Начало / Любопитно / За животните / Декоративно зайче у дома
Бяло зайче
Малко и пухкаво декоративното зайче е подходящ домашен любимец

Декоративно зайче у дома

Декоративните зайчета стават много желани любимци на децата и  все по-често родителите задоволяват желанията им като ги правят част от семейството. Да отглеждаш декоративно зайче у дома не е много по-трудно, отколкото котка или куче. Като по-рядко срещан домашен любимец обаче, родителите знаят по-малко за него и се налага придобиване предварителни знания за отглеждането му. Въпреки, че по всички детски книжки и картинки зайчетата се хранят с моркови и зеле, ако сте решили да си вземете за домашен любимец декоративно зайче, не бива да се доверявате на тези традиционни храни.

Как да храним декоративното зайче

Нещата с храненето и отглеждането на декоративното зайче стоят съвсем различно. Докато  е съвсем малко и още няма 3 месеца, зайчето не бива да се отделя ат майка си и се храни изцяло от нейната кърма. Затова не бива да купувате толкова малко зайче.  То трябва да е навършило 3 месеца когато го купувате.

Декоративното зайче има много капризно стомахче и трябва да сте много внимателни с какво се храни. Освен това, което му давате като храна, трябва да следите и какво гризе, защото те обичат да го правят и понякога може да погълнат нещо, което е направо отровно за тях.

Иначе зайчето след третия месец може да се храни с гранулки, които се купуват от специализираните магазини.  Избирайте от тези, които са по-голямо съдържание на протеини, но нищо друго не му давайте докато не стане поне на 6 месеца. Чак след 6-ия месец може да включите към храната му зеленчуци и сено. Сеното е добра храна за зайчето в тази възраст. То пили много добре зъбките му, които всъщност растат безконтролно в тази възраст. Него може да го прибавяте и към играчките, които му давате с цел да не поглъща и гризе части от тях, които може да му навредят. Със зеленчуците трябва да се внимава, защото в тях има доста нитрати и ако зайчето прекали с количеството, това може да му се отрази пагубно. Те трябва да са здрави и без загнили участъци  и да се редуват, а не да му се дават само от един вид.

Декоративните зайчета много обичат сладки плодове, но те не бива присъстват в ежедневното му меню. Допустими са много малки количества под формата на лакомство, но не всеки ден. Ако прекалите в желанието си да угодите на зайчето, може да стане така, че то да откаже да се храни с друго, а същевременно да разстрои стомахчето си. Никога не забравяйте, че при отглеждането на малкото зайче, отговорността е изцяло Ваша, защото то е малко, беззащитно, а мъдрият стопанин  е този, който преценява. При необмислена грешка в храненето зайчето може да загине за 24 часа. Не давайте на зайчето хляб и зеле в големи количества, а всяка нова храна, която е позволена за него, но му е за първи път внасяйте постепенно в менюто му.

Условия за отглеждане на декоративно зайче

Декоративното зайче е чувствително на високи температури и на резки температурни разлики. То се чувства добре на прохладно и проветриво място, без обаче да има течение. Обикновено отглеждането му става в специална клетка и то прекарва по-голямата част от времето в нея. Задължително е обаче поне за 1-2 часа на ден да се пуска на свобода извън клетката. Малките декоративни зайчета също като котките се приучват на тоалетна и е добре да се приспособи определена част от клетката за това. Така ще изградите известни хигиенни навици на своя любимец, а това ще го прави още по-привлекателен за всички у дома. Това може да стане като в ъгъла на клетката се сложи подходящ съд с талаш, в който да поставите малка част от неговите изпражнения. Така зайчето по миризмата разпознава, че това е определеното място.

Направете така, че то да знае коя част от клетката за какво е- единият ъгъл за вода, другият за храна, а третият за физиологичните му нужди. Ще видите, че не е трудно. Декоративните зайчета са много чисти и интeлигентни животинчета.

Грижи за здравето на декоративното зайче

Декоративното зайче доста крехко създание и за да бъде здраво е нужно да се придържате към основните правила за отглеждането му. Не бива в никакъв случай да къпете зайчето. Трябва да внимавате да не се претопли в горещите летни дни и да го охлаждате като от време на време мокрите с вода ушичките му.Зайчетата обичат непрекъснато да гризат нещо и така поддържат своите зъбки и затова най-подходящо е винаги да има големи количества сено  или специални играчки. Ако то не гризе непрекъснато нещо, зъбите му прорастват, което не е добре за него. Проблем е и прорастването на ноктите, които се завиват обикновено навътре и трябва внимателно да се изрязват с нокторезачка за да не се забият в лапичките.

Желателно е всяка сутрин и вечер зайчето да бъде пускано извън клетката на свобода. За тази цел стаята, в която го пускате задължително трябва да бъде обезопасена и да няма кабели или други опасни за зайчето предмети, които може да гризе.

Добре е да убедите децата, че декоративното зайче не е плюшена играчка, а живо същество и не бива да бъде мачкано и подхвърляно като нея. Децата трябва да са тези, които основно се грижат за него у дома под ръководството на възрастните. Така малкото декоративно зайче действа възпитателно и изгражда навици и отговорност у тях.

Прочетете също

Сглобяема къща през зимата

Сглобяемите къщи стават все по-предпочитани

Строителството на сглобяеми къщи става много популярно и все повече хора се спират на него, комбинирайки бързина, енергийна ефективност и икономия на средства като важни предпоставки за избор.

3 коментари

  1. Dade mi mnogo information za novoto mi zaiZaire

  2. zdraveite vzeh si zaiche predi 5 dena mnogo burzo svikna s nas i dokato ni chue glasovete zastava na lapichki da izliza.Ta vyprosa mi e poneje ne znam na kolko meseci e i horata ot magazina ne mogat da mi kajat s tochno,kazvat mi 2 ili 3 meseca.Dnes hodih da popitam za vaksina,poruchah q i dnes prochetoh che trqbva da ima 500 grama,a moeto e 367 opasno li e da se bie vaksinata na tezi gramove i dali vyobsht gramovete sa mu dobre za vyzrasta?

  3. трябва ли в клетката да има специялна тлалетна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics