Начало / Любопитно / За животните / Коте за домашен любимец
Коте
Котките са страхотни домашни любимци

Коте за домашен любимец

Когато избираме домашен любимец и се двоумим какъв да бъде, трябва да знаем, че ако ни е налегнала самота и липса на обич, най-подходящ заместител е котето. Красиво и игриво, едно коте е способно да даде много любов и душевно спокойствие на стопанина си.

Как котката става желан домашен любимец, въпреки че по природа е хищник?

Съчетанието по невероятен начин интимната близост и нежното отдаване с безкомпромисните рефлекси и решителност на хищника, води началото си от древен Египет. Дивите африкански котки започнали да влизат в домовете на хората, за да търсят в хамбарите мишки и египтяните разбрали, че имат полза от котката.Така постепенно става опитомяването на котките и те стават част от живота на човека. Дори при египтяните домашната котка се превръща в божествено животно. Богинята-котка Басет, която египтяните почитали била изобразявана като седнала котка или като жена с глава на котка. Почитането на котката като свещено животно било толкова силно, че мъртвите котки са  били мумифицирани като фараоните.

Много психолози са на мнение, че котето като домашен любимец има терапевтично въздействие при емоционални травми или загуба на близък човек. То действа много успокояващо, създава чувство на пълнота в живота, а с безприкословната си обич и стимулира желание за живот. Любовта и игрите му могат да разсеят и запълнят душата на страдаш емоционално човек и да придадат невероятен смисъл на живота му.

Въпреки всички тези ползи, преди да решим да си вземем коте у дома, трябва да бъдем напълно сигурни, че не сме алергични към козината му. Изключително болезнена и за Вас и за котето ще бъде една наложила се раздяла поради непоносимост и алергия. Ако в детството си сте имали контакт с коте без проблеми, може да разчитате, че няма да имате проблем, но ако за първи път искате да влезете в близък контакт с това животинче, не бива да рискувате. Особено важно е това ако искате да вземете коте за детето си. Често децата проявяват алергия към козината им, която създава сериозни проблеми, а котета обичат да се катерят навсякъде и дори да се мушкат в леглото Ви.

Иначе котките са страхотни домашни любимци. Пухкави, обичливи и игриви, с тях прекарвайки вечерта в скута си и слушайки доволното им ритмично мъркане, може да забравите всичките си проблеми през деня. През последните години много изследвания доказват успокояващият ефект на котето като домашен любимец.

Има доста хора, които смятат, че котката им помага да се свържат с дивото и интуитивното начало в себе си. Невероятната способност на пухкавия любимец да действа релаксиращо и да разтоварва притежателя си от напрежението, го прави изключително ценен приятел у дома. Според специалисти присъствието и галенето на любимото коте в домашна обстановка понижава кръвното налягане при хора с тревожни разстройства и депресивни състояния. Някои от тях дори твърдят, че котките са в състояние много успешно да открият  болните ни места и лежейки върху тях да ни лекуват с нежното си мъркане.

Взимайки у дома си коте, трябва да знаете, че то ще Ви дава много обич, но ще разчита и на същата от Вас. Котките са много чувствителни и даже ревниви животни. Те са същества със самостоятелен живот и са много свободолюбиви и затова не бива да се опитваме прекомерно да им се налагаме и да сме груби с тях. Съществуват мнения например, че има породи котки като сиамската, които стават агресивни.  Това не е точно така! Единствено човека е този, който може да превърне едно коте в агресивно. Котките по принцип не са коварни и  проблемите в  тяхното поведение винаги се дължат на някакъв стрес, предизвикан от човека.

Например Вашето коте не би понесло семеен скандал нормално и той е в състояние да предизвика сериозен стрес у него и дори депресия за дълго време.

Ако все пак сте решили да си вземете коте за домашен любимец, първото нещо е да му подготвите негов кът.

Той трябва да включва място за спане и хранене, както и за тоалетните му нужди.

Мястото за спане трябва да бъде спокойно и меко и когато котката е в него, не обича да бъде обезпокоявана. Навиците на котето се създават още в първите дни като това става внимателно. Още в първите дни  у дома трябва да му покажете специално приготвен съд с котешка тоалетна, предварително подготвена за него. Съдът е добре  да бъде такъв, че да не поема миризмата на урина. Най-подходящ е пластмасов съд с височина не повече от 8 см. Във ветеринарните магазини обикновено има добър избор. Не бива да се опитвате да третирате с препарати съда, защото белината и други подобни, дразнят дихателните пътища на котето. Най-добре е да обработвате с оцет и вода и така да премахвате миризмата на урина. Котетата обичат чистотата и ако не е почистено мястото, може да започне да прави бели навсякъде в дома.

Храната и водата на котето трябва ви­наги да се поставят на едно и също място и в едни и същи съдове, които да се измиват всеки път.  Ако му създадете навреме необходимите навици, то никога няма а се храни из цялото жилище или да взима храна от масата. А това е важно за хигиената в дома.

Когато приемате в дома си малко коте, трябва да внимавате с вратите и прозорците. Малкото същество проявява любопитство към външния свят и често се случва да избяга. Обикновено се връща, но винаги това е свързано с отрицателни емоции и тъга в стопанина. Може да се случи и от непредпазливост да бъде ударено от затваряна врата.

Котка
Ако се почувстват отхвърлени и обидени, котките се сърдят и са склонни да си отмъщават

Котките имат нужда от много свобода и силно се привързват към собственика си, но не забравяйте, че те са и злопаметни и ревниви. Понякога ако се почувстват отхвърлени и обидени са склонни да си отмъщават по някакъв свой начин. Затова ако искате коте у дома, трябва да го дарите с обич и да знаете, че често ще изпитвате неговата ревност ако някой друг изяви претенции към Вашето сърце. Може би точно затова по-често за домашни любимци взимат котета несемейните хора, а семейните предпочитат кучето като домашен любимец.

Прочетете също

Учените са доказали,че делфините са едни от най-интелигентните същества не само във морето, но и на Земята

Делфините – едни необикновени същества

Делфините са едно чудо на природата, което все още е обект на много изследвания и проучвания. Безспорен факт е, обаче тяхната интелигентност и дружелюбно отношение към човека. Можем ли да оценим това приятелство и да отвърнем подобаващо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics