Начало / Моят дом / Двор и градина / Да превърнем старата трева на двора в зелен килим
Къща с двор
Можем да имаме красив зелен килим пред къщата си

Да превърнем старата трева на двора в зелен килим


Ако по някаква причина сме занемарили двора си и сега ни се иска да го оправим за да е красив и да радва окото на всеки, който влезе в него – това не е толкова трудно. Изисква се само желание и малко труд.

От къде да започнем ?

Като за начало трябва да окосите ниско старата трева като е най-добре това да стане когато тя е суха. След това прецизно съберете всички остатъци след косенето на тревата. След това „разрешете“ тревата в две перпендикулярни посоки с гребло – аераторно, а може и обикновено. Така ще направите почвата в двора (градината) достъпна на семена, вода и торове.

За да подобрите дренажа на почвата и за по-доброто развитие на кореновата система на тревата е добре да се аерират местата където има голямо олисяване с вила на дълбочина около 13-15 см. Особено ако почвата в двора е глинеста това е важно. Аерирането всъщност представлява дълбоко пробождане на почвата с цел да се подобри дренажа и естествената обмяна на въздух. Освен това то стимулира и естествената възобновителна способност на тревата.

Прецизната обработка на почвата в двора (градината) и добрият дренаж са едни от най-важните условия за създаване на добра тревна площ.

Следващото нещо, което трябва да се направи е да подсеем с нова трева. Тя задържа по-дълго зеления си цвят в периодите на суша, поради по-доброто вкореняване на стария чим. Няма ограничение в това кога точно да го направим –  от ранна пролет до късна есен. Подходящата тревна смеска, която да съдържа здрави и бързорастящи треви, които за кратко време да покълнат и да покрият оголените места, е важен момент.  Важно е и да има достатъчно влага за доброто развитие на семената. Ако двора е голям и нямате изградена поливна система, най-добре ще е да подсеете със сухоустойчивите треви.

След като сме си избрали вече семена, пристъпваме към самото подсяване. Дълбочината на засяване е най-добра около 1см. за да сте сигурни, че семената ще поникнат и ще се развият. При по-дълбоко засяване съществува риск по-дребните семена да загинат и да не покълнат. Това ще наруши желана гъстота.

Засятите семена зариваме с гребло за да не бъдат изнесени от мравки или да станат храна на птиците.

Следва поливане на двора (градината), което е много важно докато семената поникнат, особено през летния сезон. Водата е изключително важно условие ако искаме красив зелен килим в двора си – 70% от тревата е вода. При новозасяти треви е необходимо почвата да се поддържа непрекъснато влажна, докато се заздрави тревния чим.

Освен да го създадем красивия двор изисква от нас и да го поддържаме. Грижите за него са много важен елемент.

Нашият двор
Поддръжката на тревата в двора е важна

Как да се грижим за тревата?

Тревата в двора (градината) трябва освен да се полива и да се коси, разбира се. Първото косене трябва да се направи, когато тревата достигне 6-8 см. При косенето като във всичко си има и основно правило – при една коситба никога да не отнемате повече от 1/3 от височината на тревата. Косенето е хубаво да става един път седмично.

Най-добре е поливането на двора да става сутрин или вечер и разбира се да е дъждообразно.

Друга грижа за тревата е нейното подхранване. Колкото по-често се коси и се използва една тревна площ, толкова по-често тя се нуждае от подхранване. Тревната площ трябва да се наторява поне веднъж през ранна пролет, в средата на лятото и още веднъж през есента. Торта, с която наторявате двора (градината) през ранна пролет и в средата на лятото, трябва да има високо съдържание на азот, който подобрява растежа и цвета на тревата.

Тук трябва да се отбележи, че е много подходящо ако имате собствена пречиствателна станция  да използвате пречистената вода за поливане, защото тя е много богата на азотни съединения. През летните месеци когато поливките и коситбите са по-чести, е добре да подхранвате с амониева селитра в доза 3кг./100кв.м. веднъж месечно. През есента за подсилване на тревата в двора срещу студ и болести, торта трябва да е богата на калий . Зазимете тревата на около 5 см. височина.

Освен поливането и подхранването  нашият зелен килим има нужда и да го предпазим от нахалните плевели . Плевелите са типични за всички тревни площи и трябва да се третират със селективни хербициди, защото само едногодишните изчезват при косенето. За да имате чиста трева в двора третирането трябва да става поне веднъж годишно. През сухите периоди, обаче хербицидът няма да е ефективен и може да се изгори тревата и затова е важно да подберете момента.

Друга грижа за тревната площ в двора е т.нар. ГРАПЕНЕ (ВЕРТИКУЛИРАНЕ). В следствие на честото косене и естествения отпад, върху почвата, се образува тънък филм от изсъхнала трева, която пречи на  достъпа на вода , хранителни вещества и въздух  и затруднява развитието на тревата. Доброто „разресване“ на тревата в две перпендикулярни посоки 2 пъти в годината – пролет и есен с гребло, е достатъчно за да се реши проблема.

Веднъж годишно, преди да се натори е добре с градинска вила да се извърши и аериране на двора (градината) – равномерно се набожда целия терен. Това пробождане /аериране/ осигурява по-добър достъп на въздух до корените, което стимулира растежа. Освен това подобрява дренажа на почвата и се стимулира  естествената възобновителна способност на тревата, а оттам и на нашия красив зелен килим в двора.

Прочетете също

Зеленчукова градина

Да си направим домашна зеленчукова градина

Удоволствието да засееш и отгледаш зеленчуците, които слагаш на трапезата е голямо, но има правила, които старите градинари знаят, ние трябва да научим от тях. Дори няколко лехи пред дома мога да ни доставят удоволствието да сме производители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

==============================
Do you like our website?
Subscribe to our newsletter
Receive our new articles on your email once per month.
SUBSCRIBE

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics