Начало / Аз детето / Закаляването на детето трябва да започне през лятото
Децата обичат да се къпят в морето
Калявани през лятото, децата ще бъдат по-здрави през зимата!

Закаляването на детето трябва да започне през лятото

Организмът на малкото дете е много чувствителен към въздействието на факторите на на външната среда като температура, влажност, вятър и др. Колкото е по-малко детето, толкова терморегулационните процеси в организма са по-несъвършени. Именно затова толкова често боледуват малките деца, а приеманите най-различни по вид и количество медикаменти, допълнително натоварват крехкия детски организъм.

За да може да се справят децата с промените около тях и да растат здрави е необходимо да се закаляват от най-ранна детска възраст.

Целта на закаляването е да се повиши устойчивостта на детския организъм към промените на външната среда, особено температурата и въздуха. Това е продължителен процес, който изисква търпение, настойчивост и постоянство, както от страна на децата, така и от страна на родителите.

Системно провежданият закалителен режим помага да се повишат съпротивителните сили имунитета на детето срещу простудни и инфекциозни заболявания. Закалените деца рядко боледуват, а ако заболеят, болестта протича по-леко и възстановяването става по-бързо.

Лятото е най-подходящия сезон ако сме решили да започнем ситемно закаляване на детето си. За осъществяване на правилна и добра терморегулация в организма на детето, огромно значение има кожата с нейната сетивна функция, инервация и състояние на кръвоносната система. В кожата се намират 250 000 сетивни телца за усещане на студ и около 30 000 – за усещане на топлина. Чрез тях се получават сведения за температурните промени в околната среда. Кожата притежава и силно развита мрежа от кръвоносни съдове. На всеки квадратен сантиметър кожа се падат около един метър капиляри. При студ кръвоносните съдове се свиват и топлата кръв се отдръпва във вътрешността, а при висока температура те се разширяват и се излъчва топлина. При по-висока температура се включва активно и отделянето на на по-голямо количество потна секреция. Потните жлези функционират непрекъснато. При обикновени условия отделянето на течности е умерено и потта се изпарява бързо като осигурява необходимата влажност на кожата, а при опасност от прегряване секрецията се увеличава значително и става видима.

Всяко закаляване е процес, който засяга не само функциите на кожата, а и целия организъм.  Факторите на външната среда /температура, влажност, вятър, атмосферно налягане и др./ действат като дразнители върху нервните окончания на кожата и лигавиците, но и по сложен път се предават сигнали до централната нервна система. Затова състоянието на нервната система има голямо значение при провеждането на закалителни процедури на децата.

Най-добре е закаляването да се провежда под формата на забавни игри, за да се приема с удоволствие от децата. Емоционалната нагласа за приятно преживяване при процедурите е важно условие за добрия успех на закаляването.

За да се получат добри резултати от закаляването е много важно то да се провежда системно – без прекъсване. Някои родители неправилно при застудяване на времето прекъсват закаляването и по този начин не се постига подобряване на здравето на детето. При по-продължително прекъсване на  процедурите, се налага да започват наново за да имат ефект.  Именно затова лятото е най-подходящия сезон да започнем, за да може да има време да се изгради някакъв постоянен режим на закаляване и организма на детето да си създаде по-голяма устойчивост.

Друго основно правило е закаляването да се провежда постепенно, като се започне с най-слаб дразнител /напр. въздуха/ и с по-кратко време на въздействие. Постепенно през два-три дни, се увеличава силата на закалителният фактор и времетраенето му.

При закалените деца се подобряват функциите на кръвообращението, на дихателната система и обмяната на веществата. Крайният резултат от промените в организма при системно закаляване е подобряването на здравето на детето.

Закаляването на децата е много важен момент от тяхното отглеждане и възпитание.

Закалените деца са по-здрави и по-щастливи, което оказва огромно влияние не само върху тяхното физическо, но и психическото им развитие.

Прочетете също

Децата Индиго

Дете Индиго… или грешки във възпитанието

Родителите често правят грешки, които не осъзнават и търсят причините за неуспехите си при възпитанието на децата някъде там... Грешките не са в децата, а винаги в родителите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics