Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Ваза пълна с цветя – красота и свежест у дома
Няма нищо по-красиво в една стая от добре аранжирана ваза пълна със свежи цветя,
Няма нищо по-красиво в една стая от добре аранжирана ваза пълна със свежи цветя,

Ваза пълна с цветя – красота и свежест у дома


Свежо набраните цветя, поставени в красиво аранжирани вази навсякъде в дома придават невероятен чар, а ароматът им омайващо напомня за приказен свят на свежест, пролет и чистота.

Вази с цветя
Хубаво е да имаме разнообразие от вази у дома

Във всеки дом има вази и обикновено те или са купувани за да бъдат като допълващ елемент на интериора, или са ни подарък по някакъв повод. Много важно е когато подбираме вазата, в която ще поставим цветята да имаме предвид, че ако я съчетаем неподходящо с цветята, които ще поставим в нея, се губи ефекта и дори може да дразни очите. При съчетаването на ваза и цветя, по-важна е красотата на цветята, а вазата само трябва да ги допълва и да подчертава тяхната красота. Хармонията между цветята и вазата, в която са поставени е изключително важен елемент за цялостния ефект.

Подреждане на цветя
Самото подреждане на вазата винаги е приятно занимание

Обикновено подреждането на цветята във ваза е много приятно занимание и се прави с огромно желание. Аранжирането предполага влагане на творчество, настроение и индивидуален вкус, но някои насоки, не са излишни:

  1. Трябва да има пропорционалност между височината на цветето и вазата, в която е поставено. Цветята с дълги стебла и удължени листа, се поставят в по-високи вази.
  2. Цветята са тези, които трябва да изпъкват, а вазата само да допълва тяхната красота. Затова прекалено шарените варианти, не са удачни, а цветовете е добре да бъдат в сравнително бледи и пастелни тонове за да се откроява красотата на цветята. Често купуваме вази, които са много красиви и луксозни, но те всъщност не са създадени за цветя, а да бъдат красиви празни.

Формата на вазата трябва да отговаря на цветята, които ще поставим в нея. Високите цилиндрични вази са подходящи за лалета и рози, а ниските и широки вази са подходящи когато цветята са отрязани в близост до цветната чашка – така те плуват във водата и издържат по-дълго. Традиционните вази обикновено са с по-широко гърло и събират повече цветя, а наша работа е да ги подредим и аранжираме. Вазите тип бутилка са за редки цветя, които или цъфтят по много малко, или са доста скъпи и затова са по малко. Обикновено това са и доста деликатни цветя, които изглеждат много грациозно в подобна ваза.

Хубаво е да имаме разнообразие от вази у дома, за да може да подреждаме цветята по подходящия начин. Не е нужно вазата да бъде скъпа, кристална и претенциозна – нейната роля е да допълва красотата на цветята, поставени в нея.

Важно е вазите да бъдат поддържани чисти и да знаем как за съхраним по-дълго цветята в тях. За тази цел е необходимо когато поставяме цветята във ваза, да не допускаме във водата да има листа, които загниват бързо и развъждат бактерии. Дръжките на цветята е добре да бъдат подрязани на възможно най-голяма площ, за да поемат възможно най-много вода.

Ваза с нарциси
Нарцисите е по-добре да се отделят в отделна ваза

Има цветя като нарцисите например, които не могат да бъдат смесвани с много цветя, защото дръжките им отделят слизеста течност, която пречи на другите цветя да поемат вода и те увяхват бързо.

Дръжките на люляка и хризантемите, които са по – твърди може да зарежете дълбоко на кръст. Така ще поемат повече вода и ще бъдат по-дълго свежи.

Ваза с гербери и хризантеми
Цветята с по-дървесинни дръжки се подразрязват на широка основа, а самата дръжка се разрязва на кръст, за да поема повече вода

Няма нищо по-красиво в една стая от добре аранжирана ваза пълна със свежи цветя, от която ухае на пролет, чистота и цветна градина. Подобна гледка доказано успокоява нервите и действа релаксиращо, а аромотерапията е просто без коментар….

Прочетете също

Подарък Коледна звезда

Красота и магия в Коледната звезда

Магията на Коледа се подчертава с красотата на Коледната звезда. Коледната звезда е доста капризно растение и ако искаме да не загине пред очите ни след празниците, трябва да се научим как да го съхраним за да цъфне отново за следващата Коледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics