Начало / Вкусно / За вегетарианци / Какво всъщност е домата?
Освен голямо количество вит. С и каротин, в домата има и ликопен
Освен голямо количество вит. С и каротин, в домата има и ликопен

Какво всъщност е домата?

Интересно е да се знае, че първоначално доматите са били само декоративни растения, на които са се приписвали чародейни свойства.

Доматът е от семейство лилиеви. Към това семейство са картофите, чушките, сините домати, но и отровните беладона и татул.

Дълго време те не са били използувани за храна, защото се е смятало, че са отровни. Масовата консумация на доматите започва едва през XVIII век – първо на зелените, а после и на червените.

В съвременната кухня доматите се използуват почти ежедневно в прясно или в консервирано състояние – консерви, концентрати, сушени, замразени и пр. Благодарение на оранжериите пресни домати се осигуряват и през зимните месеци. За нас домата си е зеленчук, който присъства непрекъснато на трапезата ни под формата на салата. Ботаниката обаче отрича домата като зеленчук. Според нея „узрелия яйчник, заедно със семената, на цъфтящото растение“ е плод.

А какво са тогава чушките, патладжаните, тиквичките, краставиците, боба, авокадото?

И така спорът все още продължава…

Учените се аргументират, че има разлика в терминологията в ботаниката и кулинарията. Но това не решава въпроса какво е доматът.

Има над 1000 разновидности на домата, включително „чери доматите, розовите домати, сливовообразните италиански домати и др. По размери доматите варират, в среден диаметър от 5 до 10 см. По форма могат да бъдат кръгли, сплескани или продълговати, крушовидни и овални. На цвят различаваме жълти, светло оранжеви, розови и най-вече червени домати. Има и сортове, които остават зелени на цвят дори след узряване. Вкусът на доматите зависи от много фактори, включително времето на бране (преди/след узряване), съдържанието им на захар, киселини, мекотата на плътта и жилавостта на кожестата обвивка.

Освен голямо количество вит. С и каротин, в домата има и ликопен. Това фитохимично вещество придава червения цвят на доматите, пъпешите, червения грейпфрут, червената чушка. Ликопенът действа като антиоксидант, предпазва от ракови заболявания, особено на простатата, неутрализира отрицателното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Прочетете също

Картофите са храната, от която никога не бихме се отказали

Картофите – незаменима храна

В някои страни, като Германия, Чехия, Холандия, картофите изместват до голяма степен хляба. По голямото си съдържание на нишесте те се доближават до хляба, а по богатството си на минерални соли и витамини - до зеленчуците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics