Начало / Технологии / Интернет технологии / Кое е важното когато си избираме лаптоп
Избор на лаптоп
Предлагането е голямо, а изборът не е лесен

Кое е важното когато си избираме лаптоп


Оказва се, че когато си купуваме лаптоп, срещаме много повече затруднения при избора, отколкото ако избираме таблет или смартфон. Някой може да каже, че всъщност и трите са взаимно заменяеми, но повечето от хората не са съгласни, а лаптопът е най-практичния и желан компютър през последните години. Донякъде той измести настолните компютри или поне за масовия потребител.

Предлагането на лаптопи е огромно и вече в доста широк ценови диапазон. Затова често ни е трудно да преценим дали точно високата цена е тази, която трябва да е гаранция за качество, а и кои са показателите, които са най-важни, особено за нас самите. Когато се купува техника, обаче винаги цената е свързана с качеството. Дори да ни се вижда, че показателите са еднакви, разликата е в качеството на самите компоненти, а нали искаме лаптопа да работи, да е надежден и да не ни създава проблеми.

Много важно е да сме наясно за какво всъщност ни трябва лаптопа и дали ще го ползваме за игри и гледане на филми. Ако често пътуваме и смятаме да носим лаптопа със себе си големината му също е от значение.

Според повечето експерти най-добрият размер по отношение на функционалност е 15-инчовия лаптоп. Ако искате да носите лаптопа непрекъснато със себе си, може би трябва да се огледате за по-малък размер. Качествените от тях обаче са значително по-скъпи. Затова в този случай един добър таблет е за предпочитане.

Напоследък лаптопа изцяло замества настолният компютър у дома и повечето хора го купуват като семеен компютър за вкъщи. Именно затова не бива да се прави компромис и при избора му, трябва да гледаме всички показатели, важни за един настолен компютър.

Какво е важно да се знае?

Евтините лаптопи с цени под 1000 лв не могат да заменят настолният компютър, защото в повечето случаи ниската цена е в резултата на компоненти със занижено качество и по-евтини материали. Те при по-дълга употреба в повечето случаи започват да загряват и дори допълнителните охладителните устройства не помагат.

Нагрят лаптоп
Когато лаптопът ни загрява лесно, обикновено започва да изключва сам и това е сериозен проблем

Само ако искате лаптоп, който ще ползвате ограничено и имате основен настолен компютър, може да се спрете на евтин вариант.

Ако сте любител на игри и мислите да ползвате лаптопа за тях, е важно той да бъде с Full HD резолюция.

Не правете компромиси с RAM– имате нужда от нея.

Относно външният вид е добре корпуса да бъде метален, а дисплея да не бъде гланц. Ако харесате обаче пластмасов с гланцов екран, не е грешка, стига другите показатели да са на ниво.

Ако трябва да избирате между по-голям твърд диск и други екстри, не залагайте на паметта, защото може винагида ползвате допълнителни устройства за съхраняване на информация. Възможно е и да имате допълнителен външен твърд диск, което дори е за предпочитане за съхраняване на информация.

Напоследък все по-често се предлагат лаптопи, готови за употреба  с инсталирана операционна система. Това е доста съблазнително и особено когато цената е добра ни изкушава, имайки предвид, че легалната ОС е доста скъпа.

Не се заблуждавайте, че купувате много на сметка подобен лаптоп, защото 1/5 от цената винаги е за правото на ползване на тази операционна система и ако предлагана цена е съблазнителна, то винаги е за сметка на качеството на частите и компонентите. Винаги е по-добре да заложите на по-добра видеокарта, повече RAM и дори по-голям твърд диск, а да ползвате безплатна ОС.По-добре инвестирайте повече в хардуера, а впоследствие може да си позволите платена ОС.

Прочетете също

Съвременната оптична технология успява да проследи движението на пръстите на ръцете

Виртуална клавиатура за таблет или смартфон

Виртуална клавиатура, която се проектира чрез малка технологична лазерна джаджа и е във формат на обикновен ключодържател ще ни помага да превърнем всяка гладка повърхност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics