Начало / Жената днес / Дамска козметика / Кремове против бръчки – истина или заблуда!
С годините кожата започва да губи своята еластичност, а нейните защитни механизми се забавят. Така резултатът са множество бръчици, които ни ужасяват в огледалото.
С годините кожата започва да губи своята еластичност, а нейните защитни механизми се забавят. Така резултатът са множество бръчици, които ни ужасяват в огледалото.

Кремове против бръчки – истина или заблуда!

Какво става с кожата ни с увеличаване на годините?

Кожата ни има клетъчни мембрани, чиято функция по принцип е да я предпазва от вредните вещества, с които е наситен въздуха и всичко, с което тя влиза в контакт. Тези мембрани са съставени от протеини и фосфолипиди. Подложени на атаки от външната среда и вредните свободни радикаили, мембраните започват да се втвърдяват и резултата е – стареене на нашата кожа. С годините кожата започва да губи своята еластичност, а нейните защитни механизми се забавят. Така резултатът са множество бръчици, които ни ужасяват в огледалото.

Друга съществена причина е намаляването на способността на кожата да задържа вода и постепенно с годините тя става все по-суха и по-тънка. Недостига на вода прави кожата и по-отпусната, а това състарява външния и вид.

Около 25-26 години за почват първите леки белези на промяна на кожата. Тя започва да губи своя блясък. Външно промените са трудно доловими, но дълбоко в нея процесите са започнали и нейната еластичност вече намалява.

Това разбира се не е категорично за всички, защото трябва да се отчете индивидуалността и типа кожа, поради големи разлики в това отношение. Гена също не е без значение.

Въпреки разликите в скоростта и възрастта, процесът все пак започва и всяка жена изпада в луда паника щом забележи и най-леките признаци. Борбата е безмилостна и упорита, а целта оправдава средствата – да се забави максимално процеса на стареене.

Именно затова, използвайки тази женска слабост, отвсякъде фармацевтични компании и фирми за козметика ни заливат с реклами на чудотворни кремове против бръчки, които обещават за дни и часове да възстановят младостта на кожата и да спрат стареенето й. Цените им са фантастични, но в името на красотата и младостта всяка жена е готова да се лиши от какво ли не. Купуват малките кутийки с вълшебни смеси и се взират в огледалото за чудотворен ефект.

Истината обаче е, че колкото и колаген да втривате в кожата си, бръчките няма да намалеят. Ако откриете някакво минимално изглаждане, то се дължи на овлажняването, което с нанасянето обилно на кремове против бръчки кожата Ви получава. За този ефект не е нужно да плащате трицифрени суми, защото обикновен хидратиращ крем го постига.

Ще се спрем на някои рекламни заблуди, в които жените сляпо вярват:

Ролята на витамин С

Витамин С е много силен антиоксидант. Той е много важен за производството на колаген в кожата. Но за да стане това е нужно той да се приема вътрешно – под формата на витамини или продукти, които го съдържат в големи количества. Прибавянето му към кремовете е безсмислено. Няма как той да намалява вече появили се бръчки, прилаган външно. Още повече, че в този вид той почти не прониква в кожата.

Афиширане на натурални продукти

Гръмките етикети „натурален” и „органичен” психологически въздействат много силно, но всъщност в козметиката няма доказателства, че натуралните съставки са по-ефективни от синтетичните такива. Понякога даже е обратното, без това да има негативно въздействие върху нея.

Наличие на колаген и еластин в кремове против бръчки

Няма как молекулите на колагена и еластина да проникнат в кожата, защото са твърде големи. Затова ако ще по 10 пъти на ден да втривате кремове против бръчки в нея, бръчките няма да намалеят. Напротив, колагена може да запуши порите на кожата и това да и се отрази негативно. За да има ефект от колагена и да намали бръчките, той е трябва да бъде инжектиран. Действието обаче е временно.

Алфахидроксикиселините (АНА)

Алфахидроксикиселините само отстраняват горния слой на кожата и тя изглежда малко по-свежа. В никакъв случай не може да се говори за подмладяване и изглаждане. Напротив, изследвания са показали, че Алфахидроксикиселините дори ускоряват процеса на стареене на кожата, защото отстраняване на горния слой я прави много по-уязвима от слънчевите лъчи и други вредни въздействия.

Диметиламиноетанола (DMAE)

Когато ползваме крем с 2- диметиламиноетанол (DMAE),  клетките на кожата започват да се увеличават за сметка на разширяването на вътреклетъчните кухини и така бръчките започват да се изглаждат. Това обаче става изкуствено и за много кратко. Няколко часа  след намазването процесът на делене на клетките намалява и някои от тях загиват. Ефекта е много краткотраен.

Наличие на плацента в крема

Още миналият век е открито фантастичното действие на плацентата. То се дължи на стероидните хормони, които проникват в кожата и наистина я подмладяват. Но хормоните са си хормони и за съжаление плацентата дава доста странични ефекти – променя хормоналното ниво, което е вредно за здравето. Именно затова тенденцията в козметиката е да се отстранят хормоните от продуктите, съдържащи плацента. Фактически във тези кремове против бръчки липсва точно тази съставка на плацентата, която подмладява.

Използването на човешка плацента е забранено и само животински продукти могат да влязат в състава на козметиката. Те обаче дават доста странични ефекти.

Хиалуроновата киселина като съставка

Хиалороновата киселина е естествена съставка на човешката кожа, която отговаря за еластичността й. Именно затова е и версията, че ако се втрива външно може да има подмладяващо въздействие. За да има ефект от нея обаче, тя трябва да се въвежда под кожата. Втриването в горния слой е безсмислено, даже може да навреди като колагена.

Наличие на маточно мляко в някои кремове

Това е вещество, използвано в козметиката сравнително от скоро. Маточното мляко е продукт на жизнената дейност на пчелите. Опитите обаче за сега показват, че то не притежава такива  вълшебни свойства, каквито му се приписват.

Наличието на албумин в крема

Действието на албумина е свързано с образуване на филм, който ги прикрива .Именно затова той се използва в много кремове като заглаждаща съставка. След отмиване на филма обаче, нещата са същите както преди намазването с крема.

Рекламните заблуди са си  рекламни заблуди.Трябва да знаем за тях, но това не значи , че не  трябва да се грижим интензивно за кожата си. Тя винаги има нужда от това. Въпросът е да не очакваме чудеса, плащайки огромни суми за козметика, която не познаваме.Да не  се доверяваме  изцяло на искрящите реклами. Да не бързаме с подмладяващите кремове, защото  прекалено ранната  им употреба може да натовари излишно кожата ни и вместо да я запазим по-дълго време млада, ще нарушим важни естествени процеси в нея.

Ето няколко важни правила за грижа към кожата:

• Винаги използвайте крем с UV филтър, който предпазва от вредните лъчения на слънцето.То е голям враг на кожата.
• Непрекъснато  овлажнявайте кожата си (при посоченото по-горе условие).
• Може да си правите масаж на лицето, за да запазите неговия стегнат овал.
• Изхвърлете алкохола от живота си.
• Правете всичко възможно да се наспивате – недоспиването и стреса от него, ускорява процеса на стареене на кожата.
• Пийте вода – кожата, а и целият Ви организъм имат нужда от нея.
• Хранете се пълноценно, т.е. не злоупотребявайте със захарта, белия хляб, мазните, пържени и солени продукти.
• Приемайте повече ядки, плодове и зеленчуци.
• По-често се разхождайте на чист въздух, спортувайте.
• Усмихвайте се често. Това може и да не намали бръчките ви, но ще бъдете по-здрави и по-щастливи..

Разбира се, всяко подхранване и овлажняване на кожата е важно, но трябва добре да четем етикетите и съставките на така прехвалените кремове против бръчки. А най-важното е да не очакваме чудеса само защото сме дали много пари за тях.

Прочетете също

обемни устни

Красиви и чувствени устни

Нека опитаме да направим своите устни красиви и обемни, използвайки средства от природата или съвременната козметика. Да оставим естетичната хирургия за по-напреднала възраст и то само ако е съвсем наложимо.

2 коментари

  1. Иванка Кирелли

    Много изчерпателно,благодаря.Ама аз няма да ви повярвам,защото пред очите си имам приятелки използвали и неизползвали кремове.Разликата е огромна.Ето това ако ми обесните може и да ви повярвам.

  2. Позлвам от дълго време Перле Блу и опредлено има ефект, но най-важното е грижа за тялото и вътре и отвън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics