Начало / Семейство / Празници / Свети Валентин в сърца и любов

Свети Валентин в сърца и любов

Обичаме празниците! Дали са християнски или католически, когато са свързани с подаръци и приятни изживявания, празниците са за всички. Но Свети Валентин е един от най-красивите празници, защото е посветен на най-ценното чувство – Любов.

Датата е 14-ти февруари, а традицията е още от  XIV век. За нас в България тя е сравнително нова, но с всяка година този красив празник добива все по-голяма популярност.

В този ден от годината  целият свят е изпъстрен със символите на любовта – сърца, Купидони и цветя. И почти всичко е  в червено, напомняйки малко магията на Коледа и трескавата размяна на подаръци.

Легендата разказва:

Свети Валентин е  бил свещеник и лечител, живял в древен Рим. Той приготвял своите лекарства сам и то  така, че да имат сладък вкус за да облекчават болките с приятно усещане. Добавял към горчивите отвари мед и мляко, а понякога и сладко  вино. Раните промивал с билки и се грижел за болните с невероятна любов.

По тези времена Рим водел много войни и губел своите войници. Император Клавдий Втори забранил всички бракове, защото смятал, че привързаността на войниците към семействата им става причина за неуспехите на армията му. Въпреки забраната свещеник Валентин продължил да венчава тайно влюбените двойки.

Чул за способностите на великия лечител, един затворнически надзирател  завел своята дъщеря при свещеника. Тя била напълно сляпа, но невероятно красива. Надзирателят помолил Валентин да излекува момичето като силно вярвал в неговите способности. Слепотата  била нелечима и свещеника добре знаел това, но въпреки това дал някакъв мехлем на красивото момиче. Красотата му била невероятна и Валентин се влюбил в него. Зарекъл се да направи и невъзможното за да го излекува. Ден след ден той изготвял всякакви отвари и мехлеми с надеждата, че ще постигне някакъв резултат, а любовта му към красивата девойка ставала все по-силна.

Разбрал за тайните венчавки на свещеника, Император Клавдий II, заповядал Валентин да бъде арестуван и осъден на смърт. Така един ден войници на Имперaтора нахлули в дома му и унищожили всичките му лекарства, а свещеника затворили в тъмница. Той вече не можел да се грижи за своята любима и знаел, че скоро ще умре.  Дори надзирателят, който му вярвал сляпо, не можел да му помогне. Любовта към младото момиче и неспособността му да се грижи за нея го изгаряли отвътре. Предусещайки края си, Валентин решил да й напише прощално писмо, което дал на бащата на момичето.

На 14 февруари 270 година след като написал своето последно любовно писмо, Валентин бил екзекутиран.  Надзирателят занесъл и дал писмото на дъщеря си. Когато тя го отворила, в него имало жълт минзухар. Девойката сложила цветето на дланта си за да може да го усети и ……… тогава станало ЧУДО.  Изведнъж зрението й се възвърнало и тя видяла красивия минзухар в дланта си.

Легендата се предавала от уста на уста повече от 200 години. През 496 година римският папа Хеласиус обявява Валентин за светец, а 14 февруари за ден на Свети Валентин.

Оттогава  хората си изпращат на тази дата   любовни послания, които наричат Валентинки и вярват в тяхната магическа сила.

В денят на влюбените, изпратете и Вие своето послание за любимия или любимата си, а ние ще помогнем с предложения от текстове:

За Вашата Валентинка

 

Честити Свети Валентин!

Има образ любовта! Зная, че пред мен е тя,

Чувства, че това си ти,

Затова – до мене ти бъди!

***

Обичам те!
През мъка и сълзи!
Обичам те дори да ме боли!
Да, грях е, трябва да призная,
но твоята любов ме праща в рая.
Честити Свети Валентин!

***

Ти си част от моето сърце,

без тебе то разделя се на две,

ти ми даваш хиляди неща, както днес,

 в денят на любовта.

Честити Свети Валентин!

***

Честити Свети Валентин!
Днес да ти се случи всичко най-прекрасно,
винаги  ще те обичам страстно.
Любовта моя, ще е вечно твоя.

***

Искам да ти кажа много,
искам да ти кажа всичко.
Обичам те безкрайно много!
Обичам те – това е всичко!

Честити Свети Валентин!

***

Честити Свети Валентин!

Ти си светъл лъч в моите мечти,
ти си слънце и вода в моята душа,
с теб ще споделя празника на любовта!

***

Честит Свети Валентин!
Пращам ти това купидонче,
мое сладко бонбонче,
да ти съобщи в този час
колко много те обичам аз!

***

Обичам те и ти го казвам в този ден,
защото ти държиш сърцето ми в плен.
Честит Свети Валентин!

***

Честити Свети Валентин!

Не до мен, а в мен си ти!
Сърцето ми за теб тупти.
За мен живот си и си радост.
Без теб е празна мойта младост.
Обичам те и искам аз да те прегърна,
в любовта на моя живот да те превърна!

***

Ти си моят любим,
все едно на къде
двама с теб ще вървим!
Честит Свети Валентин!

***

Честити Свети Валентин!

Без теб я няма любовта, няма слънце и луна.
Щом не си до мен, няма нощ и ден.

Не забравяй никога и  винаги помни,
че някъде далеч в безкрая едно сърце за теб тупти!

 

Прочетете също

Маргаритки

Цветница е религиозен, но и светски празник

Цветница е светъл християнски празник, който празнуваме винаги в последната неделя преди Великден. Празнуват както православните християни, така и католици и протестанти.В повечето случаи датата не съвпада за всички, а понякога разликата може да бъде дори месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics