Начало / Моят дом / Направи си сам / Кога и как да боядисаме великденските яйца
Да направим Великденските яйца красиви
Да направим Великденските яйца красиви

Кога и как да боядисаме великденските яйца

Според традицията великденските яйца се боядисват сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се рисува кръст върху челата на децата, а след това и на другите членове от семейството.

Първото боядисано яйце се запазва до следващия Великден. Смята се, че то носи здраве, късмет и щастие.
Второто яйце също трябва да е червено. То се оставя в църквата след литургията в нощта срещу Великден. Останалите всеки може да боядиса по свой вкус. Добре е да украсим и козунака с шарени яйца.

За да са по-трайни и твърдо сварени, яйцата се варят в подсолена вода 10-12 минути, като минутите се засичат от момента на завиране на водата. След като се сварят, се оставят да поизстинат във водата, след което се вадят и се подсушават преди боядисването. Ако е правят с винена киселина, то тя се добавя към края на варенето. Тогава яйцата се покриват с красиви блестящи кристалчета.

Кошница с великденски яйца

Шарени боядисани великденски яйцаКласическо боядисване

Познато е на всяка домакиня. Сварените яйца се потапят в предварително разтворената по указания на пакетчетата начин боя и се държат поне 8-10 мин. Колкото повече се държат яйцата, толкова по-наситен става цвета. Ако искаме по-лек цвят, ги държим по-малко. След получаването на желания цвят, яйцата се вадят и се поставят да изсъхнат на попивателна хартия и след това се полират с памук напоен с олио. Може върху някои от тях да се залепят лепенки или ваденки по указания начин. В момента на пазара има най-различни стикери, които правят яйцата изключително красиви.

Боядиване на великденски яйцаБоядисване на яйца с добавено олио

В боята, разтворена по указания начин, се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефекта наистина е много добър и пъстър. Вадят се, подсушават се и се полират с олио.

Яйца боядисани с желатин

Боядисване на яйца с желатин

Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка, с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша. Боите трябва да са прахообразни, за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода. Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултата е гарантиран. Трябва малко повечко търпение и желание, но ще останете доволни. Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно.

Яйца боядисани с памукБоядисване на яйца с памук

Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце, се поръсва от всички цветове разтворена боя. Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои, толкова по-ярки и тъмни стават цветовете. След като е готово яйцето се изважда от памука, подсушава се и се полира. Едно парче памук не е желателно да се ползва повече от 2-3 пъти, защото резултата започва да става незадоволителен. Работата с ръкавици е задължителна, ако не искате ръцете ви да добият цвета на яйцата.

Боядисване на яйца с помощта на чорап

Яйца боядисани с помощта на чорапI вариант: Този начин е много стар и е от нашите баби. Яйцата стават много красиви. Ползват се сурови яйца, защото по време на боядисването те се сваряват. Подготвят се предварително по следния начин: Всяко яйце се завързва стегнато в парче от дамски тънък чорапогащник, като преди това яйцето се обвива в люспа от кромид червен лук. Използват се само най-горните и най-тъмни люспи. Не е нужно люспата да покрива цялото яйце. Трябва добре да се опъне чорапогащника и да се завърже стегнато. Така приготвените яйца се варят 10-12 мин. Вадят се от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат малко. След това се потапят в боя, с цвят по желание и след като яйцето постои 5-7 мин., се вади и се оставя да се отцеди добре. Тогава се маха внимателно чорапогащника и люспите от лук и след като яйцето изстине, напълно се полира.

Боядисване на яйца с листо и чорапБоядисване на яйца с листо и чорап

II вариант: Върху свареното предварително яйце се поставя листенце от тревичка с интересна форма или някаква изрязана фигурка от непропусклив материал. Яйцето се стяга в чорапогащник и се поставя в боята. След като престои се вади, оставя се да се изцеди и внимателно се маха чорапогащника. На мястото на фигурката или листенцето остава небоядисано. След като изсъхне се полира.

Боядисани яйца с восъкБоядисване на яйца с помощта на восък

Яйцата се сваряват и се оставят да изстинат. По изстиналите напълно яйца се рисува с восък фигурки или надписи. След това се боядисват по нормалния начин, но там където е рисувано с восък боята не хваща и яйцето остава бяло. Така се появяват фигурките, които сме нарисували.

Две боядисани яйца с боичкиБоядисване на яйца с помощта на боички

Сварените яйца се боядисват с боя за яйца по класическия начин. След това след като са изсъхнали напълно, се поставят на подходяща чашка-стойка и се рисуват на ръка с безвредни боички или моливи, като вариантите са много, в зависимост от вашата фантазия и умения.

Прочетете също

Минзухари в сняг

Минзухари през пролетта

Как да имаме красиви и свежи минзухари в градината или на балкона всяка пролет - лесни и прости правила за отглеждане на минзухари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics