Начало / Моят дом / Двор и градина / Вашата ограда може да е красива и жива
Съществуват над 500 вида вечнозелени и листопадни растения подходящи за жив плет
Съществуват над 500 вида вечнозелени и листопадни растения подходящи за жив плет

Вашата ограда може да е красива и жива

Представете си своята градина от птичи поглед – една картина в зелена рамка и всичко е живо. Живият плет освен, че е красива декорация на вашата ограда, в крайна сметка е изключително функционален от гледна точка на достъпност за нежелани гости. Той е трудно преодолимо препятствие за хора и животни. Ако Ви се струва, че е много труден за поддържане – това не е така. Изисква се преди всичко желание и малко съвети от специалист. Но красотата, която може да се постигне с жив плет, си заслужава труда. С обикновена ножица можете да създадете чудодейни форми от своята ограда и тя да бъде по свой начин уникална и неповторима. Проявата на творчество допълнително доставя удоволствие, а ако Вие не умеете има хора, които ще го направят за Вас и може да създадат красиви форми и фигури.

Радлични форми от жив плат
Може да създадете прекрасен лабиринт и да разделите двора по свое желание

С жив плет е възможно да си направите и своеобразен лабиринт ако вашият двор го позволява и така да създадете изключителен уют като отделите различните му части според предназначението им.

Веднъж засаден, живият плет не изисква много грижи и средства.

От какви растения може да се направи жив плет?

Съществуват над 500 вида вечнозелени и листопадни растения подходящи за жив плет, като могат и да се съчетават помежду си.

Най-често използвани храсти са Птичето грозде и Туя.

Птичето грозде е най-често използван за жива ограда. Той обаче не е вечно зелен и зимно време клоните му се оголват. Ако искате вечнозелен жив плет, Туята е  по-подходяща.

Най-ефектен и изискан ще стане вашият жив плет, ако го засадите от японски лигуструм. Той е вечно зелен и расте бързо. Освен това е много пластичен, а листата му са кръгли блестящи – изключително красив е. Друго предимство на японският  лигуструм е, че расте добре и на сянка. Много лесно се оформят фигури от него, защото е пластичен и се поддава на подстригване.

листа
Листата му са кръгли и блестящи – изключително красив е.

Японският лигуструм няма особености при отглеждането с изключение на това, че е по-подходящ при песъчлива почва. Засаждането е най-добре да стане на есен октомври -ноември с цел развитието да започне в ранната пролет и се използва натрупаната в почвата влага. Така ще има възможност кореновата му система да се развие и да бъде устойчива на летните горещини и засушавания.

Насаждането е хубаво да се направи на два реда като корените се разполагат шахматно за по-голяма плътност. Когато са по-плътно разположени, те издържат през зимата и на много ниски температури.

Подрязването на един жив плет става 3 пъти в годината.

Подрязването му става 3 пъти в годината – първият път през февруари, вторият – през юни и третият – началото на септември. Ако искате да имате хубава жива ограда, трябва задължително да го правите и то като не се оставя повече от 5-7 см от предишния прираст на растението. На година нормалният прираст трябва да бъде 15-20 см за да сте сигурни, че вашият жив плет няма да оредее.

чемшир
От чемшира също могат да се правят чудеса.

Чемширът също е добър избор за жив плет, защото е лесен за поддръжка и оформяне. Височината му може да  се контролира от Вас самите като можете да го подрежете по – ниско за малка декоративна ограда или да го оставите да порасне в зелена жива стена. Чемширът е храст с вечнозелени листа, които не е капризен и лесно се отглежда. Цветовете му са бледожълти и мат горчив аромат, който при топло време е доста силен. Листата  са дребни, тъмнозелени и лъскави и също са ароматни.

Жив плет и пейка
Ако съчетаете различни растения, вашият жив плет може да стане много красив.

Живият плет става много интересен ако се съчетаят различни храсти по цветова окраска на листата. Но най-важното за да бъде вашият жив плет гъст и красив е да се знае, че първата резитба е задължително да бъде извършена не по-рано от една година след като е насаден и то ниско – на 10см от почвата. Това е важно условие за да може кореновата система да укрепне. Височината му трябва да се увеличава постоянно като след първата резитба се оставя да порасне до 50-60 см, а през следващите години се подрязва наполовина от годишния прираст. Не допускайте почвата да изсъхне

Жив плет от различни растения
Различните нюанси през годината може също да направят вашата ограда много красива

Прочетете също

Минзухари в сняг

Минзухари през пролетта

Как да имаме красиви и свежи минзухари в градината или на балкона всяка пролет - лесни и прости правила за отглеждане на минзухари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics