Начало / Моят дом / Направи си сам / Да боядисаме сами дома си
Ако изборът на цвят Ви затрудни, възможни са артистични комбинации
Ако изборът на цвят Ви затрудни, възможни са артистични комбинации

Да боядисаме сами дома си

Притиснати от вечния   недостиг на средства, често си задаваме въпроса какво можем да направим сами. Едно от нещата е да боядисаме с латекс сами жилището си и да го освежим. Ето как може да стане това:

Първото нещо, което трябва да направите е да освободите пространството като разместите мебелите и ги покриете добре за да ги запазите от замърсяване. Най-подходящ е тънкият найлон, който се продава в железариите за тази цел, защото той може да се закрепи с хартиена лента неподвижно и да не се размества при течение по време на самото боядисване с латекс.

Важен момент е избора на боя. Латексовите бои са най-подходящи и търсени на пазара, защото са устойчиви и екологични чисти. Съставени са от полимерни частици и са негорими. Имат добра покривност и се почистват лесно с вода. Разнообразието е голямо. Различни производители и най-различни разфасовки. Трябва да знаете, че в колкото по-голяма опаковка е, толкова по-евтино излиза.

След като изберете латекс, идва ред на подходящо мече за боядисване.

Доброто мече трябва да поема и задържа достатъчно количество боя, която да покрива максимална площ при минимален разход. Затова е важно от какъв материал е и подходяща големина. С най – добро качество са мечета с дължина 23-26 см и Ф6÷8 см, обвити с текстилен материал с дължина на власинките 5÷8 мм, които с едно натопяване в боята могат да покрият в зависимост от вискозитета й около 1.0÷1.5 м2. Мечето трябва да се върти свободно и равномерно около оста си без да има голяма хлабина.

Ако до този момент стената е била на тапети, които сте отстранили и ще боядисвате с латекс за първи път, трябва да грундирате с разреден латекс и след това да направите основното покритие – обикновено се нанасят две ръце. Възможност за оцветители има много голяма – най-подходящи и с най-добро качество на цвета са онези, които се смесват с боята машинно като цвета може да си изберете по предложен каталог. Възможно е и сами да си направите цвета с помощта на миксер. Само трябва да се има предвид, че след като изсъхне стената, цветът на латекса е по-различен. За да сте сигурни, че цвета е това, което искате е добре в началото да пробвате на час от стената и да изчакате да изсъхне. А след като сте доволни, да боядисате цялата стена.

Ако сте решили да променяте досегашният цвят на стената, е добре първо да нанесете една ръка бяла боя. Върху нея новото покритие ще се откроява повече.

Важно при боядисване с латекс е когато латекса е бял първо да боядисате тавана – две или три ръце, докато получи добро покритие и чак след това пристъпете към оцветяване на останалия латекс.

Ако решите да оцветявате допълнително количество в случай че не ви стигне боята, постигането на същия цвят е направо невъзможно. Затова препоръчително е тонирането на боята да стане в магазина, от който я купувате. Ако все пак решите да го тонирате сами, трябва да знаете, че изсъхналия на стената латекс изглежда различно от боята в кутията.

Едно боядисване с латекс става най-добре ако преди латекса положите грунд, който може да закупите от магазина заедно с латекса. Така количеството на латекс, който ще Ви трябва ще бъде по-малко. Задължително обаче трябва да изчакате грунда да изсъхне добре и чак тогава да започнете боядисване с латекс.

Трябва да знаете, че след отваряне латексът има нужда от добро разбъркване, а често и от разреждане с малко вода. Внимавайте обаче да не го разредите много, защото започва да тече, стават мехурчета и ще се наложи да положите повече от две ръце. В същото време не трябва да е много гъст обаче, защото се боядисва трудно и има вероятност да започне да се люпи след това. Разбърквайте го добре до получаването на хомогенна маса.

Минете първо ъглите на тавана с четка и след това включете мечето
Минете първо ъглите на тавана с четка и след това включете мечето

При боядисване с латекс първото нещо, от което се започва е тавана. Започнете с четка ръбовете като взимате по повечко латекс. Това става най-добре ръчно с четка и ще ви е необходима удобна стълба. След като приключите с ръбовете, поставете  мечето на дълга по възможност лека дръжка и равномерно боядисайте тавана. Отцеждайте мечето в легенче или друг плитък съд внимателно, без да тръскате. Така латекса няма да тече върху вас и върху пода и ще си спестите допълнително чистене. Натискайте умерено, не повтаряйте непрекъснато на едно място, защото наслояването на боя ще почне да се люпи после.

Когато приключите боядисването на тавана и той изсъхне добре, залепете хартиена лепенка там, където ще бъде границата между боята на тавана и боята на стените. След това действайте по познатия начин – с четка – ръбовете, големите площи с мечето. Накрая когато изсъхне напълно навсякъде латекса, махнете лепенките.

Не е трудно, стига да имаме желание….

Прочетете също

Строеж на къща

Когато няма канализация, там където искаме да строим дом

Когато сме избрали да строим дом, а няма възможност за включване към централна канализация винаги е проблем. Обикновено търсим традиционно решение, но старите септични ями вече не са удачни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics