Начало / Вкусно / Черешката на шоколадовите торти
Шоколадова торта
Сложете и една черешка в средата, за да се знае, че тази е най-вкусната торта

Черешката на шоколадовите торти

Шоколадовата торта е сладкиш, на който малцина могат да устоят. Съществуват най-различни рецепти и варианти, но в основата е шоколадовия аромат, любим на всички.За да бъде вкусна шоколадовата торта, разбира се трябва да бъде сочна, пухкава и с наситен шоколадов вкус. Именно затова трябва подбирайки продуктите да си набавим какао с отлично качество и черен шоколад.

И така ето нужните продукти за блата на тортата при форма с диаметър 25 см. Формата не бива да бъде много плитка, защото ще печем блат, който е сравнително дебеличък и ще го разрязваме на две. Ако не разполагате с такава, то ще се наложи да печете на два  пъти блатове, което е доста по-досадно, но не е невъзможно.

Как да приготвим шоколадовите блатове?

Продукти :

  • 200 гр. предварително пресято брашно
  • 300 гр. кафява  захар
  • 5 супени лъжици качествено какао
  • 1 ½ чаени лъжички сода за хляб
  • 1 ½ чаени лъжички бакпулвер
  • 3 яйца с размер L
  • 200 г. кисело мляко
  • 100 мл. олио
  • Чаена чаша горещо току-що приготвено кафе

Включете предварително фурната да загрее до 180°C. След това започнете да приготвяте блата. В една сравнително дълбока купа хубаво разбъркайте брашното, какаото, захарта, бакпулвера и содата. След това добавяйте постепенно предварително разбърканите олио, яйца и кисело мляко. Добре разбъркайте  цялата смес и накрая добавете чашата с горещо кафе.

Не бива да се притеснявате от течността на сместа. Излейте я смело в предварително намазана с олио и наръсена с какаова прах форма и я сложете да се пече в продължение на около 40 минути. Преди да извадите блата задължително пробвайте с клечка за зъби дали е опечен добре или цапа клечката във вътрешността.

Опеченият шоколадов блат се изчаква да изстине и с много остър нож се разрязва на два отделни.

Как да приготвим шоколадовият крем?

Необходими са ни:

  • 500 гр. черен шоколад
  • 500 гр. сметана
  • 4 яйца, с разделени белтъци от жълтъците

Нарежете черният шоколад на дребни парченца и заедно със сметаната загрейте до кипване. Добре разбъркана сместа се оставете да се охлади като от време на време се бърка за хомогенност.

Разбийте четирите жълтъка на водна баня и ги добавете към шоколадово-сметановата смес докато е все още топла. След като сместа изстине достатъчно се прибира вече в хладилник за около един час за да се сгъсти добре.

Четирите белтъка на яйцата, които са предварително отделени, разбийте на сняг с миксер. Постепенно и по малко прибавяйте пухкавите белтъци към изстиналата шоколадова смес и бавно и внимателно разбъркайте до хомогенност. След това отново приберете сместа в хладилника за да се стегне, защото от белтъците, тя задължително се е отпуснала.

Последната стъпка е самото сглобяване на тортата, което се извършва както при всички торти – блатовете равномерно се намазват с приготвената шоколадова смес, а накрая цялата торта, се намазва и украсява по желание и вкус.Украсата е въпрос на въображение, но вкусът е гарантиран. Тази торта е черешката на шоколадовите торти.

Прочетете също

Красиви теменужки

Теменужки – отглеждане и грижа за тях

Теменужките могат да красят вашия дом целогодишно. Те са цветя, които са лесни за отглеждане и дават невероятен уют на дома и красота на двора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics