Начало / Жената днес / Бременност и раждане / Какви храни са подходящи по време на бременност?
По време на бременност е от изключтелно значение жената да се храни пълноценно
По време на бременност е от изключтелно значение жената да се храни пълноценно

Какви храни са подходящи по време на бременност?

По време на всяка бременност в организма на жената настъпват големи промени във всички органи и системи. Младият организъм в нея се развива изключително бърже, а това поставя към организма на майката големи изисквания. Бързото развитие на новия организъм е възможно само при наличност на достатъчни по количество и добри по качество хранителни вещества.

От момента на създаването си до момента на раждането детето непрекъснато получава от организма на майката необходимите вещества. При това положение организмът на бременната жена трябва да задоволява не само своите собствени нужди с хранителни вещества, но и да доставя такива вещества за детето. Освен това той трябва да обезврежда и изхвърля навън не само крайните продукти от своята собствена обмяна, но и тези от обмяната на детето.

Храни богати на белтъчини

Белтъчините са необходими за изграждането на плода, за растежа на матката и на гръдните жлези.  При бременност обаче разпадането на белтъчините не винаги става до край и много от междинните продукти на разпадането, като пикочна киселина, амоняк и аминокиселини, остават в организма и оказват токсично влияние. Затова ако в организма на бременната жена навлязат много белтъчини, има опасност от претоварване на организма с продуктите от разпадането им. Препоръчва се през втората половина на бременността приемането на белтъчини, особено на месо, трябва да бъде ограничено. Полезни храни са : мляко, извара, риба, яйчен белтък и пилешко месо.

Храни богати на въглехидрати

Въглехидратите са най-голямата част от веществата, които изгарят в организма. Те се натрупват във вид на гликоген в черния дроб и в мускулите. При бременност освен в тях, гликоген се отлага и в плацентата и в плода.

По време на бременност бъбречния епител става по-пропусклив по отношение на въглехидратите. Затова дори в началото на бременността при по-обилна въглехидратна храна в урината се откриват следи от захар. Това обаче не значи, че бременната жена има диабет. Обикновено след раждането тези следи изчезват. Приемането на въглехидратни храни е много важно при бременност, защото бременната жена има нужда от енергия, но и с тях не бива да се прекалява. Полезни храни са:  пълнозърнест хляб, картофи, ориз, плодове и плодови сокове, мед и др.

Храни богати на мазнини

При бременност в организма на жената се наблюдава повишена обмяна на мазнините. Крайните продукти от разпадането на мазнините са  въглената киселина и водата, а междинните са оцетната киселина и бета-оксимаслената киселина. При непълно окисление на мазнините в урината на бременната жена се появяват междинните продукти от обмяната на мазнините. В такива случаи трябва да се ограничат храните богати на мазнини, а да се увеличат храните, богати на въглехидрати.

Храни богати на минерални вещества

Най-голяма значение при бременност имат солите на калция, натрия, калия, магнезия, желязото и фосфора. Те са необходими за изграждането на скелета и другите елементи на плода.

Калцият се използва главно за изграждане на скелета по време на вътреутробния си живот детето се нуждае от около 30 г. калций. Ако в храната на бременната жена няма достатъчно калций, детето си го взима от организма на майката и това може да доведе до увреждане на зъбите на жената. Богати на калций са зелените листови зеленчуци, броколите, бамята, бадеми и др.ядки,  фурми, сирене, и др.

Фосфорът във вид на фосфорна киселина е необходим за построяване на скелета и нервната система на детето.

Желязото, органично свързано с белтъчините, образува хемоглобина. Детето се снабдява с хемоглобин от еритроцитите на майката и го натрупва в значително количество в своите кръвотворни органи. Непосредствено след раждането  количеството на хемоглобина е 110 процента. Този запас от желязо е необходим на  детето  през време на кърменето, тъй като в майчиното мляко количеството на желязото не е достатъчно.

Храни богати на витамини

Детето има огромна нужда от витамини, които получава от майката. Хиповитаминозата на майката се отразява и върху развитието на плода. Най-важни за организма на бременната жена са витамините А, С и D. Набавянето им става чрез храната, която трябва задължително да бъде разнообразна. Приемането на големи количества плодове и зеленчуци е много важно.

Бременната жена трябва да се храни с полезни храни като се изключват полуфабрикатите, пърженето и продуктите, които са преминали през преработка от хранителната индустрия. Полезните храни са гаранция за здраво бебе и майка.

Прочетете също

Дете в кувиоз

Преждевременно раждане на недоносено дете

Преждевременното раждане, особено когато е доста преди термина води до раждане на дете, което е недоносено и с всички признаци на незрялост и ниско тегло. Такова дете изисква специални грижи, а в началото и престой в кувиоз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics