Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Екологично мислеща домакиня в кухнята
Да научим децата да мислят екологично за да са здрави
Да научим децата да мислят екологично за да са здрави

Екологично мислеща домакиня в кухнята

Нашата планета всеки ден ни показва, че сме прекалили и злоупотребили много с нея и е време да помислим за това какво и дължим. А ние й дължим много, но преди всичко – да започнем да мислим екологично и променим стереотипа си на живот. Да погледнем на Земята глобално като на свой дом и да се погрижим да не я унищожаваме повече.

Приносът ни трябва да е във всички посоки. Като се замислим повечето отпадъци, които генерираме и така спомагаме за замърсяването, излизат от нашата кухня. Затова да започнем от нея. Какво можем да направим?

Като начало трябва да приемем мотивиращият принцип: „Всичко, което вреди на Земята и природата, вреди и нас хората.”

Обзавеждане на кухнята

Най-доброто решение са естествените материали. Нека максимално заложим на тях.  Може дори да изберем мебели от рециклирани материали, което не означава, че те няма да бъдат красиви, функционални и луксозни.

ПДЧ мебелите са направени от рециклирани дървени частици, които пресирани са превърнати в плоскости, след това лазарно нарязани и залепени с екологично лепило едни за други. Тенденцията в използването на рециклирани материали в производството на мебели през последните години се е увеличила и има много производители на мебели, които предлагат такива. Необходимо е само да се поинтересувате за такива в магазините, когато купувате. Те обикновено са и по-евтини като в никакъв случай не са по-лоши.

Кухня - обзавеждане
Бамбукът е изключително екологичен материал, а мебелите от него са много модерни напоследък

Напоследък много модерен и екологичен за кухнята е бамбукът. От него има дори тапети, а и много красиви мебели. Бамбукът е екологичен, защото това расте бързо и се възобновява. Той е много добър избор за дъски за рязане, плотове, купи и прибори за готвене. Тапетите и подовите настилки от бамбук са много практични и модерни в момента. За подова настилка подходящ е и корка, който се предлага в момента на пазара в най-различни естествени разцветки, на плочи е и лесно се поставя и после поддържа.

Съдове от бамбук
Бамбукът е екологичен, защото расте бързо и се възобновява

Осветлението направете на пластове за да може да го контролирате като интензивност и яркост, а и да бъде по-икономично, а през деня максимално използвайте дневната светлина. Електроуредите трябва да бъдат енергоспестяващи като имайте предвид, че конвекторните фурни са най-пестеливи откъм енергия, защото готвят бързо като разпределят по-равномерно температурата. При готвене на котлон никога не слагайте тенджера, чийто диаметър е по-малък от този на котлона или обратно. Подберете съдовете си според котлоните. Така освен, че природосъобразно ще спестявате енергия, ще намалите и сметките си за ток.

Завесите и покривките също е добре да бъдат от естествени материали – памук, лен и вълна. Те освен, че ще бъдат много подходящи като материя са хипоалергенни, а това не е без значение.

Почистването на кухнята

Факт е, че кухнята е мястото, което най-често се цапа и съответно най-често има нужда от почистване. Тук най-много важи принципа : „Всичко, което вреди на Земята и природата, вреди и нас хората.”

Пароструйка
Почистването само с гореща вода е изключително ефикасно и екологично

Използването на агресивната битова химия е много опасно и не екологосъобразно и ако си създадем навици максимално да се откажем от нея, е най-добре. Всичко е въпрос на навик и по-често почистване като не се допускат дълбоки замърсявания, които изискват силна и агресивно почистваща битова химия.

За почистване е най-добре да използваме микрофибърни кърпи, които добре почистват без токсични препарати и попиват лесно течности.

Вълнените парцали също са подходящи, защото при забърсване с тях се образува статично електричество, което привлича праха и мръсотията.

Вместо силните и агресивни препарати, които ни вредят изключително много, можем да използваме някои хитрини, които са използвали преди години нашите родители, когато не е имало толкова препарати. Тогава те едва ли са живели на по-мръсно или са чистели по-малко от колкото ние сега.

Прозорците

Тях можем да измием много успешно със смес от бял оцет и вода като важно условие е да избягваме да го правим на силна слънчева светлина, за да не се изпарява бързо течността. Микрофибърните кърпи тук са незаменим помощник.

Плотовете и печката

Фурната  е добре да се почиства често с топла вода, в която е разтворена сода бикарбонат и лимон. Със същата смес може успешно да почистите и печката отгоре като плотовете просто намажете, оставете малко да постоят така и след това забършете с микрофибърна кърпа.

Микровълновата печка може да почистите като поставите вътре в нея чаша със смес от равни части вода и лимон и да я включите на максимална мощност за няколко минути. След това изчакайте малко преди да извадите чашата и като я извадите хубаво забършете вътрешността на микровълновата печка с навлажнена микрофибърна кърпа.

Хладилника се почиства най-добре със спрей с оцет или сода бикарбонат и след това с чиста вода.

За премахване на миризмите в хладилника може да посипете сода бикарбонат в плитък отворен съд и да я поставете в хладилника. Ефектът е поразителен и много траен.

Почистване на петна

Тези, които са от мазнина може да напръскате с пяна за бръснене и след това да забършете, а ако има някъде петна от плесен, те се почистват с неразреден бял оцет (5%).

Там къде то е възможно и има фаянс е най-добро почистването с пароструйка и само гореща вода.

За отпушване на канала на кухненската мивка

Често поради небрежност или бързане се получава запушване на канала на мивката в кухнята. За да не прибягваме до токсичните препарати за тази цел е най-добре ако каналът не е силно запушен, вместо препарат да използвате пакетче сода за хляб, а след това да налеете половин чаша оцет. Най-добре е да правите ежеседмична профилактика на каналите срещу запушване и неприятни миризми по този начин, за да не се стига до сериозно запушване.

Почистване на пода

В зависимост от настилката може да използвате също пароструйката за много замърсен теракот, а ако става въпрос за паркет или ламинат, смес от вода и оцет отново е подходяща, но трябва да се има предвид, че ако паркета е полиран с мазнини, не трябва да се използва оцет. Най-добро средство е навлажнен парцал от микрофибър.Завесите и покривките е добре да се перат с възможно най-малко прах за пране и без омекотител като петната е добре предварително да се третират с кислородна вода. Ако са много зацапани е добре предварително да се накиснат и тогава да се включи пералнята.

И най-важното за всяка съвременна домакиня е да си създаде навик да събира разделно боклука в кухнята. За тази цел е добре предварително да се организират съдовете за боклук, които също често трябва да се почистват с гореща вода и оцет. В днешният съвременен начин на живот едно домакинство генерира неимоверно количество боклук на ден. Длъжни сме да направим всичко възможно да събираме така боклука си, че да бъде възможно след това, той да бъде рециклиран. Организацията на това не е толкова трудна, изисква се просто желание и отговорност към природата. Не бива да забравяме, че създавайки този ред, ние даваме отличен пример на всички у дома и най-вече на децата си.

Нужно е ние да даваме добър пример на децата си
Нужно е ние да даваме добър пример на децата си, защото те всъщност се учат на всичко от нас

Прочетете също

Сглобяема къща през зимата

Сглобяемите къщи стават все по-предпочитани

Строителството на сглобяеми къщи става много популярно и все повече хора се спират на него, комбинирайки бързина, енергийна ефективност и икономия на средства като важни предпоставки за избор.

Един коментар

  1. Малкото момиченце е разкошно.Вижда се колко много иска да прилича на мама и чисти и помага както е гледала.Много е сладка, поздравления за хубавите снимки.От доста време се каня да закупя една пара машинка, с която да почиствам блажнотийките, но все не стигат парите.Давате полезни съвета за отпушване на мивката ни в кухнята, в която макар и да не хвърляме нищо все идва един момент, в който се запушва.Очакваме още полезни съвета от вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics