Начало / Любопитно / За животните / Делфините – едни необикновени същества
Учените са доказали,че делфините са едни от най-интелигентните същества не само във морето, но и на Земята
Учените са доказали,че делфините са едни от най-интелигентните същества не само във морето, но и на Земята

Делфините – едни необикновени същества

От десетилетия красивата гледка на гонещи се с вълните на Черно море делфини е само по снимки и стари  филмови ленти, а за да ги видим на живо трябва да посетим делфинариума. Умните и много красиви, изключително дружелюбни бозайници бяха почти напълно изчезнали.

Напоследък от медии и рибари идват сигнали, че нещата са се променили и популацията им в Черно море значително се е увеличила. Това можеше да ни радва ако информацията не беше съпроводена с доза недоволство и твърдения, че популацията им трябва да бъде изкуствено ограничена, защото стават причина за финансови загуби на рибарите. Толкова много ли са делфините в Черно море?  Възможно ли е да започнем да ги убиваме само защото не достига рибата за улов?

Не, делфините не са виновни за слабият улов на рибарите! Причината е в замърсяването на морето, в резултат на което просто рибата много е намаляла. Просто няма достатъчно риба и за рибарите и за делфините. А кой е виновен за замърсеното море? Делфините……или човека? Или може би отново от позицията на силата, човека ще унищожи делфините, защото му пречат, пренебрегвайки факта, че морето си е тяхна територия, тяхна среда.

Учените са доказали,че делфините са едни от най-интелигентните същества не само във морето, но и на Земята. Тяхната мозъчната им кора  подобно на човешката е силно нагъната. Те дишат с бял дроб като хората. Живеят в семейства и раждат малките делфинчета живи и ги кърмят. Хранят сея плуват и играят заедно. Делфините проявяват самосъзнание и дори характер, който е индивидуален. Успяват да осъществят сложни сътрудничества помежду си като  групово решават проблеми и мислят в перспектива. Поставени пред огледало, те се оглеждат точно като хората  и е доказано, че умеят да се разпознават в него. Способни са дори да научат език от символи.

Делфините проявяват самосъзнание и дори характер, който е индивидуален
Делфините проявяват самосъзнание и дори характер, който е индивидуален

Учените отдавна са удивени от интелигентността на тези бозайници, чийто мозък е много близък до човешкия и превишава стойността на този на шимпанзетата.

В света са познати 36 вида делфини, от които по-голяма част са морски, но има и сладководни. Някои от тях достигат до 2,4 метра дължина. Те се предвижват на стада като плуват с около 40 км/час и често изскачат над повърхността на водата за да изпълняват своите типични акробатични номера. Това е тяхната своеобразна игра. Стадата са различни по големина и брой, но всеки делфин е свободен в тях и може да смени стадото си когато пожелае. Зрението им е много добро и във водата и извън нея, а слухът им е по-развит от този на човека. Освен с малките ушни отвори, които имат на всяка страна на главата, подводното чуване се осъществява с долната им челюст, която всъщност подава сигнали във вид на вибрации към средното ухо. Делфините са  в състояние и посредством ехо да локализират обекти, които са на голямо разстояние като излъчват и обработват до 700 щракащи звука в секунда. Звуците, които издават са техният език, чрез който общуват помежду си, но все още учените работят по разгадаването му. Това, което обаче нямат е – обоняние. Хранят се предимно с малки пасажни риби – скумрия, аншоа, хамсия, кефал и са изключително дружелюбни към хората.

Афалата е обявена за застрашен вид вече 50 години.

Делфините не се чувстват застрашени, защото всъщност нямат врагове. Те са дружелюбни и доверчиви интилигентни същества. За съжаление се оказва, че човекът  е техният  голям враг макар и косвен, защото мощните сонари използвани от него за да го прогонят от рибарските корабчета, карат красивите морски обитатели да изпадат в безсъзнание и умират от удавяне. Те не могат да останат живи под водата, защото дишат с дробове като човека, а не с хриле. Така морето ги изхвърля след време, а хората не признавайки своята вина търсят други причини.

В  нашето Черно море се срещат 3 вида – обикновен делфин, афала и муткур. Афалата е обявена за застрашен вид вече 50 години. Тя е с къса муцуна и черна елипсовидна ивица около очите. Гърбът й е тъмен до черен, а коремът – почти бял и е с размери средно 1,8 м дължина.

Твърдението, че популацията им е станала толкова голяма, че се налага да бъде изкуствено ограничена е безотговорно и не се базира на направено преброяване или други факти, освен този, че в морето вече рибата е толкова малко, че не е достатъчна и за тях и за хората. Затова обаче не са виновни делфините, а хората. Изчезването  на рибата съвсем  от Черно море в резултат на безконтролното му замърсяване, няма да застраши живота на хората, но определено може да причини пълното изчезване на делфините.

 

Прочетете също

Повечето от червенокосите жени са много красиви и интересни

Различни ли са червенокосите хора

През годините учените подробно са обследвали гена на червенокосите и са стигнали до изводите, че жълто-червеният пигмент (феомеланин), характерен за рижите хора е резултат на мутация на гена MC1R. Интересното е, че този ген има отношение към чувствителността на човека към болка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics