Начало / Моят дом / Ремонт и строителство / Когато няма канализация, там където искаме да строим дом
Строеж на къща
Канализацията на една къща трябва да се обмисли предварително

Когато няма канализация, там където искаме да строим дом


Липсата на канализация винаги е голям проблем ако искаме да строим дом. Даже в гр. София около 30 процента от най-луксозните квартали нямат централна канализация. Повечето от построените вече къщи са на септични ями, които се налага да бъдат изпомпвани доста често, а това е една доста неприятна и миризлива процедура, която снижава красотата и усещането за лукс в тези квартали. Често тези септични ями спират да попиват и особено при проливни дъждове преливат и заливат с нечистотии дворовете.

В повечето малки населени места положението е същото. И ако до скоро единственото решение е било изкопаването на дупка в Земята и изливане на всички нечистотии в нея, замърсявайки собствения си кладенец, то вече има други решения на този сериозен проблем.

Започвайки строеж на нов дом, всеки би искал той да бъде съвременен и максимално добре устроен. Затова когато се строи вече все по-малко хора избират септична яма, а още повече,че класическият тип – обикновена попивна дупка, който вече е забранен със закон и е недопустим като решение. В много случаи се проектира къщата с изгребна яма, която се строи заедно с къщата и представлява водонепропусклива бетонна конструкция, която също периодично трябва да се изпомпва.

Съвременно решение са малките пречиствателни станции, които все повече се предлагат на пазара и почти няма вече нова къща, която да се строи без пречиствателна станция. Това са модулни пречиствателни съоръжения, в които замърсените битови води се вливат, посредством биологична технология биват пречистени и на гравитачен принцип излизат от пречиствателната станция.

Този тип съоръжения са най-удачното и съвременно решение, защото пречистената вода би могла да бъде използвана за поливане на райграса в двора или на цветя и зеленчуци . Ако пък не желаете да поливате, то заустването може да стане в дренаж, близко дере или река.

За да се направи обаче правилен избор както на пречиствателно съоръжение, така и на типа заустване на пречистената вода е нужна консултация със специалист . Поради специфичността на всеки конкретен случай, най-удачно е на място да се извика консултант  от фирмата, от която сте избрали съоръжението. Така ще бъдете сигурни, че сте избрали най-удачното място за пречиствателната станция и тя ще функционира правилно по предназначението си. Най-добре е да се избира пречиствателна станция от фирма, на която пречистването на отпадъчни води е основна дейност, а не от търговци, които освен пречиствателни станции продават и много други продукти. Само така може да сме сигурни, че ще получим наистина професионален съвет.

Добре е при избора да се има предвид, че от огромно значение е технологията на пречистване на отпадъчните води. Съществуват различни технологии, които всъщност в по-голямата си част са биологични, но има разлика в типа микроорганизми, които участват в процеса, а оттам и в поддръжката на самата пречиствателна станция. Някои пречиствателни съоръжения изискват постоянно добавяне на консумативи за да се постигне ефект на пречистване, а други са по-усъвършенствани и нямат нужда от такива. Често разликата в цената е съществена и е за сметка на бъдещи разходи и това трябва добре да се прецени.

Компактността на съоръжението също е от голямо значение, особено когато дворът, с който разполагате не е голям. Тези, които пречистват на гравитачен принцип са в един съд и са за предпочитане. Те са лесни за монтиране и могат да се поставят и в съществуващи вече септични или изгребни ями.

Строителството на една нова къща е доста трудно и свързано с много процедури и разходи, но не бива да се подценява въпросът с отходните води от домакинството. А когато в района няма централна канализация, предварително е добре да се обмисли и подбере решението и то така, че то да бъде заложено в самия проект.

В повечето от случаите проектите се правят по традиция с изгребна яма, а впоследствие се слага пречиствателна станция. Това се дължи на несъвършенства в законодателството ни, което все още не е осъвременено и унифицирано съвсем с Европейското. Съществуват някои неясноти и различни тълкувания на законите, които предстои да бъдат конкретизирани, а вероятно с тях и контрола на качеството на пречистената вода. Бъдещето обаче е в този тип пречиствателни станции и те са най-доброто решение, ако изберем да строим на място, където няма улична канализация.

Прочетете също

Пейзаж със скали

Гранит – вечният камък и обработката му

Гранитът е декоративен камък, който често бъркаме с мрамора и много малко знаем за него. Гранитните скали са неизчерпаеми на планетата и са източник на изключителен декоративен материал за строителството и бита....

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics