Начало / Аз детето / Първи клас – до колко е важен за детето избора на училище
Няма нищо по-важно в тази възраст на детето, от това да ходи с желание на училище
Няма нищо по-важно в тази възраст на детето, от това да ходи с желание на училище

Първи клас – до колко е важен за детето избора на училище

Къде ще запишем детето в първи клас е винаги проблем, толкова голям колкото за детската градина или пък за Университета. И трите етапа са важни – етапи на промяна в развитието на детето ни и няма как да не се вълнуваме. Всеки родител се стреми да осигури най-доброто за детето си и винаги се стреми към най-добрата детска градина, най-доброто училище, а за Университета вече то решава само.

Първите стъпки в училище наистина са много емоционални за едно дете. Периода от първи до четвърти клас е важен, защото това е времето, в което се създават първите навици на детето и желанието за образование. Ако детето тръгне с желание на училище и бъде разочаровано от  нещо или някой, това може да убие желанието му за дълъг период  и след това трудно се коригира. От тази гледна точка избора на училище е много важен, но има един нюанс, който не е за пренебрегване. Той е, че по-важно за този етап от живота на детето е да изберем учителката му, отколкото самото училище.

От това как ще възприеме детето своята учителка и дали тя ще спечели неговото доверие и уважение, зависи дали ще ходи със желание на училище. Няма нищо по-важно в тази възраст на детето, от това да ходи с желание на училище. Първите емоции и впечатления от училището и учителката  остават за цял живот и в много случай могат да убият желанието за образование трайно.

Затова когато избираме училище и решим да запишем детето си в него, в никакъв случай не трябва да пренебрегваме избора на учител.Ако нямаме тази възможност или пък няма кой да ни посъветва при избора, трябва да се доверим на интуицията си. Във всички случаи обаче при първия сигнал, който ни увери, че сме направили грешка, трябва да се опитаме да я поправим.

Наистина добрите учители са в повечето случаи и в добри училища, но все пак всяко дете е със своите индивидуалности. Необходимо е родителите добре да преценят от какво точно има нужда детето им и какъв човек би създал у него положителни навици и любов към обучението.

Първите класове в училище са години, в които детето трябва да бъде наблюдавано, години, в които се проявяват неговите наклонности и точно учителя ги вижда пръв. Учителя е този, който би трябвало да насочи и детето и родителите за развиване на тези наклонности и да ги насърчава.

Затова, не какво е училището, а какъв е учителя на детето, е най-важно когато записвате детето си в първи клас.

Друг важен момент при избора е къде е училището и дали е близо до дома. От гледна точка на безопасността на детето, това е изключително важен въпрос. Никой не бива да си въобразява, че в училище е същото както е било в детската градина и както го даваш сутрин, така си го взимаш вечер, а през деня си спокоен.

Нещата в училище вече не са така. В стремежа си  към т.нар „елитни” училища понякога правим грешка като записваме детето в училище, което е много далеч от дома. Така усложняваме до голяма степен своето ежедневие, това на детето, а често и на свои близки. Воденето и взимането на детето от училище когато то е далеч от дома е проблем, който в началото ни се вижда маловажен и сме готови да го приемем, защото е ”за добро”, но след време се убеждаваме колко безсмислено е било да го правим и колко всъщност еднакви са училищата.Та нали детето е само първи клас, а това което трябва да научи в първите класове е нещо, на което и ние самите можем да го научим. То и без това в крайна сметка накрая така става, колкото и елитно да е училището, в което сме го записали.

Прекалените  изисквания на родители и преподаватели към децата от 1 до 4 клас, могат да комплексират децата и да ги превърнат в неудачници. Същото важи и за прекалено занижените изисквания.

Не бива да се забравя, че каквото и да е училището, детето ще се научи да пише и чете гладко още в първи клас, ако му помагате. Ако не – пак ще се научи, но във втори или трети клас.

Това са години, в които трябва да се изгради желание на детето да ходи на училище, да му се изградят основни навици и дисциплина, но най-важното е да го опазим от рисковете, които дебнат навън, защото то все още не способно да се пази само.

 

Прочетете също

Детски обувки

Обувките за малкото дете

Кога и какви да бъдат първите обувки на детето? Защо е важно да се съобразяваме с плоскостъпието на малкото дете?

2 коментари

  1. Елена Витанова

    Бях избрала 41 ОУ, но това видео ме разубеди. Уникална директорка – филолог, която не може да каже едно правилно изречение. Дано не всичките учители да са като нея!!!
    http://news.bnt.bg/bg/a/za-uchitelya-s-lyubov

  2. Елена Витанова

    За 41 ОУ – УНИКАЛНА директорка, която не може да каже едно правилно изречение (филолог по образование)
    http://news.bnt.bg/bg/a/za-uchitelya-s-lyubov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics