Начало / Любопитно / Докторе защо? / Хомеопатия – лечение или заблуда
Хомеопатични лекарства
Хомеопатията все още е спорен метод на лечение

Хомеопатия – лечение или заблуда

Хомеопатия – това е методът за лечение, който бележи огромна популярност през последните години. Особено популярна и желана е тя и поради все по-нарастващото недоверие на хората във фармацевтичната промишленост, превърнала се в огромна комерсиална машина за трупане на пари. Въвличайки в тази машина пряко или косвено дори лекарите, големите фармацевтични компании и традиционната медицина започват да губят доверието на хората и те все повече търсят други алтернативни методи на лечение. Стига се дори до крайности на пълно отричане на традиционните лекарства, което често има сериозни последствия за много хора, особено при по-тежки заболявания. Често много от нас влизат в аптеката и търсят сами лекарство за лечението си и държат то да бъде хомеопатично, за да са сигурни, че няма да им навреди. Подробното описание на страничните ефекти в листовката на всеки фармацевтичен продукт или лекарство с цел презастраховка, плаши сериозно повечето от хората, особено майки за децата си. Това бързо ги насочва към хомеопатия като метод на лечение, но често ниската здравна култура и непознаването на хомеопатията като метод на лечение, става причина за задълбочаване на сериозни заболявания. Неправилното лечение с хомеопатични лекарства, често става причина за доста закъсняло търсене на квалифицирана лекарска помощ. Именно затова много от лекарите отричат напълно хомеопатията като метод на лечение и я отъждествяват с шарлатанство.

Къде е истината и до колко е ценна хомеопатията за съвременната медицина? Кой е виновен за спорове между лекари и кой заблуждава пациентите? Защо в аптеката по-малко ще сгрешим ако купим сами традиционно лекарство, отколкото хомеопатично и какво трябва да се знае за хомеопатията, за да се обръщаме към нея?

Хомеопатията е метод на лечение, който е насочен към отделният индивид, имайки предвид точно неговата индивидуалност. Хомеопатичните лекарства се създават от растения или животински продукти като основната субстанция е многократно разреждана със спирт или вода. Целта е да се  постигне резултат на лечение с минимална доза без странични ефекти.

Сами по себе си хомеопатията не просто лекуват. Те всъщност стимулират възстановяването на тъкани и органи от самия организъм. Имунната система на всеки е индивидуална и има свои собствени механизми, чрез които е в състояние сама да възстанови напълно или до някаква степен нарушени функции или структура на тъканите на човешкия организъм. Хомеопатичните лекарства имат за цел да провокират и задействат точно тези механизми.

За едно и също заболяване двама души почти винаги получават различно хомеопатично лекарство, отивайки при лекар хомеопат. Абсолютно погрешно е самолечението с хомеопатия и особено комбинирането на няколко от тях. Специфичността на всеки отделен организъм обуславя и специфичното протичане на една болест. За да се преодолее заболяването чрез хомеопатия е нужно лекарят хомеопат да вникне в самият болен задавайки му безброй въпроси докато разбере от какво лекарство точно има нужда. В хомеопатията индивидуалният подход е от първостепенно значение за успешното лечение. При лечението посредством нея се търси причината за заболяването като се смята, че тя е в промяна на вътрешната среда на организма. Външните агенти като микроорганизми, ниски температури и др. са просто провокатори на симптоми и лечението е насочено към организма като цяло. С хомеопатия се лекува конкретния болен човек, а не самата диагноза. Тук именно се явява пропастта между спорещите лекари.

Съвременната медицина има вече един огромен недостатък. Директният контакт с пациента и анамнезата /задаването на въпроси/ е сведено до минимум. Лекарят съсредоточава цялото си внимание върху лабораторни изследвания и огромната документация, която е принуден да води, а пациентът срещу него остава на заден план. Така често му убягва първопричината за неговата болест, а това със сигурност пречи на успешното лечение.

Лечението чрез хомеопатия колкото и да се отрича от много нейни противници, показва значителни успехи. Методът безспорно има своето място в съвременната медицина, но крайното залитане в тази посока на много хора, отричайки традиционната медицина е изключително погрешно и опасно. Изходът от тази ситуация е в коригиране на основни грешки, които се допускат като се пренебрегва индивидуалността на пациента и лечението се превръща в стандартно изписване на най-модерните и скъпи постижения на фармацевтичната промишленост, рекламирани горещо от нейните представители. Хората имат сериозна нужда от възвръщане на доверието в традиционната медицина, за да признаят мястото на хомеопатията като част от нея.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics