Начало / Вкусно / Фруктиера пълна с плодове – как да я подредим и поднесем
Разноцветните плодове така се подреждат, че да се получи приятна хармония на цветовете
Разноцветните плодове така се подреждат, че да се получи приятна хармония на цветовете

Фруктиера пълна с плодове – как да я подредим и поднесем

Лятото е сезон, богат на плодове и трябва максимално да се възползваме от този дар на природата. Плодовете ни зареждат едновременно и с енергия, и с витамини, а и доставят така необходимите в летните жеги течности за организма ни. Когато ги поднасяме на масата обаче не е без значение как са подбрани, а красотата им обикновено предразполага за консумиране с по-голям апетит.

Плодове
Съчетанието на различните плодове е важно

Красив е изгледът на плодовете във една фруктиера, когато са съчетани добре. Ето някои правила за комбиниране, подреждане и поднасяне на фруктиерата с плодовете. Например никога не трябва да се поднасят само плодове с кисел вкус, плодове с еднакъв или почти сходен цвят, плодове само с твърда черупка /орехи, лешници, фъстъци/. Ако се наложи да се поднесат меки южни плодове /фурми, смокини, сухо грозде и пр./, тогава добре би било тези плодове да се подредят на купчинка между твърдите плодове върху пергаментова хартия, която трябва да бъде добре прикрита, да не се вижда, а меките плодове не трябва да бъдат закрити с твърдите.

Разноцветните плодове така се подреждат, че да се получи приятна хармония на цветовете. Понякога се налага да се сложат при червени плодове лимони, които в момента няма да се консумират, но ще обогатят ефекта на плодовото блюдо. При светло оцветени ябълки, круши, праскови, зарзали окото би се погалило от сложените неузрели зелени лимони, които освежават и разнообразяват една фруктиера. Гроздето се нарежда различно по цвят, нарязано на малки чепки. За такъв случай не се купуват гроздови чепки с гъсто наредени зърна. Такива чепки мъчно се измиват и не са приятни за окото. Рядкото грозде е по-сладко и зърното му е по-вкусно. Когато се сервира грозде, на масата пред  всеки консуматор се слага непълна чаша с вода.

Въпреки че гроздето във фруктиерата е измито, чепката грозде се пуска във водата и след това зърно по зърно се взима с ръка и се консумира. Ябълките се белят, режат се на резенчета и се ядат. Не трябва обелената и нарязана ябълка да стои дълго време и след това да се консумира. Тя си променя цвета, също и вкуса и разваля ефекта на цялата маса. При поднасяне на малини със захар на всеки се сервира поотделно и се поднасят с лъжичка. Ягодите, добре измити с няколко води, като водата от чешмата минава през цедка, за да не се повреди мекият плод, се поднасят в обща фруктиера и на масата пред всеки се слага малка чинийка с пудра захар.

Ягоди и малини
Меките плодове се измиват внимателно за да не се повредят

При такова сервиране зелените чашки на ягодите не се махат. Всеки, който ги консумира с ръка хваща чашката, овалва ягодата в захарта и я хапва, връща обратно зелената ягодова чашка в друга малка чиния, която е сложена на масата за общо обслужване.

Южните плодове /фурми, смокини, сухо грозде/ се ядат с ръка. Затова е необходимо пред всеки да има малък съд с вода. Портокалите, мандарините и бананите се нареждат цели във фруктиера. Грейпфрутът е много сочен, затова измитият плод се реже на две хоризонтално. Вътрешността се ръси с пудра захар и с лъжичка се изгребва от кората.

Орехите, лешниците и бадемите се поднасят ненатрошени. С тях се сервират щипки, с които се чупят. Всеки сам си чупи и бели плодовете. Лош навик е да се поднесат ядки – орехови, фъстъчени или бадемови, обелени. Ако те са подсолени и опечени, сервират се в специални плетени от слама, тръстика или пластмасова материя кошнички или панерчета и ядките се поднасят на всеки с лъжичка в неговата малка плетена специална чинийка. Подобно сервиране се прави обикновено късно вечер.

Когато по плодовете има известни повреди, черни петна, точици, малко набита част, сухи гроздови дръжки, които не могат да се махнат, тогава внимателно и грижливо прикрийте тези недостатъци, които биха загрозили всяка фруктиера, когато я поднасяте на масата. Не забравяйте, че повечето хора започват да се хранят първо с очите си, а след това включват устата.

Прочетете също

Коледни курабийки

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Красиви рецепти за Коледа и Нова година, които не изискват много средства, а само желание и малко отделено време. Всеки може да зарадва близките си с тях на празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics