Начало / Аз детето / 0 - 3 години / Детските играчки са много важни за детето ни
Деца и играчки
За децата играчките са техният свят, който ни не винаги разбираме

Детските играчки са много важни за детето ни

Играчките са много важен елемент, допринасящ за развитието на детето. Те допринасят много за поддържане радостно настроение, подпомагат развитието на говора и движенията. При по-добро настроение условнорефлекторните връзки се създават по-лесно и по-бързо укрепват. Детето има нужда от обстановка и играчки, които да предизвикват приятни усещания, радост и весело настроение. Положителният емоционален тонус се създава и поддържа чрез внимателно и мило отношение към детето, подходящи играчки и създаване на разнообразие.

Видът на играчката и характерът на играта зависят от възрастта на детето и степента на неговото нервно-психично развитие. През първите месеци се използват предимно играчки с ярки цветове, произвеждащи определени звуци, за развитието на слуховото и зрителното съсредоточаване, движенията на главата и хватателните движения. През второто полугодие са необходими играчки с определена форма, наподобяващи животни, птици, хора, за да могат да си използват както за развитието на съсредоточаването и движенията, така и за развитието на говора. През втората и третата година се използват играчки, които изискват по-активно отношение от страна на детето: количка, която то може да вози, кубчета, които да реди и т.н.

По-късно децата трябва постепенно да се приучат към самостоятелни занимания под контрол на възрастен. След третата година могат да се поднасят и играчки с по-сложно устройство.

Не бива детето да се отрупва с много играчки наведнъж, тъй като вниманието му се разкъсва и то лесно се изморява. Играчките трябва периодично да се подменят: играчка на която детето се е наситило, се прибира и след известно време му се дава отново.

Много важно е играчките да бъдат безопасни със заоблени форми, без никакви остри ръбове и остриета и от безопасни материали. Боята, с която са боядисани, трябва да бъде безвредна. Детските играчки трябва да могат много лесно да бъдат почиствани и дезинфекцирани. Затова най-удобни са тези, които са направени от гума и пластични синтетични материали.

Плюшени играчки
Плюшените играчки са любими играчки на много деца

Всички деца обичат плюшени играчки и много от тях дори заспиват с плюшения се любимец. Любимата играчка дава сигурност на малкия човек. Тя е негов приятел. Детето разговаря с нея, споделя мисли, води я на разходка, спи с нея. Тя е неговият пръв другар в живота. Внимателно трябва да подбираме обаче плюшените играчки за своето дете. Те не трябва да бъдат прекалено големи, за да може мъникът самостоятелно да ги носи, гушка и мести. Децата често използват плюшените играчки за куклен театър. В ръцете на детето плюшените играчки оживяват – те си ходят на гости, говорят помежду си. Детето общува с играчките като променя гласа си и ги превръща в актьори. То само измисля сюжета на собствената си игра. В този своеобразен театър, детето е режисьор и водещ и затова играчките трябва да са подходящ размер и лесни за почистване.

Играчките са актьори в тази игра, които се управляват от режисьора – детето.

Плюшените играчки са от най-честите любими играчки на всяко дете. Всеки от нас в детството си е имал любимо мече или катеричка, или зайче и го помним, защото той е бил първият приятел в нашия живот. Любимата играчка може е опора и сигурност за развиващия се вътрешен свят на малкото дете, част от неговия неговият душевен живот. Тя е навсякъде с него, дори в леглото. Когато детето е болно любимата играчка облекчава страданията му от болестта, помага му да се адаптира и в детската градина, което е нов етап от живота му, свързан с раздялата  с най-близките.

Ролята на подобен любимец е изключително съществена при деца, които са по-чувствителни по натура и по-трудно се приспособяват към нова обстановка. Такива деца постоянно притискат към себе си любимото мече или зайче и физическата близост с тях има дава усещане за защитеност и безопасност.Любимата играчка дава увереност на детето.

За съжаление обаче тези играчки направо могат да гъмжат от бактерии ако не се почистват често. Понякога могат да предизвикат и алергии при някои деца. Затова е много важно родителя непрекъснато да следи и да е в контакт с детето и неговия любимец и ако трябва с негово участие да поддържа играчката винаги чиста.

Когато се купуват подобни играчки, внимателно трябва да се четат етикетите, защото е важно да могат да се перат и в пералня. Колкото по-лесна за почистване е  плюшената играчка, без да се променя качеството й, толкова по-добре. Малкият човек ще бъде разочарован ако неговият любимец промени външния си вид, а това не е и възпитателно. Едва ли един обезцветен парцал, който някога е бил сладко зайче, може да сформира естетически възгледи върху Вашето дете.

Затова изпирайте винаги плюшените играчки на детето с бебешка прах за пране и бебешки омекотител при възможност на 30 градуса, но по-често.

Когато купуваме играчки за детето си, независимо какви са, трябва винаги много да внимаваме. Играчките трябва да не вредят на детето ни, а да помагат на неговото развитие. Те трябва да бъдат безопасни, естетически издържани и лесни за поддържане. И не по-малко важно е – да отговарят на неговата възраст.

Прочетете също

Дете болно от Варицела

Опасна ли е детската шарка Варицела и за кого

Какво трябва да знаем за детската шарка Варицела и защо не бива да бъдем безотговорни и да заразяваме детето си с нея, а да спазваме противоепидемичните препоръки на лекарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics