Начало / Моят дом / Двор и градина / Да превърнем старата трева на двора в зелен килим
Къща с двор
Можем да имаме красив зелен килим пред къщата си

Да превърнем старата трева на двора в зелен килим


Ако по някаква причина сме занемарили двора си и сега ни се иска да го оправим за да е красив и да радва окото на всеки, който влезе в него – това не е толкова трудно. Изисква се само желание и малко труд.

От къде да започнем ?

Като за начало трябва да окосите ниско старата трева като е най-добре това да стане когато тя е суха. След това прецизно съберете всички остатъци след косенето на тревата. След това „разрешете“ тревата в две перпендикулярни посоки с гребло – аераторно, а може и обикновено. Така ще направите почвата в двора (градината) достъпна на семена, вода и торове.

За да подобрите дренажа на почвата и за по-доброто развитие на кореновата система на тревата е добре да се аерират местата където има голямо олисяване с вила на дълбочина около 13-15 см. Особено ако почвата в двора е глинеста това е важно. Аерирането всъщност представлява дълбоко пробождане на почвата с цел да се подобри дренажа и естествената обмяна на въздух. Освен това то стимулира и естествената възобновителна способност на тревата.

Прецизната обработка на почвата в двора (градината) и добрият дренаж са едни от най-важните условия за създаване на добра тревна площ.

Следващото нещо, което трябва да се направи е да подсеем с нова трева. Тя задържа по-дълго зеления си цвят в периодите на суша, поради по-доброто вкореняване на стария чим. Няма ограничение в това кога точно да го направим –  от ранна пролет до късна есен. Подходящата тревна смеска, която да съдържа здрави и бързорастящи треви, които за кратко време да покълнат и да покрият оголените места, е важен момент.  Важно е и да има достатъчно влага за доброто развитие на семената. Ако двора е голям и нямате изградена поливна система, най-добре ще е да подсеете със сухоустойчивите треви.

След като сме си избрали вече семена, пристъпваме към самото подсяване. Дълбочината на засяване е най-добра около 1см. за да сте сигурни, че семената ще поникнат и ще се развият. При по-дълбоко засяване съществува риск по-дребните семена да загинат и да не покълнат. Това ще наруши желана гъстота.

Засятите семена зариваме с гребло за да не бъдат изнесени от мравки или да станат храна на птиците.

Следва поливане на двора (градината), което е много важно докато семената поникнат, особено през летния сезон. Водата е изключително важно условие ако искаме красив зелен килим в двора си – 70% от тревата е вода. При новозасяти треви е необходимо почвата да се поддържа непрекъснато влажна, докато се заздрави тревния чим.

Освен да го създадем красивия двор изисква от нас и да го поддържаме. Грижите за него са много важен елемент.

Нашият двор
Поддръжката на тревата в двора е важна

Как да се грижим за тревата?

Тревата в двора (градината) трябва освен да се полива и да се коси, разбира се. Първото косене трябва да се направи, когато тревата достигне 6-8 см. При косенето като във всичко си има и основно правило – при една коситба никога да не отнемате повече от 1/3 от височината на тревата. Косенето е хубаво да става един път седмично.

Най-добре е поливането на двора да става сутрин или вечер и разбира се да е дъждообразно.

Друга грижа за тревата е нейното подхранване. Колкото по-често се коси и се използва една тревна площ, толкова по-често тя се нуждае от подхранване. Тревната площ трябва да се наторява поне веднъж през ранна пролет, в средата на лятото и още веднъж през есента. Торта, с която наторявате двора (градината) през ранна пролет и в средата на лятото, трябва да има високо съдържание на азот, който подобрява растежа и цвета на тревата.

Тук трябва да се отбележи, че е много подходящо ако имате собствена пречиствателна станция  да използвате пречистената вода за поливане, защото тя е много богата на азотни съединения. През летните месеци когато поливките и коситбите са по-чести, е добре да подхранвате с амониева селитра в доза 3кг./100кв.м. веднъж месечно. През есента за подсилване на тревата в двора срещу студ и болести, торта трябва да е богата на калий . Зазимете тревата на около 5 см. височина.

Освен поливането и подхранването  нашият зелен килим има нужда и да го предпазим от нахалните плевели . Плевелите са типични за всички тревни площи и трябва да се третират със селективни хербициди, защото само едногодишните изчезват при косенето. За да имате чиста трева в двора третирането трябва да става поне веднъж годишно. През сухите периоди, обаче хербицидът няма да е ефективен и може да се изгори тревата и затова е важно да подберете момента.

Друга грижа за тревната площ в двора е т.нар. ГРАПЕНЕ (ВЕРТИКУЛИРАНЕ). В следствие на честото косене и естествения отпад, върху почвата, се образува тънък филм от изсъхнала трева, която пречи на  достъпа на вода , хранителни вещества и въздух  и затруднява развитието на тревата. Доброто „разресване“ на тревата в две перпендикулярни посоки 2 пъти в годината – пролет и есен с гребло, е достатъчно за да се реши проблема.

Веднъж годишно, преди да се натори е добре с градинска вила да се извърши и аериране на двора (градината) – равномерно се набожда целия терен. Това пробождане /аериране/ осигурява по-добър достъп на въздух до корените, което стимулира растежа. Освен това подобрява дренажа на почвата и се стимулира  естествената възобновителна способност на тревата, а оттам и на нашия красив зелен килим в двора.

Прочетете също

Минзухари в сняг

Минзухари през пролетта

Как да имаме красиви и свежи минзухари в градината или на балкона всяка пролет - лесни и прости правила за отглеждане на минзухари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics