Начало / Любопитно / Докторе защо? / Зимният грип и коварните му усложнения
момиче с маска
Грипът ни атакува всяка зима и от нас зависи как да се предпазим

Зимният грип и коварните му усложнения

Всяка зима ставаме свидетели на предупреждения и съвети от различни  медии за  предстоящия грип, колко опасен е той и какво да направим за да се предпазим от него. Какво заболяване всъщност е грипа и кой го причинява? Какви са опасностите, които крие и за кого?

Названието на заболяването идва от френската дума agripper, която всъщност означава – „сграбчвам“. Грипът наистина е вирусна инфекция, която буквално сграбчва организма на човека.

Причиинителят е вирус, който за първи път е открит през 1931 година и е от групата на миксовирусите. Размерите му са от 80-100nm и съдържа РНК. Грипните вируси са три типа – А,В и С. Всеки от тях обаче е с много голяма антигенна изменчивост, поради което всяка година някои от тези типове или техните серотипи причиняват епидемии и то често в световен мащаб.

Веднъж попаднал в организма на човека, вирусът на грипа започва да се размножава в протоплазмата на клетката и причинява обща интоксикация като засяга сериозно дихателната система. Обикновено зарязаването става от човек на човек, но е възможно това да стане  и чрез ползване на общи предмети. Вирусът прониква в организма чрез лигавиците и конюнктивите. Посредством  фермента – невраминидаза, вирусът разрушава мукополизахаридите в клетъчните мембрани и попада в цилиндричните клетки на лигавицата. В протоплазмата започва да се размножава и предизвиква дистрофия, некроза, десквамация. След това грипния вирус лесно преминава в кръвта и предизвиква интоксикация. Тази интоксикация често  води до патологични промени в ЦНС (невротропизъм), ВНС ( със засягане на парасимпатикуса), съдовата система и вътрешните органи.Обикновено болестта настъпва внезапно 2-3 дни след контакт с болен или негова вещ. Характерни симптоми са:

  • втрисане и вдигане на висока температура,
  • изпотяване,
  • главоболие(предимно в челната и слепоочната област),
  • мускулни болки най-вече по тялото, кръста и крайниците,
  • болки в костите и ставите,
  • липса на апетит и силна отпадналост.

По-късно се явява и хрема и набъбване на лигавиците. Много характерни за грипа са болките в очните ябълки при движение на очите и светобоязън като те са съпроводени със суха кашлица и затруднено дишане и учестено дишане.Типични прояви са  и появата херпеси по носа и устата. Обикновено температурата продължава около 5 дни, след което започва оздравителен процес. Оздравяването настъпва чрез образуване на интерферон в клетките и специфични антитела: вируцидни, антитоксични и др.

Какви са най-честите усложнения на грипа?

Често при грип се се понижава сериозно специфичната реактивност на организма  и той не е в състояние да му се противопостави. В тези случаи много лесно може да се развие вторична бактериална инфекция, която да причини сериозно усложнение. Най-често се засягат белите дробове като се развива пневмония. Най податливи на подобни усложнения са малките деца, възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Вторичните бактериални пневмонии се предизвикват от пневмококи, стафилококи и други видове бактерии. Обикновено след кратък период без температура, общото състояние се влошава, температурата се повишава отново , появяват се хрипове и изменения в белите дробове при рентгенова снимка. Възможно е и поява на кръв в храчките.

При малките бебета често усложнение е грипозният круп. Към 3-4-ия ден от заболяването се появява лаеща кашлица, стенозиращо дишане, диспнея, цианоза, неспокойствие.

Друго често усложнение  при грипа е сърдечно – съдова слабост и отклонения в ЕКГ.  Те могат да се дължат на токсично засягане на нервните клетки в сърдечния мускул или на миокардит и съдови разстройства в миокарда.

При най-тежките усложнения може да се развие и менинго-енцефалитна картина – силно главоболие, загуба на съзнание, бълнуване. При децата всичко това е съпроводено и с повръщане, а понякога със загуба на съзнание и гърчове. Причините за тази картина са в силната интоксикация, циркулаторни разстройства и мозъчен едем.

Грипът е сериозно заболяване, което в миналото е взимало милиони жертви. В днешно време често се подценява и се пристъпва към самолечение и това в повечето случаи става предпоставка за последващи усложнения. Съществуват съвременни ваксини против грип, но поради неговата склонност на изменчивост и устойчивост, те не винаги дават ефект. Най-добрата профилактика против грип е здравословното хранене и приема на достатъчно витамини по естествен начин, които стимулират имунната система. Освен това винаги когато има данни за опасност от грипна епидемия, е нужно максимално да се предпазят децата в училище и детските градини, а възрастните да се отнасят отговорно към опасността от заразяване.

Най-добрата профилактика и предотвратяване на грипна епидемия е чрез максимално изолиране на болните от грип до тяхното пълно излекуване. Да не се предприема самолечение и задължително да се приемат много течности.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics