Начало / Аз детето / Малините – любим плод на децата
Децата обичат малини

Малините – любим плод на децата

  Децата понякога отказват  плодове и зеленчуци и това хвърля в паника родителите, защото така не поемат достатъчно витамини и съответно съществуват рискове от често боледуване  и отслабване на имунната система.

Има един плод, който обаче е любим на всички деца и това е малината. Малката червена малинка  е не само удивително вкусен и сочен плод, но има и качествата на билка.  Природата е успяла по удивителен начин да съчетае в този доста сложен плод  невероятен вкус  и букет от витамини с огромно значение за детския организъм. Всяка малина представлява съвкупност от много малки плодчета с отделна собствена семка , което прави малиновият храст едно от многото чудеса на природата.  Освен плодовете му, които са невероятно вкусни и полезни, неговите листа също се използват в народната медицина и се смятат за чудотворно лекарство при стомашно-чревни проблеми.

Всички деца обичат малини. Ако при ягодите често се срещат алергии, то при малините това е в много редки случаи.  Така тези плодове безспорно са фаворити и през летният период, когато зреят, не бива да се пропуска случай да се предложат на децата. Прясната зряла малина е  много богата на витамин С в удивителна комбинация с витамин Р, а това е т. нар комплекс от  биофлавоноиди, безценен за детския организъм. Той укрепва кръвоносната система  и имунитета на детето, допълван от много минерали и микроелементи като  желязо, магнезий калий, калций, мед, селен,цинк и  фосфор.

Кошница с малини

Друго много ценно качество на малините е, че те съдържат големи количества фитонутриени. През последните години учените доказаха, че  фитонутриените ускоряват обмяната на веществата в  мастните клетки  чрез  увеличаване на ензимната активност, консумацията на кислород и производство на топлина и енергия в тях. Така малините се доказват като много важен фактор при борбата със затлъстяването на децата, което е характерно за последните десетилетия. Редовната консумация на малини предотвратява риска от затлъстяване на децата, особено при тези, които имат генетична склонност към него.

Интересното при малините е, че те всъщност почти не губят ценните си качества при топлинна обработка. Именно затова дори на компот, биха могли да бъдат много ценен източник на витамини и минерали през цялата година.

Прочетете също

Смути е нещо средно между напитка и шейк, но без мляко

Смути – модерната и здравословна напитка

Защо не бива да се прекалява с напитката, която нашумя като новият здравословен елексир . Какви са плюсовете и минусите, за които е важно да се знаят?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics