Начало / Аз детето / 0 - 3 години / Защо децата толкова често боледуват
Да не забравяме, че всяка болест се лекува добре тогава, когато лечението се започне навреме
Да не забравяме, че всяка болест се лекува добре тогава, когато лечението се започне навреме

Защо децата толкова често боледуват

Малките деца, особено до 3 годишна възраст боледуват много често и това обикновено хвърля в паника майки, баби и всички ангажирани в отглеждането им. Причината се търси къде ли не –  от детската градина до некачествените хранителни продукти по  магазините. Има дори новоизмислени понятия – диагнози от родители, а понякога и от лекари като „градински сополи” и други подобни безмислици.

Острите инфекции на дихателните органи са най-честите заболявания сред децата. Почти няма дете, което поне два пъти в годината да не боледува от хрема, ангина или друго подобно заболяване, а има и деца, които боледуват много често.

Основна причина за това са най-разнообразните инфекциозни агенти, широко разпространени в природата. На първо място стоят различните вируси /грипен, аденовирус, коксаки вирус, респираторно синцитиален вирус и много други/, които се размножават в лигавицата на носа и глътката и проникват в тъканите , предизвикват възпаление там и детето се разболява.

Друга причина са различните бактерии /пневмококи, стафилококи, стрептококи, клебсиела, микоплазми и др./. Тези бактерии могат да се развиват самостоятелно, но често са допълнителна причина – след вирусна инфекция. Тогава първичното заболяване се удължава, прибавят се различни усложнения и лечението става по-трудно.

Освен от различните вируси и бактерии острите заболявания на дихателната система могат да се причинят и от други инфекциозни агенти: гъбички, едноклетъчни паразити /пневмоцисти/, от механично или химично действащи вещества /прахов, газове/ или от преминаването през белият дроб на ларвите на различни паразити.

Тъй като най-лесното предаване на тези причинители става чрез  заразяване на децата едно от друго, родителите правят обикновено една много голяма грешка  –  отглеждат децата си като не ги извеждат достатъчно навън, обличат ги прекалено много и те растат изнежени със слаби защитни сили и при най-малка промяна в климатичните условия или при съприкосновение с някои инфекции бързо се разболяват. Необходимо е децата да растат нормално и свободно и да се предпазват само от контакт с болни.

Страхът от простуда е причина някои майки да обличат неправилно децата си и да ги пазят прекалено много от всякакви въздействия, които според тях може да станат причина за нея.

Безспорно простудата има не малко значение – рязкото намаляване на температурата води до  охлаждане на детския организъм. При намалени защитни сили инфекциозните агенти /вируси и бактерии/ лесно предизвикват заболяване. Това може да стане не само когато детето е попаднало в по-студена обстановка, но и при рязко охлаждане на засегнатите органи /напр. пиене на много студена напитка в горещ де и др,/. Тогава рязко охладената лигавица на гърлото проправя пътя на инфекцията и ангината се развива бързо. Следователно простудата не е причина на острите възпаления на дихателните пътища, а само предразполагащ фактор. Затова е много важно децата да се обличат според времето, дори ако се налага това да става по няколко пъти на ден.

В това отношение се прави обикновено друга грешка. Тъй като времето е непостоянно родителите  обличат децата си по – плътно, та ако захладнее да са спокойни, че детето е предпазено. Така децата се потят обилно, потта съхне на тялото им и създава много по-благоприятни условия за разболяване.

Една особеност на инфекциозните остри заболявания на дихателната система е, че заболяванията на горните дихателни пътища /хрема, възпаление на гърлото-фарингитът, на сливиците, ангината, тонзилитът/ често засягат и белия дроб. Така се развиват различни трахеити, бронхити или пневмонии, които се дължат на по-слабите защитни сили на детето, което не може да се справи със заболяването, когато то е още в началото. Най-важното е като профилактична мярка, да се осигури на детето правилно развитие, така че то да си създаде достатъчни защитни възможности и да е устойчиво на различните инфекции и на климатичните промени. Това става със закаляване на детето от самото му раждане. Но дори ако се започне по-късно  може да се постигнат значителни резултати. Закаленост се постига чрез правилни грижи, правилно хранене и системни закалителни процедури.

Излизането навън, играта на слънце, масажи, гимнастика, обтривания с хладка вода или други водни процедури, слънчеви и морски бани, разходки на чист въздух в планината – всичко допринася за повишаване устойчивостта на детския организъм, засилва имунитета на детето и намалява заболеваемостта му.

Не трябва да се забравя, че понякога удължаването и усложняването на заболяванията на дихателната система се дължи на неправилно лекуване на началните им прояви. Често родителите проявяват самоинициатива и при една лека според тях хрема или ангина използват неподходящи или по погрешен начин предписаните им медикаменти. По този начин се замъглява протичането на болестта, достига се до временното и ограничаване, след което настъпва усложнението. Да не забравяме, че всяка болест се лекува добре тогава, когато лечението се започне навреме и се провежда системно до окончателното и овладяване.

Прочетете също

бебе на гърне

Как и кога детето започва да говори

Как детето ни се учи да говори и дали първите му звуци и гукания означават нещо. Умеем ли да разбираме бебето и до колко то разбира нас в първите месеци от живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics