Начало / Аз детето / 0 - 3 години / Закаляване на малкото дете
Децата обичат да играят с вода, а закалителните процедури могат да се превърнат в голямо удоволствие за тях
Децата обичат да играят с вода, а закалителните процедури могат да се превърнат в голямо удоволствие за тях

Закаляване на малкото дете

Децата ни често боледуват и това е огромен проблем, с който не можем да се справим. търсим каква ли не профилактика с витамини, хомеопатични средства и какво ли не още.

Най-добрата профилактика, обаче срещу простудните заболявания в детска възраст е закаляването на децата.  То трябва да включва система от процедури, които да се извършват редовно и е най-добре да започнат от самото раждане на детето. Закаляването се постига не само с прилагането на специални закалителни процедури /въздушна баня, обтриване, обливане/, но и със със спазването на общ закалителен режим. Той включва чести разходки навън /независимо от сезона/,поддържане на подходяща температура на въздуха в жилището и правилно обличане на детето.

Кои са основните принципи при провеждането на закалителни процедури?

Температурата на въздуха в стаята, в която е детето трябва да бъде около 20 градуса, като докато детето спи може да е по-ниска , но не по-ниска от 16 градуса.

Често извеждане детето навън  и проветряване на помещенията –   ежедневните разходки на открито са много важен елемент от закалителният режим на детето.

Подходящо облекло – най-подходящи за децата са дрехите от естествени материали – вълнени и памучни. Дрехата трябва да осигурява топлина и свобода на движенията, да не запарва и да не алергизира.

Закалителни процедури, които се извършват под специален режим:

Въздушни бани – това са леки процедури и обикновено закаляването започва с тях. Подходящи са за всички възрасти и могат да се провеждат през всички сезони. През първите дни детето се съблича частично, а след 3-4 процедури може да се остави само по гащета. Температурата на въздуха трябва да бъде 22-23 градуса. Първите въздушни бани продължават 4-5 минути. През 3-4 дни престоят се увеличава, докато се стигне до 20-25 минути за по-малките и до 30 минути за по-големите деца. През време на въздушните бани  децата трябва да се занимават с игри, които са с умерена подвижност. Да не тичат прекалено много.

Водни закалителни процедури те са по-силно средство за въздействие. Добре е закаляването с тях да започне през ранното лято и да продължи през останалото време на годината .Закалителните водни процедури са :

частично и общо обтриване  – извършва се с кърпа намокрена с вода, отначало с температурата на тялото , а по-късно постепенно с по-хладка вода, като през 4-5 дни температурата на водата се намалява с 1 градус и се постигне 15 градуса. Обтриването се прави от периферията на крайниците към тялото. След обтриването, което може да бъде само на крайниците или на цялото тяло детето се избърсва  добре със суха хавлиена кърпа и се облича. След процедурата е хубаво то да потича из стаята или двора.

частично и общо обливане – има силно закаляващо действие.Започва се с обливане на краката и след 1-2 седмици се преминава към обливане на цялото тяло. Отначало температурата на водата трябва да бъде 35-36 градуса. Постепенно температурата на водата се намалява с 1 градус през 4-5  дни, за да се стигне до обливане с вода, чиято температура е 24-25 градуса. Децата подготвени с обливане и обтриване лесно могат да се подложат на въздействието на по-силно действуващи водни процедури, каквито са газенето в плитък басейн, къпането в река или море.

къпане в басейн  – особено по-малките деца трябва да имат предварителна подготовка на организма

къпане в река или море–  това е крайният етап от закаляването  с водни закалителни процедури, когато се смята, че детето вече е закалено и подготвено за да се окъпе в море или особено в река

Закаляване със слънчеви лъчи –   слънчевите лъчи са много полезни при правилно дозиране. Най-подходящото време за излагане детето на слънце е от 8 до 11 часа преди обяд. Излагането на слънце трябва да започне от 5 минути като постепенно престоят се увеличава до 30 минути, а при поява на достатъчен загар може да се удължи до 1 час. Главата на детето трябва да бъде защитена ат слънцето със светла шапка. След слънчева баня много добре действа обливането с вода и къпането в море.

При слънчеви бани трябва да се следят реакциите на детето. При неспокойствие, влошаване на съня, намаляване на апетита, процедурите трябва да се преустановят за няколко дни.

Закаляването на детето е много важно, но то трябва да е съобразено и с режима на хранене. Обикновено процедурите трябва да се провеждат около 1 час преди или след хранене.


 

Системните и провеждани от ранна детска възраст закалителни процедури, правят децата здрави и жизнени
Системните и провеждани от ранна детска възраст закалителни процедури, правят децата здрави и жизнени

 

 

:

Прочетете също

Дете болно от Варицела

Опасна ли е детската шарка Варицела и за кого

Какво трябва да знаем за детската шарка Варицела и защо не бива да бъдем безотговорни и да заразяваме детето си с нея, а да спазваме противоепидемичните препоръки на лекарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics