Начало / Аз детето / 0 - 3 години / Когато детето тръгва на ясла или детска градина
Детската градина е хубаво място за децата, но те в началото просто не го знаят
Детската градина е хубаво място за децата, но те в началото просто не го знаят

Когато детето тръгва на ясла или детска градина

Безспорно детските заведения са ценен помощник на семейството при отглеждането на децата. Те са и важен фактор за всестранното им хармонично развитие и за приспособяването им към условията на социалната среда.

Детската градина или ясла за първи път в живота отделя детето от семейната среда и родителите. Те са първата причина за промяната на динамичния стереотип на детето, създаден до този момент. Непознатата обстановка, контактът с непознати възрастни и деца, различният микроклимат и режим на хранене, бодърстване и сън, се приемат доста трудно от децата. Пред тях се поставят и редица изисквания от хигиенен, възпитателен и образователен характер, към които те не са привикнали.

Всичко това поставя детският организъм пред известно изпитание и напрежение. Може да се наруши храненето и съня на детето, емоционалното му състояние, активността в игрите и да зачестят заболяванията.

Някои деца приемат доста по-болезнено постъпването си в детско заведение. Като цяло колкото са по-малки децата, толкова адаптацията е по-безболезнена и лесна. Най –лесно се приспособяват децата в детската ясла ако са под 2 годишна възраст, но в тази възраст те са още доста малки и евентуалните детски заболявания са с по-голям риск от усложнения.

Затова най-подходящата възраст да тръгне детето на детска градина според повечето педиатри е след като навърши три години, а само в случай когато няма кой да се грижи за него е подходящо да бъде записано на детска ясла. Записването на ясла е по-подходящо да стане след навършване на 1 год. и 6 м.  и най-подходящия сезон за постъпване е пролетта. Предстоящите пролетни и летни дни са важни за укрепване на здравето на малкото дете, въпреки стресовата промяна в живота му и раздялата със родителите.

Статистиката е показала, че малките деца боледуват най-много през периода между 2-рата и 3-тата година. За съжаление повечето деца точно през този период постъпват за първи път на детска ясла. Често родителите свързват боледуването на децата в този период с ходенето на ясла и контактите с други деца, но практиката е показала, че даже и децата, които не посещават детско заведение боледуват най-много през този период. След третата година обикновено настъпва стабилизиране на детския организъм и боледуванията са по-редки.

Какво  да направим за да улесним приспособяването на детето към новите условия в детската градина и ясла:

 

1. Предварително да подготвим детето по отношение на дневния режим.

Трите основни момента на дневния режим са: сън, хранене и бодърстване. Те трябва да се провеждат правилно, съгласно режима в детските заведения.

Сън На детето трябва да му се осигурява достатъчно продължителен, спокоен и дълбок сън, който да укрепва нервната му система и да възстановява енергията му. То трябва да се приучи да заспива в определено време, бързо и без допълнителни въздействия /люлеене, залъгалка, пеене и др./

През деня децата до 1 година и 6 месеца трябва да спят два пъти по 2 часа, след тази възраст – само след обяд по 2-2,5 часа. Нощният сън да е с продължителност 10 часа, като вечер си лягат не по-късно от 20,30 часа. Присъствието на децата на шумни семейни тържества и гледането на телевизия ди късно е изключително неподходящо.

Хранене – Детето трябва да се храни в определени часове като в интервалите не бива да му се дава друга храна. Хубаво е да го приучвате да се храни само преди да постъпи в детското заведение. Храненето да става на естетически подредена маса в самостоятелни прибори като се използват салфетки. Да приема храна колкото желае, без да се насилва.

Бодърстване –  На детето трябва да се осигурява спокойно място за игри и занимания. Необходимо е възрастните да разговарят спокойно с него, да отговарят на въпросите му и те да му задават подходящите въпроси.

2. Предварителна подготовка по отношение на температурния режим.

Родителите трябва внимателно да следят за нормалния температурен режим в стаята, в която живее детето. По време на бодърстване температурата да не надвишава 20-23 градуса, а по време на сън 17-20 градуса. Често да се проветрява през зимата, а през топлите сезони непрекъснато да има отворен прозорец. Постепенно детето да се приучи детето да се облича подходящо така както ще бъде облечено в детската градина. През цялата година в режима на детето да не липсва всекидневната разходка.

3. Децата трябва да се учат на самостоятелност.

При хранене, обличане, събличане, обуване, събуване, подреждане на дрехите и играчките, измиване на лицето и ръцете децата трябва да взимат активно участие. Родителите търпеливо да ги изчакват, за да се научат отрано да се самообслужват. Подценяването на този въпрос може да се окаже причина за срив в поведението на детето, когато постъпи в детската градина.

Децата трябва да се учат да пазят играчките си. Полезно е родителите да им четат книжки, да им разказват случки и приказки като след това изискват от тях също да ги разказват. Така децата подобряват своя говор и стават по-уверени и по-съсредоточени.

4. Психологическа нагласа на детето за детска ясла или детска градина

Това е много важен момент от подготовката на детето, който изцяло зависи от родителите. Те трябва целенасочено да изтъкват хубавите страни от живота в детското заведение и да не ги заплашват с „госпожите” или „лелите”, с реда и изискванията.

Запознаването на детето с новата среда е желателно да става в присъствието на майката или друг близък човек. Добре е също в първата седмица престоят му да бъде по-кратък – в началото до обяд, а после малко по-рано от другите деца.

В детските заведения винаги за новопостъпващите деца, в зависимост от начина им на приспособяване, се изработва облекчен режим, съобразен с индивидуалните им характерови особености, навици и привички. Обикновено новите деца се радват на особено наблюдение и грижи с цел по – адекватна адаптация на децата към условията и самия персонал.

Не трябва обаче никога да се забравя, че условия за най-благоприятно развитие на децата могат да се осигурят само при правилно и системно сътрудничество между семейството и детското заведение.

Прочетете също

Дете болно от Варицела

Опасна ли е детската шарка Варицела и за кого

Какво трябва да знаем за детската шарка Варицела и защо не бива да бъдем безотговорни и да заразяваме детето си с нея, а да спазваме противоепидемичните препоръки на лекарите.

Един коментар

  1. Здравейте! Поздравявам Ви за изчерпателната статия! Би била полезна на всеки родител! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics