Начало / Технологии / Мобилни технологии / Какъв смартфон да си изберем?
Изборът на смартфон винаги е доста труден поради голямото разнообразие и сходството на предлаганите модели и марки

Какъв смартфон да си изберем?


Смартфонът вече е това, без което не можем. Разнообразието от модели и мобилни  приложения правят избора доста трудна задача. Дори и най-големите привърженици, които следят всички новости, трудно взимат решение и правят своя избор, когато са пред дилемата – какъв смартфон да си купят.

Като начало нека споменем, че за смартфона е много важна операционната система, защото тя всъщност е освен че е софтуерен комплекс, необходим за взаимодействието между хардуера и потребителя, се явява и  вид среда, за която други производители е възможно да произведат собствен софтуер. След това е важно каква марка е, и не на последно място не е без значение цената.

Кои са най-разпространените мобилни операционни системи, от които можем да избираме в момента?

iOS на Apple

Android на Google,

Symbian на Nokia ,

Windows Mobile на Microsoft

Всъщност няма кой знае каква разлика между различните операционни системи ако става въпрос за надеждност и стабилност. Разликите са основно в броя и разнообразието на техните приложения.  Оттам и разликите в цените са доста значителни. Все още iPhone  е един от най-скъпите модели , но все пак не е лошо да погледнем някои от  моделите  на HTC, Samsung или LG, преди да се спрем на него, защото може да се окаже, че ще ни бъде достатъчен и не е нужно да се изхвърляме толкова.

 Какво е най-доброто, което предлага пазара в момента:

Samsung Galaxy S7

Невероятен смартфон устойчив и на намокряне. Като се казва, че е водоустойчив, се има предвид че ако случайно го изпуснете във вода и веднага го извадите, няма да има проблем. Едва ли бихте могли да се гмуркате и да го ползвате под водата. Въпреки това си е голям плюс.

Друг плюс е много бързото зареждане и устойчивост на батерията, която дори при 30 минутно бързо  зареждане, издържа много. Цялостното зареждане е 90 минути. Смартфонът би могъл да се зарежда и безжично дори с още по-голяма бързина.

Невероятна камера, която автоматично фокусира много бързо и на много слаба светлина. Дисплеят му има режим на постоянно показване на основна информация  докато смартфонът е в спящ режим. Той  e специфично извит и  дава възможност за персонализация на възможностите и използване на уйджети.  Друг голям плюс  на Samsung Galaxy S7е, че Samsung Pay работи с  всякакви терминали за банкови карти, дори и с най-старите. Цената му е около 1000 лв и за съжаление не по всеки джоб, но би могъл да се вземе на изплащане изгодно от някой от мобилните оператори.

Samsung Galaxy S7 Edge

Той е с малко по-голям дисплей и с по-добър хардуер. Разликите са минимални и несъществени. Дисплеят му е 5,5 инчов,  леко извит, но разделителната способност е същата като на Samsung Galaxy S7. Моделът е и малко по-скъп. Подходящ е силно запалените привърженици на най-новите технологии, които държат да имат най-новото, независимо от цената и държат на по-голям дисплей.

 

iPhone 6S и 6S Plus

Това са двата смартфона на Apple, които са хит в момента и са на доста висока цена. Въпреки цената повечето от тинейджърите са полудели по тях. Да, наистина много ярки дисплеи супер камери, но по нищо  не отстъпват на Samsung Galaxy S7,  а цената е по-висока. Освен това практиката показва, че ергономично по-големият iPhone Plus е доста неудобен за работа с една ръка. Голям, плосък и доста хлъзгав, той просто налага силиконово обличане.

 

 

iPhone 6S е по-удобен като размер, но с по-слаба батерия. При него липсва и Split Screen режимът при хоризонтална позиция, който е доста удобен. Въпреки тези наглед незначителни недостатъци и двата модела ще бъдат много актуални  още дълго време тъй като Apple усилено развива операционната си система  iOS

 

Nexus 6P

Nexus 6P  е  произведен от Huawei  и е новият смартфон на Google. Много добро попадение, но с недостатъците на голям и метален корпус, който трудно се управлява с една ръка.

Тежък смартфон, подходящ повече за мъжете с 5.7″ QHD дисплей. Батерият аму е много издържлива, но металния корпус дава значителна топлина при продължителна работа с  него. Има много лесна и бърза функция за отключване с пръстов отпечатък, но за съжаление големината му не дава възможност да се ползва удобно.

Отлични цветове, доближаващи много тези на Samsung Galaxy S7 и липса на отблясъци на светлина и на открито. Среден ценови клас за показателите си – около 800 лв.

 

 

 

HTC 10

Много елегантен, стои много сигурно в ръката и много удобен. Визията му не е супер ефектна, но е интересен с малко по-различни бутони. Сравнително добра камера и отличен софтуер. Батерията е с капцитет 3000 mAh  и издържа спокойно 2 дни умерена работа. Отличен аудио звук.

Покритието на дисплея е със Gorilla Glass4 защита. Подобно на Samsung Galaxy S7 има и извити ръбове. Изцяло алуминиев корпус със скосени ръбове на капака.

Реално смартфонът не е кой-знае какво, а цената му е доста солена. Сравнявайко го с Samsung Galaxy S7 и имайки предвид неуспешните последни  години на производителя, изборът ни би трябвало да е ясен.

                                                                       

 

LG G5

Корейският LG G5 е доста различен и на сравнително приемлива цена. Моделът може да се разглобява и дори да му се добавят допълнително модули. Има интересен дизайн като бутоните му за регулиране на звука са отзад, което е доста атрактивно. Power бутонът също е отзад и има вграден сензор за пръстов отпечатък. Работи бързо и точно, но е нужно време да се свикне с него. Тънък 7,7 мм , с две много добри камери и алуминиев корпус, LG G5 е много елегантен и практичен смартфон на цена от около 1000 лв.

5,3 инчов дисплей с добра разделителна способност от 2560x1440 пиксела. Контастни цветове и отлична картина. Gorilla Glass4 защита на стъклото.

LG G5 е един сполучлив модел, на който може да се разчита.

Sony Xperia Z5 и и Z5 Premium

Двата модела на японския производител са колкото еднакви, толкова и различни. И двата обаче имат идеална картина. При  модела Premium наблюдаваме 806 ppi, които се получават от 4К UHD резолюцията 3840×2160 пиксела. Катрината е толкова чиста, че имаш чувството, че гледаш през прозорец. Бързо зареждащаи се батерии, водоустойчиви, но с различни корпуси. Sony Xperia Z5 е с матиран противоплъзгащ корпус, а Sony Xperia Z5 Premium е с направо огледален корпус. Висок клас смартфон на цена около 1000 лв.

Sony Xperia Z5
Sony Xperia Z5
Sony Xperia Z5 Premium
Sony Xperia Z5 Premium

 

 

 

 

 OnePlus 3

Отличен китайски Флагман, който доказва, че OnePlus вече не е за пренебрегване. С невероятно бърз процесор, отличен дизайн и много добра камера. Дисплеят е с FullHD резолюция и 5,5 инча диагонал. Красив , мощен и елегантен, OnePlus 3 е сред най-добрите модели на пазара в момента и с доказало се качество. Цената му разбира се е около 800 лв.

 

 

 

 

Прочетете също

Ролята на Facebook в живота ни

Facebook ли е мястото където вече се чувстваме най-добре, какво търсим и какво намираме там. Защо социалните мрежи изместиха реалното общуване и до каква степен вече владеят живота ни?

Един коментар

  1. Ако тръгнеш да търсиш съвет и мнения за най-добрата операционна система или телефон ще срещнеш страшно различни мнения. Всеки си предпочита нещо и си държи, че това е най-доброто. Преди година като търсех мнения за операционните системи мога да кажа, че ме объркаха тотално. В крайна сметка важното да видиш на теб какво ще ти свърши работа и да си го купиш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics