Начало / Жената днес / Женско здраве / Хламидии и как да се преборим с тях
Лечението на хламидии трябва да става под наблюдение от опитен специалист
Лечението на хламидии трябва да става под наблюдение от опитен специалист

Хламидии и как да се преборим с тях

Смята се, че хламидия трахоматис е най-често срещаният патогенен микроорганизъм, предаван по полов път. Предизвиква остри и хронични заболяванияна пикочно-половата система. При мъжете от хламидии обикновено се засягат пикочния канал и надсеменниците.

При жените освен уретрит, хламидии могат да причинят и възпаление на влагалището, матката и маточната шийка, а при разпространяване на инфекцията в горните отдели на половата система се обхващат и фалопиевите тръби. Острата инфекция от хламидии при жените може да протече безсимптомно. В такива случаи заболяването може да не се открие, да остане нелекувано и да продължи с години, а в резултат на уврежданията от възпалителния процес в малкия таз да се стигне до безплодие или извънматочна бременност.

Хламидии са чувствителни към редица антибиотици и инфекцията може да бъде успешно лекувана. Важно е диагнозата да бъде поставена навреме от специалист и той да контролира терапията, защото самолечението крие сериозни рискове.

Основно средство за лечение на хламидии са антибиотиците от тетрациклиновата група. Във връзка с честите повторни инфекции и с оглед ограничаване на разпространението на гениталните инфекции от хламидии е ефективно да се провежда антибиотична профилактика и на сексуалните партньори. Особено препоръчително е поне постоянният партньор на болния да бъде лекуван от хламидии заедно с него.

При неусложнени инфекции от хламидии антимикробните препарати са достатъчно ефективни и заболяването може да бъде напълно излекувано. Последиците от хроничната хламидийна инфекция обаче предполагат както използването на по-сложни диагностични методи, така и специфично за конкретния случай лечение, целящо вече не унищожаване на самите хламидии, а на патологичните промени, възникнали в резултат от хроничното им въздействие. Понякога това може да стане само по оперативен път.

Прочетете също

Необходимо е да се изследват две последователни серумни проби за антитела в интервал от най-малко 14 дни

Бременност и рубеола

Рубеолата е вирусно заболяване, което е много опасно в първите месеци на бременността и ако бременната жена е била в контакт с дете или болен от рубеола е необходимо да се направят изследвания, които да докажат, че няма увреждане на плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics