Начало / Любопитно / Докторе защо? / Човекът не е машина

Човекът не е машина

В някои отношения са възможни сравнения между човешкия организъм и една сложна машина. И в единия и в другия случай се касае за разнообразни части движещи се в една система. Успокояващото е, че все пак има и изключително важни различия.

Едно от тях е: Всяка машина се изхабява все повече, когато се движи, когато функционира. За разлика от нея, всеки човек се нуждае от движение, за да не се изхаби!

Следователно активността и активиращият дразнител принадлежат към живота. Без тях угасват жизнено необходимите функции на човешкия организъм. Сърдечният ритъм, дихателната функция, обмяната на веществата – всички тези функции се нуждаят от стимулиране, от дразнители. Без физическа и умствена дейност, с течение на времето, здравето не може да бъде запазено, а още повече укрепено.

С други думи: Слабата активност – например липсата на достатъчно движения – и неправилната активност – хектиката, нередовният начин на живот – са врагове на човешкото здраве. И двете водят до смущения и до намаляване на работоспособността. Медицината е установила и доказала това!

Всеки от нас би могъл да даде подобни примери. За съжаление има и тъжни драматични случаи, които остават най-силно запечатани в паметта на човека.

Никой от нас не иска да се откаже от улесненията и удобствата на съвременния стандарт. Всички ние не би трябвало да се отказваме от нещата, които правят живота ни по-богат и по-хубав. Липсата на движения и свръхтеглото, с които са свързани редица тежки болести, могат да бъдат избегнати. Това е изцяло в наша власт и в никакъв случай не означава сух, скучен аскетизъм, въпреки че се налага в началото да превъзмогнем някои свои привички. Всички знаем, че много повече и много по-често трябва да се движим, но колко от нас правят необходимото?

Все още повече от половината от всички смъртни случаи се дължат на най-честите болести на днешния ден – сърдечно – съдовите заболявания.

Време е да обърнем внимание върху факта, че да се живее здравословно, това значи преди всичко да се живее активно.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics