Начало / Моят дом / Двор и градина / Минзухари през пролетта
Минзухари в сняг
Когато напъпят минзухарите обичат да е по-хладно

Минзухари през пролетта

Пролетта е сезонът, в който природата се пробужда след дългия зимен сън и някак вълшебно оцветява всичко около нас. И ако с белите си цветове, кокичето все още ни напомня, че зимата не си е отишла съвсем, то минзухарът е цветето, което придава весел цвят на доскоро сивата и заспала Земя.

Освен предвестник на пролетта, минзухарът се смята и за предвестник на благополучие. Когато видим първият минзухар, никога не бива да го откъсваме. Според стари поверия ако откъснем минзухар в първите пролетни дни, няма да ни върви през годината. Стари легенди разказват, че цветето всъщност е помощник на Св. Валентин в осъществяването на желанията за любов, щастие и благополучие.

Минзухари - жълти

Минзухарът е много красиво пролетно цвете, което не е капризно и може да бъде отглеждано дори в саксия. Известни са над 150 вида минзухари, но най-разпространени и култивирани са около 10. Могат да бъдат жълто-оранжеви, лилави, бели или сини. Най-често са жълти като цветовете преливат до красиво оранжево. В природата много често цъфтят под дървета и храсти и не са капризни към светлина, но обичат песъчлива почва. Развиват грудколуковица, която може да загние ако почвата е много глинеста и прекалено задържа вода.

Ако имате двор и градина и искате да посрещнете пролетта с красиви бордюри от минзухари, трябва да знаете, че:

Най-добре е в края на лятото след изсъхване на надземната част на минзухарите да се извадят грудколуковиците и да се сложат на хладно, сухо и проветриво място. Обикновено грудколуковиците имат малки и нови детки, които се отделят от самите луковици и през есента се засаждат отново отделно от тях. Това е начинът на размножаване на минзухарите чрез образуване на малки нови луковици, които през септември октомври трябва да се засадят на 8-9 см дълбочина и на около 7 см отстояние една от друга.

За да имаме свежи минзухари през пролетта въпреки, че живеем в голям град и в апартамент е нужно да си ги отгледаме в саксия . Най- отглежданият вид минзухари е Crocus hybridus.

Подготовката е добре да започне още в края на август със засаждане на малките грудки по няколко в саксия или 10-12 в сандъче. След засаждането за по-добро вкореняване е нужно поне един месец саксията да престои на студено и чак след това на около 10 градуса температура през цялата зима.  Когато започнат да се появяват пъпките  е добре пак цветята да са на по-хладно, а при цъфтежа им – на по-топло.

Минзухари - лилави

 

Минзухарите не са капризни за отглеждане и  при добри грижи се получават оптимални и много красиви резултати.

Прочетете също

Зеленчукова градина

Да си направим домашна зеленчукова градина

Удоволствието да засееш и отгледаш зеленчуците, които слагаш на трапезата е голямо, но има правила, които старите градинари знаят, ние трябва да научим от тях. Дори няколко лехи пред дома мога да ни доставят удоволствието да сме производители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

==============================
Do you like our website?
Subscribe to our newsletter
Receive our new articles on your email once per month.
SUBSCRIBE

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics