Начало / Аз детето / Първокласник в семейството
Първокласници
Първият учебен ден винаги е празник, но вторият за вторият вече трябва да сме подготвени

Първокласник в семейството

Във всяко семейство, в което има деца първият учебен ден, първият 15-ти септември е емоция, която се помни цял живот. Подготовката винаги е трепетна, свързана с доста разходи, притеснения и обикновено участват не само родителите, но и баби, дядовци и др, роднини. Често дори се прекалява и се създава изкуствено стрес на малкия първокласник, който всъщност в повечето случаи дори не подозира какво точно му предстои. За него училището е по-добрата детска градина, за която трябва да пораснеш за да те приемат. Именно затова отговорността на родителите при адаптирането  и подготовката на детето за тази нова и различна страница от живота му е много голяма.

Кои са най-важните неща, за които всеки родител трябва да помисли преди първият 15-ти септември на детето си?

  1. През последните години записването на децата в 1-ви клас е цяла одисея, свързана с избор на т.нар. „най-добро“ училище за детето ни. Така ставайки жертва на собствените си предразсъдъци много родители записват децата си в училище, което е на километри от дома . Това води до големи трудности за самите родители, но преди всичко е проблем за малкия първокласник, който освен, че попада в съвсем непозната и нова среда, не познава дори квартала  и пътя до училището. Малко от родителите се замислят колко опасно е това и какви трудности води след себе си при адаптирането на детето. Именно затова е от огромно значение дни преди първият учебен ден да се отдели време и да се заведе детето до училището и то точно по този път, по който ще бъде водено всеки ден. Нека то поиграе малко в училищния двор, да разгледа по възможност училището и да се запознае с обкръжаващата го среда.
  2. Въпреки, че родителите са зрели възрастни, нека се опитат да се поставят мислено на мястото на малкия първокласник, който за първи път прекрачва прага класната стая и не познава никого. Не е лесно, нали….? Затова отделете време и подгответе внимателно детето за това, което го очаква като се стремите да придадете максимално положителен смисъл на предстоящото.
  3. Опитайте се поне две седмици преди първият учебен ден да промените режима на детето за да е по-близък до този, който му предстои да спазва. Това не бива обаче да бъде съпроводено с кавги и караници ако на него му е трудно. Направете го като игра. Въпреки промяната в режима, дори след като тръгне детето на училище, запазете моментите и ритуалите, на които е свикнало, защото те му  дават спокойствие и сигурност / разговори и четене на книжки преди лягане, любими играчки до леглото и т.н /.
  4. Не забравяте, че вашето дете на 16-ти септември е същото, което е било и на 14-ти септември. То си е дете, играе му се точно толкова, забравя и е разсеяно, пак толкова. Трябва да помислите как да преодолеете прехода докато се научи да бъде по-отговорен ученик, който вече може да си записва какво има за домашно и не си забравя непрекъснато шапката в училище. Това няма да стане ако непрекъснато му се карате или го обиждате. Опитайте да го научите да си отбелязва с молив домашните и че трябва внимателно да слуша когато чуе думичката „домашно“.
  5. Училището все пак не е детска градина и разликата Ви предстои да усетите и  самите Вие. Погрижете се да имате  връзка с детето, която ще направи по-спокойни и Вас, и него. Купуването на скъп смартфон, за който вероятно то ще настоява не е решение, защото в много училища те са забранени за да не пречат на учебния процес. Вероятно най-удачното решение ще бъде осигуряването на часовник MyKi,  който служи едновременно като смарт часовник, GPS  и  GSM. С такъв часовник на ръката на детето, ще знаете всеки момент, то къде се намира и ще бъдете спокойни, че ако има нужда от нещо може да ви се обади.
Детски часовник
Часовник MyKi, който служи едновременно като сматрчасовник, GPS и GSM.

Часовникът  MyKi  има вграден GPS модул, от който може да получавате информация в мобилното приложение на телефона си, което може да се изтегли свободно от Google Play или  Apple Store. Имате възможност дори да си създавате безопасни зони и ако детето се окаже извън тази безопасна зона, получавате сигнал за това. Сигнал може да се получава и ако детето се движи с необичайна скорост напр. над 50 км/ч.

Часовник МУ КИ
Ако детето свали часовника, родителят получава нотификация и данни за мястото, където се намира устройството благодарение на вградения сензор за допир.

Часовника е разработен  специално за деца до 10 год. възраст и е много полезен когато училището се намира далеч от дома или местоработата на родителите.

Добре е да се помисли предварително за много от предизвикателствата, които предстоят и за първокласника и за цялото му семейство. Така ще се получи по- лесна адаптация към новият начин на живот, който неминуемо няма да е лесен за всички, особено в началото.

Прочетете също

Кавга между родители

Семейната атмосфера влияе на психиката на детето

Да станеш родител не е толкова трудно, но много по-трудно е да бъдеш добър родител. Семейството е било и ще си остане основна клетка на обществото и колкото и да е трудно, всеки трябва да положи нужните усилия за съхранението му като такава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics