Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Ваза пълна с цветя – красота и свежест у дома
Няма нищо по-красиво в една стая от добре аранжирана ваза пълна със свежи цветя,
Няма нищо по-красиво в една стая от добре аранжирана ваза пълна със свежи цветя,

Ваза пълна с цветя – красота и свежест у дома


Свежо набраните цветя, поставени в красиво аранжирани вази навсякъде в дома придават невероятен чар, а ароматът им омайващо напомня за приказен свят на свежест, пролет и чистота.

Вази с цветя
Хубаво е да имаме разнообразие от вази у дома

Във всеки дом има вази и обикновено те или са купувани за да бъдат като допълващ елемент на интериора, или са ни подарък по някакъв повод. Много важно е когато подбираме вазата, в която ще поставим цветята да имаме предвид, че ако я съчетаем неподходящо с цветята, които ще поставим в нея, се губи ефекта и дори може да дразни очите. При съчетаването на ваза и цветя, по-важна е красотата на цветята, а вазата само трябва да ги допълва и да подчертава тяхната красота. Хармонията между цветята и вазата, в която са поставени е изключително важен елемент за цялостния ефект.

Подреждане на цветя
Самото подреждане на вазата винаги е приятно занимание

Обикновено подреждането на цветята във ваза е много приятно занимание и се прави с огромно желание. Аранжирането предполага влагане на творчество, настроение и индивидуален вкус, но някои насоки, не са излишни:

  1. Трябва да има пропорционалност между височината на цветето и вазата, в която е поставено. Цветята с дълги стебла и удължени листа, се поставят в по-високи вази.
  2. Цветята са тези, които трябва да изпъкват, а вазата само да допълва тяхната красота. Затова прекалено шарените варианти, не са удачни, а цветовете е добре да бъдат в сравнително бледи и пастелни тонове за да се откроява красотата на цветята. Често купуваме вази, които са много красиви и луксозни, но те всъщност не са създадени за цветя, а да бъдат красиви празни.

Формата на вазата трябва да отговаря на цветята, които ще поставим в нея. Високите цилиндрични вази са подходящи за лалета и рози, а ниските и широки вази са подходящи когато цветята са отрязани в близост до цветната чашка – така те плуват във водата и издържат по-дълго. Традиционните вази обикновено са с по-широко гърло и събират повече цветя, а наша работа е да ги подредим и аранжираме. Вазите тип бутилка са за редки цветя, които или цъфтят по много малко, или са доста скъпи и затова са по малко. Обикновено това са и доста деликатни цветя, които изглеждат много грациозно в подобна ваза.

Хубаво е да имаме разнообразие от вази у дома, за да може да подреждаме цветята по подходящия начин. Не е нужно вазата да бъде скъпа, кристална и претенциозна – нейната роля е да допълва красотата на цветята, поставени в нея.

Важно е вазите да бъдат поддържани чисти и да знаем как за съхраним по-дълго цветята в тях. За тази цел е необходимо когато поставяме цветята във ваза, да не допускаме във водата да има листа, които загниват бързо и развъждат бактерии. Дръжките на цветята е добре да бъдат подрязани на възможно най-голяма площ, за да поемат възможно най-много вода.

Ваза с нарциси
Нарцисите е по-добре да се отделят в отделна ваза

Има цветя като нарцисите например, които не могат да бъдат смесвани с много цветя, защото дръжките им отделят слизеста течност, която пречи на другите цветя да поемат вода и те увяхват бързо.

Дръжките на люляка и хризантемите, които са по – твърди може да зарежете дълбоко на кръст. Така ще поемат повече вода и ще бъдат по-дълго свежи.

Ваза с гербери и хризантеми
Цветята с по-дървесинни дръжки се подразрязват на широка основа, а самата дръжка се разрязва на кръст, за да поема повече вода

Няма нищо по-красиво в една стая от добре аранжирана ваза пълна със свежи цветя, от която ухае на пролет, чистота и цветна градина. Подобна гледка доказано успокоява нервите и действа релаксиращо, а аромотерапията е просто без коментар….

Прочетете също

Монтаж на климатик

Как може сами да си монтираме климатик

Да си монтирате климатика сами не е толкова трудно, стига да имате основни технически познания. Лесно е и може да ви спести известни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics