчетание

Констатирано е, че повечето хора, които имат успешна кариера, често не могат да се реализират пълноценно в личните си отношения. По същия начин, по който учениците учат уроци в училище, на партньорите са необходими определени знания за изграждане на личния и семейния живот. Кариерата не трябва да пречи на семейството, нито семейството да спира професионалното развитие, но на практика точно така става. Кариера и семейство е почти невъзможно да вървят ръка за ръка или поне за това са нужни куп компромиси. Честите отсъствия от дома заради неотложни ангажименти в работата е една от основната причина за разпадането на не едно семейство.

Напоследък сред младите хора е стремежът по-скоро към кариера, отколкото към семейство, може би защото смятат, че ранното градене на кариера ще им осигури добра финансова основа за едно добро семейство за в бъдеще. Постигането на успехи и развитието в професионално отношение обаче изисква много усилия и време и в един момент се оказва късно да създадете семейство. Вярно е че добрата кариера е условие за добри доходи, които осигуряват добър живот на семейството ви, но не забравяйте все пак, че е важно да имате такова.

Можем ли да имаме едновременно всичко: кариера, любов, семейство и успех?

Противно на разбиранията на много хора, семейството всъщност не пречи на кариерата – дори много често може да подпомогне развитието й. Често се питаме как да подредим приоритетите си в живота – какво се случва, ако имаме повече от една мечта за осъществяване: партньор, който ни обича, деца, че и кариера, която харесваме. Отговорът е, че трябва да преследваме всички мечти едновременно. Звучи ви невъзможно? Не е така!

За да потръгне един брак изобщо, и двамата партньори трябва да се подкрепят взаимно. Двойките, чиито мечти за успешни кариери остават настрана след брака, така или иначе явно не са били достатъчно мотивирани и рано или късно са щели да се откажат.

Децата също не са оправдание. Ако наистина искаме да се развиваме в кариерата, ще намираме начини да го правим между сменянето на памперсите и родителските срещи и ще се справяме без значение какво се изпречи на пътя ни.

Като имаме предвид бясната конкуренция и трудностите за пробиване в настоящата реалност, е добре да запомним, че както повечето хубави неща в живота, и любовта не се интересува от парите. Важното е да бъдем заедно, независимо какви грешки правим и дали се проваляме в работата си, и да бъдем благодарни, че имаме с кого да преминем през тежките периоди.

Никой няма да отрече, че е особено трудно да се гради кариера, когато имаме деца. Но всъщност е трудно дори когато не сме обвързани и нямаме семейство. Истината обаче е, че едва ли някой би искал да се събуди една сутрин на 45 с успешна кариера след като е прекарал 10-20 години в самота. А и няма нищо по-хубаво от това да има с кого да споделим успехите си и с кого да ги отпразнуваме.

В Източна Европа, в страни като Франция например има специална политика спрямо семействата. Държавата се опитва да ги подпомага в ежедневни задължения, за да може съпрузите да обръщат повече внимание на детето или децата си. В същото време в глобален мащаб се разработват програми за успешно осъвместяване на кариера и семейство. Особено при жените, които са поставени пред дилемата дали да отглеждат семейство или да правят кариера. Има начин да се съчетават и двете успешно.
За семейно щастие  не е важно количеството време, а неговото качество и умението ни във всеки един момент да показваме на семейството си колко е значимо за нас. Така можем и за няколко мига да дадем на любимите хора цялата си любов.
Работата изисква определено време. И ако умеем да го разпределим правилно и ефективно, то работата ще е удовлетворителна и развиваща се без да ни се налага във времето, посветено на семейството, да сме обсебени от нея.
Балансът може да бъде намерен.

Прочетете също

Тъжно дете

Процедурата по осиновяване на дете

Каква е процедурата ако искаме да станем родители на самотно дете и да го осиновим? Към кого трябва да се обърнем първо и какви са сроковете,с които трябва да се съобразим? Какви са правата ни на избор?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics