Начало / Моят дом / Двор и градина / Подготовка на нашата градина за зимата
Есен на двора
Да подготвим двора и градината си за зимата

Подготовка на нашата градина за зимата

Част от грижата за двора и градината ни е подготовката за зимата и всичките нейни предизвикателства. Есента е красива и нейните топли октомврийски дни са  подходящи за това начинание. Октомври е месецът когато с удоволствие можем да свършим всичко необходимо, за да може през следващата пролет и лято, отново да се радваме на красота и свежест в двора си.

Както и самите ние, така и растенията са изправени пред предизвикателствата на, влагата и тежките студове през зимните месеци. От нас зависи да положим известни усилия и да ги предпазим.

През октомври обикновено е и последното косене на тревата и не бива да забравяме, че след него тревата не бива да бъде нито много ниска, нито много висока. Ако я оставим ниско окосена, тя и е податлива на ниските температури, които никога не знаем кога точно ще започнат. Ако пък я оставим по-висока, тя ще задържа повече влага и това ще причини гъбични и други заболявания. Точно по тази причина и винаги когато косим трябва да отстраняваме окосената трева непосредствено след косенето.

Есенни листа
Събирането и изхвърлянето на листата е важно за тревата

Събиране на окапалите листа в нашата градина и двор

Красивите багри на листата обикновено в крайна сметка стигат до земята и тревата и едно от най-типичните задължения на всеки градинар през есента е събирането на окапалите листа. За тази цел най-подходящо е гребло с меки зъбци, а може да се използва и прахосмукачка за листа. Подобни машини се намират вече в магазините и са много практични за есента, защото листата се събират и изхвърлят, а не се трупат на купчини, които може да задушат тревата и да доведат до загиването и.

Аериране
Почвата и корените имат нужда от въздух за да са здрави

Аериране на тревния чим

Ако тревата ви е на повече от 2 години и особено ако имате по-глинеста почва в двора, аерирането е много важно. Целта му е да се повиши притока на въздух към тревата и в почвата в дълбочина. Недостига на въздух води до затрудняване на храненето на корените на вашата трева и тя започва да боледува. Освен това когато почвата е сбита е силно затруднено оттичането на дъждовните води. Това води до появата на гъбични заболявания по тревния чим и неговото пожълтяване.

Именно затова е важно през октомври да осигурим достатъчно въздух в почвата чрез аериране с гребло с режещи елементи или с вила, с която да направим дупки в почвата.

Вече има и подходящи машини, които външно много приличат на обикновена косачка, но всъщност са с нежни телообразни сегменти, чието предназначение е именно аерирането на почвата.

Мулчиране на тревата в нашата градина и двор

Това е дейност, която всъщност често пропускаме, но е доста важна и препоръчителна. Мулчирането представлява разхвърляне на почвена смеска върху окосената трева с цел увеличаване устойчивостта й към студа.

Есенно торене на нашата градина и двор

Есенното торене е най-добре да стане с фосфатни и калиеви торове, които са по-подходящи за устойчивостта на чима през зимата.

Азотните торове не се препоръчват за торене през есента, защото голямото количество азот прави тревата податлива към болести и студ, а това точно не е подходящо за нея през този период.

Какви грижи да положим за другите растения в двора ни?

Ако сме се погрижили за тревата си, то със същата грижа трябва да се отнесем и към другите растения, които са ни радвали цяло лято. Понякога дори в желанието си да сме оригинални отглеждаме някои растения, които не са особено подходящи за отглеждане на почвата в двора ни.

Загърляне на корените за зимата

При по-топлолюбивите растения е много важно да ги загърлим/завием/ за зимата. Това може да стане като задигнем пръстта в основата на растението за да предпазим корените му от замръзване. Разбира се  напролет не бива да забравяме да ги отвием. Такова загърляне е много типично за розовите храсти.

Предпазване нашата градина от силни ветрове

Силните студени зимни ветрове са в състояние да изпочупят клоните на иглолистните дървета в двора и е добре да ги вдигнем и привържем с канап за да ги предпазим.

Ако при някои от растенията това не може да стане, не бива да забравяме периодично да ги изтръскваме от снега през зимата, за да не се изпочупят клоните от неговата тежест и от силния вятър.

Добре е ако имаме възможност където растенията са изложени на силни ветрове, да бъдат направени и  прегради, които да спират вятъра. Те трябва да бъдат от такъв материал, че да не спират въздуха, а само да предпазват от силен вятър – бамбукови рогозки, жив плет и др.

За да не ни се налага да се справяме с много трудности при зазимяване на растенията си в двора, е по-добре когато правим насажденията, да определим правилно най-подходящите за тях места.

Работа в градината
          Работата в градината е приятна и много здравословна

Подготовката на двора ни за зимата е трудоемко, но доста приятно и здравословно занимание. То е една задължителна грижа, която ще ни се отплати напролет с красив двор и градина.

Пролетта обаче винаги идва с първите си цветя, чиито луковици трябва да засадим  през есента. А това става като се спазва правилото – големината на луковицата е равна на дълбочината на засаждане, която тя изисква. Нека в топлите и красиви есенни дни отделим време да си подсигурим първите кокичета, минзухари, нарциси, зюмбюли, лалета. Те ще бъдат първите ни стимули за създаването на красота и свежест в двора ни. Октомври е най-подходящият месец за всичко това.

 

Прочетете също

Минзухари в сняг

Минзухари през пролетта

Как да имаме красиви и свежи минзухари в градината или на балкона всяка пролет - лесни и прости правила за отглеждане на минзухари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics