Начало / Моят дом / Двор и градина / Минзухари през пролетта
Минзухари в сняг
Когато напъпят минзухарите обичат да е по-хладно

Минзухари през пролетта

Пролетта е сезонът, в който природата се пробужда след дългия зимен сън и някак вълшебно оцветява всичко около нас. И ако с белите си цветове, кокичето все още ни напомня, че зимата не си е отишла съвсем, то минзухарът е цветето, което придава весел цвят на доскоро сивата и заспала Земя.

Освен предвестник на пролетта, минзухарът се смята и за предвестник на благополучие. Когато видим първият минзухар, никога не бива да го откъсваме. Според стари поверия ако откъснем минзухар в първите пролетни дни, няма да ни върви през годината. Стари легенди разказват, че цветето всъщност е помощник на Св. Валентин в осъществяването на желанията за любов, щастие и благополучие.

Минзухари - жълти

Минзухарът е много красиво пролетно цвете, което не е капризно и може да бъде отглеждано дори в саксия. Известни са над 150 вида минзухари, но най-разпространени и култивирани са около 10. Могат да бъдат жълто-оранжеви, лилави, бели или сини. Най-често са жълти като цветовете преливат до красиво оранжево. В природата много често цъфтят под дървета и храсти и не са капризни към светлина, но обичат песъчлива почва. Развиват грудколуковица, която може да загние ако почвата е много глинеста и прекалено задържа вода.

Ако имате двор и градина и искате да посрещнете пролетта с красиви бордюри от минзухари, трябва да знаете, че:

Най-добре е в края на лятото след изсъхване на надземната част на минзухарите да се извадят грудколуковиците и да се сложат на хладно, сухо и проветриво място. Обикновено грудколуковиците имат малки и нови детки, които се отделят от самите луковици и през есента се засаждат отново отделно от тях. Това е начинът на размножаване на минзухарите чрез образуване на малки нови луковици, които през септември октомври трябва да се засадят на 8-9 см дълбочина и на около 7 см отстояние една от друга.

За да имаме свежи минзухари през пролетта въпреки, че живеем в голям град и в апартамент е нужно да си ги отгледаме в саксия . Най- отглежданият вид минзухари е Crocus hybridus.

Подготовката е добре да започне още в края на август със засаждане на малките грудки по няколко в саксия или 10-12 в сандъче. След засаждането за по-добро вкореняване е нужно поне един месец саксията да престои на студено и чак след това на около 10 градуса температура през цялата зима.  Когато започнат да се появяват пъпките  е добре пак цветята да са на по-хладно, а при цъфтежа им – на по-топло.

Минзухари - лилави

 

Минзухарите не са капризни за отглеждане и  при добри грижи се получават оптимални и много красиви резултати.

Прочетете също

Монтаж на климатик

Как може сами да си монтираме климатик

Да си монтирате климатика сами не е толкова трудно, стига да имате основни технически познания. Лесно е и може да ви спести известни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics