Начало / Вкусно / Хранителни подправки, с които не трябва да се прекалява
Хранителните подправки се получават главно от растения, които притежават ароматни и вкусови качества
Хранителните подправки се получават главно от растения, които притежават ароматни и вкусови качества

Хранителни подправки, с които не трябва да се прекалява

Хранителните подправки са естествени или получени по синтетичен път вещества, които подобряват вкуса и аромата на продуктите и ястията. Имат малка хранителна стойност. Те раздразват вкусовите и обонятелните нервни окончания, усилват секрецията на храносмилателните сокове, подобряват апетита и храносмилането. Дразнещото им действие върху обонянието се дължи на летливи етерични масла. Въздействието върху вкусовите рецептори и пряко върху лигавиците се дължи на наличието на алкалоиди, глюкозиди и други вещества.

Хранителните подправки се получават главно от растения, които притежават ароматни и вкусови качества. Много от тях са богати източници на витамини и преди всичко на С, Р, каротин и др..

Съществуват подправки обаче, които при индивидуална чувствителност или при злоупотреба предизвикват раздразване на лигавиците на стомаха, червата и жлъчните пътища и влошават дейността на черния дроб и бъбреците.

При злоупотреба със силни подправки, богати на алкалоиди, могат да настъпят общи разстройства на здравето: безсъние, повишена нервна възбудимост, сърдечно-съдови смущения и др.

Ето някои от тях, с които не трябва да прекаляваме:

Кимион

Представлява изсушени плодове на диворастящо или култивирано растение. Съдържа от 3 до 7 процента етерични масла. В сухо състояние неговата влажност не трябва да надвишава 11 процента. Той е ароматна и вкусова подправка, която дразни жлезите на храносмилателната система и при злоупотреба може да причини възпаление на стомашната лигавица. Използва се като подправка на млени меса- кебапчета и др., в сладкарството, по-рядко в салати и супи.

Черен пипер

Представлява изсушени плодове на тропично пълзящо растение. Като подправка се използват цели или смлени на прах зърна. Парливият вкус и острата му миризма се дължат на етерично масло и алкалоида пиперин. Възбужда апетита и дразни лигавицата на стомаха и червата, като причинява повишено сокоотделяне. При злоупотреба може да причини или засили възпалението на лигавицата на храносмилателните органи, жлъчните пътища и бъбреците. Употребява се като подправка предимно на месни ястия.

Горчица /синап/

Семената на синапа съдържат около 28 процента мазнини. От тях се получава синапено масло. От кюспето се получава прах, известен като горчица. Може да причини раздразване на лигавицата на храносмилателните органи, жлъчните пътища и бъбреците. Употребява се като подправка на колбаси.

Дафинов лист

Представлява изсушени листа на „благородния лавър”. Приятният аромат се дължи на етерично масло. Листата, използвани като подправка, не трябва да имат влажност, по-голяма от 14 процента. Освен етерично масло съдържат горчиви вещества, алкалоиди и малко витамин С и Р. Използват се главно като подправка на месни и рибни ястия и консерви, сосове, супи и др. Възбуждат отделянето на стомашен сок и намаляват газообразуването в червата. Трябва да се избягва употребата им само при остри възпаление на стомашната и чревната лигавица.

Карамфил

Като подправка се използват изсушените цветни пъпки на карамфиловото дърво. Расте в тропичните области. Използва се като подправка главно в сладкарството. При прекомерна употреба може да причини раздразване на лигавицата на пикочните и жлъчните пътища. Трябва да се избягва при заболяване на тези органи.

Канела

Канелата е вечно зелено дърво. Отглежда се главно в тропичните зони на Азия  и островите на Индийския океан. Като подправка се използват изсушените кори на дървото. Съдържа доста етерични масла. Усилва апетита, възбужда стомашната секреция, намалява газообразуването в червата. При прекомерна употреба може да причини раздразване на стомашната и чревната лигавица и пикочните пътища. Използва се главно в сладкарството.

 Готварска сол

Отнася се към вкусовите вещества, но нейното значение е по-голямо. Недоимъкът на готварска сол нарушава водно-солевото равновесие в организма. Употребата й обаче трябва да се ограничава или дори изключва при заболявания на сърдечно-съдовата  и отделителната система, при остри ексудативни възпаления, алергични състояния, хиперацидни гастрити, язвена болест и др.

Оцет

Познати са няколко вида според изходния продукт и технологията: винен, спиртен, плодови др. За най-добър се смята винения оцет. Той съдържа 7-10 процента винена киселина, ароматни и други вещества. Обикновено заместители на винения оцет съдържат оцетна вместо винена киселина. Оцетната киселина може да причини раздразване на лигавицата на стомаха и червата.

Подправките са нещо, с което сме свикнали и от което трудно се отказваме, но все пак трябва да ги ползваме умерено и да знаем тяхното въздействие върху здравето ни и особено върху стомашно-чревния тракт. Хубаво е да знаем, че типичните български подправки като магданоза, чубрицата и копъра са изключително полезни и не създават никакъв риск  дори ако ги ползваме често и в по-големи количества.

Прочетете също

Коледни курабийки

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Красиви рецепти за Коледа и Нова година, които не изискват много средства, а само желание и малко отделено време. Всеки може да зарадва близките си с тях на празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics