Начало / Вкусно / Ястия от моркови

Ястия от моркови


Морковът е растение с дебел, месест корен с наситен цвят, който расте под земята и тънки зелени листа, появяващи се над земята. При избора на моркови трябва да се има в предвид, че корените им трябва да бъдат твърди, гладки, сравнително чисти и с ярки цветове. Колкото по-наситен оранжев цвят има морковът, толкова по-голямо е и съдържанието в него на бета каротин. Морковите са богати и на йод, поради което са от първа необходимост при заболявания, свързани с понижаване функцията на щитовидната жлеза.

Морковите са отличен източник на витамин А. Най-важната натурална съставка на морковените и морковено – плодовите нектари и сокове са каротеноидите, особено важен е най-активният от тях – бета-каротенът, от който нашият организъм си доставя витамин А, необходим между другото и за правилното функциониране на зрението. Благодарение на него очите се приспособяват да виждат на тъмно. Те са много добър източник на витамин С, витамин К, калий и диетични фибри. 1 чаша или 122 гр. моркови съдържат 52, 46 калории, 1, 26 гр. протеини и 0, 23 гр. мазнини. Нектарите и соковете от моркови са вкусни и леки за стомаха. Подобряват храносмилането и доставят много активни натурални вещества. Съдържащото се в тях разнообразие от витамини и минерални вещества ни помага всекидневно да се грижим за здравето си както и да подсилим имунната си система.

Установено е, че каротинът се усвоява по-пълно и по-лесно, когато в храната има мазнина. Затова салата от моркови трябва да се полива обилно с растително масло, а морковите предназначени за ястия с топлинна обработка, трябва първо да се задушават в мазнина.

Салата от моркови с царевица

 Купичка с царевица на маса

Продукти: 
3 моркова
3 стръка пресен чесън
1 малка консерва сладка царевица
сок от 1/2 лимон
1/2 връзка копър
зехтин
сол

Начин на приготвяне:
Моркова се настръргва, чесъна се нарязва ситно. Смесват се с царевицата и се подправят със ситно нарязания копър, лимоновия сок, сол и зехт

Крем супа от моркови

Крем супа от моркови

Продукти:

400 гр. моркови
1-2 средно големи картофа
1 глава лук
магданоз
зехтин

Начин на приготвяне:
Почистените и нарязани на дребно картофи и моркови се сваряват. Като заври водата се прибавя и лукът.
Добавяте зеленчукова подправка, кубче бульон или предпочитана от Вас мерудия и малко зехтин. След като всичко се свари, пасирате супата.
Сервирате подправена със ситно нарязан магданоз и крутони или кубети.

Моркови на пара

Моркови на пара

Продукти:
• 3-4 моркова
• студено пресован зехтин
• диетична сол

Морковите са вкусни не само на салата или изстискани на сок. Те са чудесна гарнитура или предястие, когато са приготвени на пара. Така сварени, те ще запазят безценните си качества, вкус и полезни вещества. Те стимулират имунната система, подобряват зрението и укрепват косата.

Начин на приготвяне:
Обелете морковите с белачка за картофи/краставици, за да премахнете кожата им, която е имала директен достъп до почвата. Нарежете ги на пръстчета, така както е показано на снимката. Варете на пара докато омекнат, около 15 минути.
Можете да ги овкусите със зехтин и сол или да ги консумирате директно като компания на основното ви ястие – месо или друга силна растителна храна (картофи, бобови и др.).

 Сладкиш с моркови и кафява захар

Сладкиш с моркови и кафява захарПродукти:

2 ч.чаши брашно
2 ч.чаши кафява захар
1 ч.чаша олио
4 яйца
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сода
1 – 2 ч.л. канела
2 -3 щипки сол
3 ч.чаши настъргани моркови
1 ч.чаша натрошени орехи

Начин на приготвяне:

Смесете всички сухи продукти в купа. Разбъркайте. Добавете олиото на тънка струйка и разбитите яйца, едно по едно. Накрая изсипете морковите и орехите. Разбъркайте сместа до хомогенност. Печете сладкиша в намазнена тавичка на 180 градуса, около 40 – 45 минути.

Прочетете също

Коледни курабийки

Коледни сладки и красиви празнични сладкиши

Красиви рецепти за Коледа и Нова година, които не изискват много средства, а само желание и малко отделено време. Всеки може да зарадва близките си с тях на празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics