Начало / Любопитно / За животните / Куче за домашен любимец в апартамент
Домашен любимец- куче
В желанието си да имаме кученце у дома, трябва да проявим отговорност при избора

Куче за домашен любимец в апартамент

Ако не можем да устоим на желанието да си вземем домашен любимец, а живеем в апартамент, където отглеждането му си има своите трудности и особености, добре е да знаем, че подходящи за това са определени породи кучета. За да не страда кучето и да сме сигурни, че съвместното съжителство ще е добро и за нас и за него, е необходимо предварително да се запознаем с декоративните породи, подходящи за отглеждане при домашни условия и след това да направим своя избор.

Взимането на куче за домашен любимец е отговорност и не бива с лека ръка да взимаме решение ако не сме сигурни, че можем да се грижим така за него, че да му осигурим редовно хранене, разходки и ветеринарни грижи. Ако намеренията са подбудени от силното желание на дете, трябва да му бъде обяснено, че кучето не е играчка, а живо същество, имащо нужда от грижи, внимание и любов.

И ако въпреки тези уговорки, искате да си изберете домашен любимец, ще Ви представим най-подходящите за отглеждане в домашни условия декоративни породи кучета с кратка информация за тях:

Пекинез

Малко, приличащо на лъвче куче с много козина и собствен характер. Подходящо за домашни условия, но не и за много малки деца. Не обича да бъде подхвърляно и мачкано от деца. Има дързък характер, но и доста крехко здраве.

Пекинез
Пекинеза има дързък характер и крехко здраве

Болонка

Малко и добродушно куче, подходящо за домашен любимец. Чудесен избор за семейство с деца. В повечето случаи  е в добро здраве. Жизнерадостно и игриво. Предимство при тази порода е, че дългите разходки не са задължителни. Болонката обаче трябва да се реши  редовно с четка от четина, а на лапичките и коремчето да се слага бебешка пудра.

Болонка
Жизнерадостна и игрива- чудесен избор за семейство с деца

Японски хин

Интелигентно, нежно и красиво куче. Малко, с гъста козина, елегантно  и с грациозен вид. Добър пазач на дома като никога не лае без причина. Тази порода не е подходяща ако има в семейството алергични, защото козината се сменя постоянно. Чувствителни са на прегряване и високи тимператури. Живеят обикновено 12-14 години.

Японски хин
Интелигентен, нежен и добър пазач на дома

Дакел

Лесно приспособимо и лоялно куче. Дакелът е много добър за компания и обича човешките ласки. Общителен е, смел и самостоятелен. Интелигентно куче е, но е доста шумно – силен лай и силен стремеж към копаене на дупки.

Дакел
Дакела е общително куче, но доста шумно лае.

Пудел

В много страни пуделите се възприемат като един от символите на богатство и лукс. Те са много интересни кучета, но от тях има над 20 вида с различни размери и особености. Като общо са подходящи за отглеждане в домашни условия. Не обичат да остават сами и предпочитат компанията на човек, пред тази на куче. Интелигентни са и се поддават лесно на обучение. Някои от по-дребните разновидности живеят до 18 години.

Пудел
Пуделите се възприемат като един от символите на богатство и лукс

Кокер шпнаньол

Кокер шпаньолът е енергичен, добър и много подходящ за деца, особено, ако растат заедно. Обича непознати и е много дружелюбен към тях, но има нужда от повече движение и често извеждане. Като цяло обаче е много подходящ за семейно куче и не боледува често.

Кокер шпнаньол
Кокер шпаньолът е енергичен, добър и много подходящ за деца

Пинчер

Дребни и приличащи на играчки, пинчерите никак не са подходящи за малки деца. Това е порода, която трябва да бъде отглеждана от хора, които не взимат за първи път куче и имат някакъв опит вече.

Пинчер
Пинчерите никак не са подходящи за малки деца

Чихуахуа

Тази порода е една от най – подходящите за отглеждане в апартамент и домашни условия,но не и при семейства с малки деца, защото то самото има нужда от доста грижи. Чихуахуа са сладки, любящи и готови да защитят стопаните си дори да се наложи да се бият с питбул. Изискват обаче доста грижи.

Чихуахуа
Чихуахуа са сладки, любящи и готови да защитят стопаните си дори да се наложи да се бият с питбул

Йоркшир териер

Това е порода кучета тип – „ плюшени играчки”, които са чудесен домашен любимец. Те обичат да играят със стопаните си, весели и любвеобвилни са. Тези миниатюрни кученца са  неворятен “анти-стрес” фактор – няколко минути игра с него и човек забравя проблемите си и се отпуска невероятно. Лесни са за отглеждане, не са претенциозни за храна и дълги разходки. Подходящи са за дори много малко жилище, а интересното е, че не предизвикват алергии, а има данни за точно обратното. Подходящи са и за семейства с деца.

Йоркшир териер
Порода кучета тип – „ плюшени играчки”, които са чудесен домашен любимец

Изброихме най-подходящите за отглеждане породи кучета в малко жилище. Дори и да Ви се иска да си вземете куче от някоя от по-едрите породи, трябва да знаете, че това не е подходящо, защото те изискват много повече грижи и отглеждането им в стайни условия е нездравословно нито за тях, нито за Вас.

Прочетете също

Учените са доказали,че делфините са едни от най-интелигентните същества не само във морето, но и на Земята

Делфините – едни необикновени същества

Делфините са едно чудо на природата, което все още е обект на много изследвания и проучвания. Безспорен факт е, обаче тяхната интелигентност и дружелюбно отношение към човека. Можем ли да оценим това приятелство и да отвърнем подобаващо

2 коментари

  1. Взимайте едно сибирско хъски аз си гледах в апартамент, или немска овчарка сега пак ще си гледам такава.И пинчерите са за деца като бях малък си гледах бях 8 годишен.

  2. Дайте ми съвет какво куче да си взема? Помощ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics