Начало / Моят дом / Двор и градина / Вкусни домати в нашата собствена градина
Български домат
Вкусният български домат

Вкусни домати в нашата собствена градина

Помните ли вкуса на вкусния български домат? Мнозина може би дори не са го опитвали, защото вече е на изчезване. По рафтовете на магазините и по пазарите гледаме красиви червени домати, които обаче са безвкусни и много от тях направо не стават за ядене. Често се случва направо да ги изхвърлим веднага щом разрежем и погледнем вътрешността им.

Истинският и вкусен български домат, с който се прославяше българската шопска салата остана в миналото и беше изместен от сортове, кръстосани с гени за бързо узряване. Целта е доматите да имат добър търговски вид и да издържат максимално дълго време по рафтовете и витрините без да се развалят. Тези съвременни сортове, създадени главно с цел печалба, се берат направо зелени, подреждат се в касети красиво подбрани по големина и след това се третират с обгазяване за да се зачервят равномерно отвън. Отвътре обаче остават напълно зелени и са абсолютно безвкусни.

Какво можем да направим за да имаме вкусни истински домати на трапезата си?

Можем да си ги отгледаме, но без да се доверяваме на семената, които ни продават. За целта е нужно да имаме място в двора и истински семена, които може сами да си набавим с малко повече желание и упоритост. По пазарите, макар и рядко все още се срещат баби, които продават хубави домати, макар и не толкова красиви и еднакви на външен вид.  Често даже те са с причудливи форми, но са вкусни и истински. И това е защото не са отглеждани  с цел продажба и са узрели на корена си, а не в щайга. Какво всъщност е домата? Плод ли е или зеленчук? Все още се спори по въпроса, но е факт, че за да е вкусен, той трябва да е мек, месест и да не е хрупкав като краставица.

Така, когато след дълго търсене, намерите вкусен  домашен домат, просто трябва сами да си добиете семената, които впоследствие да засадите в собствената градина. Как може да го направите? Разрежете хубавия избран от Вас домат на две половини. След това с търкане на двете половини една в друга освободете внимателно семената от кожата на домата.

Съществуват два начина за успешно добиване на семена:

  1. Веднъж освободени семената да се изсушат върху домакинска хартия. В този случай обаче семената се изсушават заедно с обвивката им и когато ги засадите, ще покълнат доста по-бавно. Нужно им е време, защото  трябва да преодолеят сами своята обвивка.
  2. Ако искате да покълнат по-бързо може сами да отстраните тази обвивка като поставите семената в чаша с вода и да я държите на топло място в продължение на три дни. Добре е да разбърквате чашата един път на де през тези дни. Но не повече от три дни, защото може да стартира процеса на покълване. На четвъртия ден, прецедете семената и им налейте прясна вода. Внимателно добре разклатете и пак прецедете … и така повтаряйте процедурата докато водата стане съвсем бистра. След това прецедените семена изсушете на домакинска хартия. Така освободени от обвивката семената покълват значително по-бързо след посяване.

Когато семената са съвсем изсушени, съберете ги в сухо  стъклено бурканче с капачка на винт. Съхраняването на бурканчето трябва да е на хладно и тъмно място. Когато решите да засаждате семената е добре да се обеззаразят предварително с разтвор от кислородна вода 3% и вода –  1: 9  и след това да се промият с чиста вода.  Обеззаразените и промити семенца дават по-добра реколта. Добрата реколта ще Ви осигури още семена,  с които ще отглеждате свои истински български домати и ще се радвате на техния неповторим вкус.

Прочетете също

Зеленчукова градина

Да си направим домашна зеленчукова градина

Удоволствието да засееш и отгледаш зеленчуците, които слагаш на трапезата е голямо, но има правила, които старите градинари знаят, ние трябва да научим от тях. Дори няколко лехи пред дома мога да ни доставят удоволствието да сме производители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics