Начало / Моят дом / Двор и градина / Красивата градина иска грижи
Грижите за градината трябва да започнат още през март с първите слънчеви лъчи
Грижите за градината трябва да започнат още през март с първите слънчеви лъчи

Красивата градина иска грижи

С идването на пролетта растенията се събуждат и активизират жизнените си сили. Нашата цел при поддръжка на градината през март е да осигурим развитието на растенията, с необходимите вещества и пространство. Работата в двора може да започне веднага след стопяването на снега.

Първото, което трябва да направим, е едно добро почистване. Почистваме всички растителни остатъци плевели и листа. Изрязват се всички мъртви, болни или измръзнали клони – това е така наречената санитарна резитба.

Тревната поляна с райграс трябва да се вертикулира. Тази операция е по известна като аериране и представлява изваждане на по голямата част от мъртвата постилка от тревни листа, която присъства винаги в тревния чим. Това става с специално гребло – вертикулатор, което прави разрези през тревата, така се осигурява по доброто достигане на въздух, вода и хранителни вещества до корените на райграса.

Март месец е добър и за ново начало за някои растения. Ако искате да промените формата или размера на някой храст или дърво, или да подрежете избуялия жив плет, сега е момента. В началото на месеца е добре да направим така наречената подмладяваща резитба на някои позагубили формата си растения. Може да се виждат доста дебели клони и разрези след това, но вие не се плашете. На растения като розата и хортензията направете резитба за стимулиране на цъфтежа като оставите на едно храстче по 4 – 5 клона с 3 – 4 пъпки по тях.

Ново начало може да дадете и на по голямата част от туфите многогодишни цветя в градината като ги разделите и веднага пресадите. Към края да месеца засадете грудките на далията и каната, може и по-рано да ги засадите в транспортни саксии преди да ги засадите в градината.

След почистването и преоразмеряването, следващата задача по поддръжка на градината през март е подхранването. Това става чрез торенето, трябва да наторим с колкото може по богат на различни елементи бавно разлагащ се тор. Обикновено се слага по 30 – 40 килограма комплексен тор на декар озеленена площ.

Март трябва да положим доста грижи по възстановяване на тревния чим. Започваме с отстраняване на плевели, петна от гъби или други повреди / петната се почистват с вертикулатора /. Ако има гъбни нападения може да третираме с железен сулфат. След което поръсваме празните места със семена, зариваме ги леко, покриваме с 2- 3 мм торф или почва и валираме.

Градинските площи трябва да прекопаем и окантим, ако почвата е достатъчно суха.

Поливната система може да напълним след средата на март. Трябва да направим основен преглед на всичките и части, да включим помпата на автоматичен режим и да настроим програматора да полива 1 – 2 пъти в седмицата.

Поддръжката на градината и двора трябва да започне още през март, защото така зелените площи ще влязат бързо и подготвени в активния сезон, а и самата поддръжка през следващите месеци ще е много облекчена.

Най-малко са грижите за едногогодишните цветя. След засяването и разсаждането им те не се поливат заедно с тревата и се плевят. В разсадника се подновяват изсъхналите корени. Чест неприятел на цветята е листната въшка. Ако някои цветя повяхват и изсъхват, трябва да се напръскат с химически препарати, защото е почти сигурно, че за това са причина листните въшки.

През април активната вегетация на растенията вече е започнала и те бързо започват да нарастват . През този месец може да засадите цветя и трябва да въведете постоянен режим на поддръжка на градината, в смисъл да се влезе в редовен цикъл на косене, поливане, резитби, торене и окопаване.

Следете прогнозата за времето, след преминаване от опасността от слани и градушки, може да изнесете разсадите с цветя и готовите сандъчета на открито на постоянното им място. Хубаво е един два дни преди това да сте ги закалили като сте ги оставяли през деня на вън и ги прибирате през вечерта или ги оставите под навес. След засаждането на цветята ги полейте обилно и подхранете с торове.

Прочетете също

Минзухари в сняг

Минзухари през пролетта

Как да имаме красиви и свежи минзухари в градината или на балкона всяка пролет - лесни и прости правила за отглеждане на минзухари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics