Начало / Любопитно / Земята и хората / Чести гръмотевични бури – какво да правим?
Мълнията може да достигне и засегне до над 15км далеч извън границите на буреносния облак
Мълнията може да достигне и засегне до над 15км далеч извън границите на буреносния облак

Чести гръмотевични бури – какво да правим?

Природата и климатичните промени започват все по-често да ни изненадват, а тяхната непредвидимост сериозно ни плаши. Дали капризите й са нещо нормално или човекът със своята дейност стои в основата на тези изненади, учените все още спорят. Факт е обаче, че природните бедствия стават все по-чести и засягат все повече живота на Земята.

Виновни или не, хората почти винаги са неподготвени за природните бедствия, въпреки непрекъснатият стремеж на учени и синоптици да ги прогнозират. Ефектът на изненадата почти винаги е причина за неадекватното ни поведение  и грешки, които често са фатални.

Какво представляват гръмотевичните бури и какво трябва да бъде нашето поведение, когато се появят?

Когато над сушата или морето се получи смесване на влажен горещ въздух със значително по-студен, се създават условия за гръмотевична буря. Горещият влажен въздух,  се издига на високо, а конденза на парите образува доста страховити облаци. Получава се триене и сблъсък на водни капки и ледени кристали, в резултат на което се натрупва електричество в облака. Така създаденият облак се зарежда подобно на батерия, която е с положителен заряд в горната си част и отрицателен заряд в долната, която е към Земята. Образува се своеобразно положително зареждане на земната повърхност, особено в най-високите й части или дървета и сгради. Когато този заряд премине определена граница, се освобождава електрическа енергия и се появява мълния, която често изглежда доста страховито.  Силата на това електричество е много голяма и достига до 50 милиона волта. Получава се рязко нагряване на въздуха, който се разширява и образува ударна вълна – гръм.

Мълнията може да достигне и засегне до над 15км далеч извън границите на буреносния облак. Когато мълнията се образува между облака и Земята, тя е много опасна и е в състояние да причини смърт ако човек е в обсега й. В останалите случаи когато се образува между два облака или отделни точки в самия облак, ние само ставаме свидетели на светкавицата. Въпросът е, че никога не можем да знаем как ще се образува.

Затова при гръмотевични бури винаги трябва да сме нащрек и да знаем как да се предпазим. Кои са основните правила в поведението ни ако наближава буря?

1.Ако бурята Ви изненада навън:

  •   Огледайте се и в никакъв случай не допускайте да сте най-високият обект в местността, но в никакъв случай не заставайте под  единствено дърво, особено ако то е сухо.
  •  Ако сте близо до река или в море, веднага се отдалечете и напуснете водния обект. Същото се отнася и за обикновен басейн в собствения Ви двор. Намерете сухо място да се скриете и то по възможност на ниско място.
  •  Ако сте в планината избягвайте високите места и по възможност бързо слезте на по-ниска и гориста местност. В никакъв случай обаче не се крийте под самотно дърво. По-добре е да застанете между две дървета в гората.
  •  Внимавайте и стойте далеч от домашни животни като крави, коне и др., тъй като вероятността да бъдат ударени от мълния е значително по-голяма от тази при човека поради възникващото по-голямо напрежение между предните и задните крака.
  •  Ако около Вас няма къде да се скриете и мястото е открито, не изпадайте в паника и не бягайте, защо въздушното течение може да привлече мълнията. Паниката е лош съветник и е по-добре да се огледате и да намерите начин да изолирате тялото си от земната повърхност чрез суха растителност или нещо друго, което имате под ръка, на което да стъпите. Ако обувките са Ви мокри, захвърлете ги и стъпете на нещо сухо, което да Ви изолира от повърхността на Земята.
  • Освободете се от всички метални предмети и от мобилния телефон. Не стойте близо до нищо метално, защото дори мълнията да не удари Вас директно, ударната вълна може да засегне дробовете Ви. Добре е след като захвърлите всичко метално на 20-30 м, да застанете на колене с повдигнати стъпала, с наведена глава без да се подпирате с ръце към Земята.

2. Ако сте у дома или сте успели да се приберете навреме:

  • Изключете всички електроуреди
  • Стойте далеч от прозорците и водопроводите ако са метални.

У дома все пак сте в безопасност. В относителна безопасност сте и в автомобила си.

Когато наблизо има гръмотевична буря, дори и и над Вас небето да е ясно, бъдете нащрек, защото обсега на мълниите стига понякога 15-20 км. и не случайно съществува израза „Гръм от ясно небе“.

Прочетете също

Пейзаж със скали

Гранит – вечният камък и обработката му

Гранитът е декоративен камък, който често бъркаме с мрамора и много малко знаем за него. Гранитните скали са неизчерпаеми на планетата и са източник на изключителен декоративен материал за строителството и бита....

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics